În urmă cu două săptămâni, lumea muzicală românească era martoră la lansarea unei piese ce avea să declanșeze o dezbatere aprinsă.
"Macarena", semnată de Erika Isac, nu doar că a adus ritmuri noi, ci a stârnit discuții aprinse privind mesajul său și impactul asupra societății.
Un studiu social al Leo Burnett Bucharest și Data Intelligence din cadrul Publicis Groupe pe baza piesei Macarena, 46% dintre românii care au ascultat melodia au apreciat-o în totalitate, evidențiind puterea mesajului său ce subliniază probleme legate de statutul femeii în societate și agresiunile și abuzurile îndreptate asupra femeii.
În plus, 35% dintre respondenți au apreciat mesajul, însă au exprimat rezerve față de limbajul vulgar, videoclipul sau genul muzical al piesei.
Mai mult, 86% dintre românce consideră că sunt frecvente cazurile de agresiune împotriva femeilor, reflectând astfel înțelegerea profundă a mesajului melodiei, în timp ce 1 din 3 bărbați văd piesa drept o victimizare a femeilor, fără relevanță pentru societate.
Un alt aspect semnificativ al studiului este legat de Generația Z (18 - 24 de ani), unde 62% dintre respondenți rezonează cu mesajul și melodia Erikăi Isac.
Versurile piesei au scos în evidență gândurile și experiențele pe care tinerii, fetele tinere, le-au trăit sau le trăiesc în mediul lor social.
Erika Isac nu doar că a accentuat problemele și nedreptățile resimțite de multe femei prin versurile sale, dar a și inspirat curajul altor tinere să își exprime propriile experiențe.
Impactul piesei Macarena este uriaș și răsună pe toate platformele, de la TikTok, la Youtube, acolo unde are peste 4,6 milioane de vizualizări.
Conf. univ. dr. Oana Băluţă ne-a vorbit despre impactul pe care piesa Macarena a Erikăi Isac l-a avut în societate și despre cum un text vulgar, dar asumat, a reușit să miște o țară întreagă și să rămână în memoria publicului.
"Limbajul este unul explicit, dar tipul acela de limbaj, femeile îl aud sistematic pe stradă. Ce face artista este să pună oglinda în fața oamenilor și să se oglindească în acel cadru.
Piesa a deranjat pentru că, de fapt, mesajul a deranjat. Piesa vorbește despre abuzurile la adresa femeilor, violența la adresa femeilor, despre mecanisme pe care le dezvoltă femeile pentru a se proteja - acel "share location" care apare și în videoclip.
În același timp, înțeleg că deranjează limbajul pentru că există această așteptare la nivelul societății ca femeile să vorbească întotdeauna ca niște doamne, să vorbească extrem de politicos, cu un vocabular foarte atent selectat, chiar și atunci când reclamă abuzuri.
În același timp, tipul acesta de limbaj explicit este prezent în acel stil muzical. Nu comentez stilul, genul muzical. Mi se pare o foarte mare ipocrizie să ne împiedicăm de un limbaj explicit în condițiile în care piesa vorbește despre violența asupra femeilor în societate", a explicat conf. univ. dr. Oana Băluţă - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Trebuie să citești și: De ce România nu prea are femei în politică. Oana Băluță, dezvăluire despre listele de vot: E decizia partidelor, favorizează bărbații. Nu vorbim despre scăpări, ci despre inegalitate de gen
Ce este feminismul. Oana Băluță: Femeile sunt oameni și ar trebui să se bucure de drepturi și oportunități egale.
Feminismul este o mișcare socială și politică ce vizează egalitatea de gen, în special în ceea ce privește drepturile femeilor.
Feminismul se concentrează pe combaterea inegalităților și discriminărilor bazate pe gen în diferite aspecte ale vieții, cum ar fi educația, locul de muncă, sănătatea.
Scopul feminismului este de a obține drepturi egale pentru femei în toate domeniile și de a promova o societate în care fiecare individ, indiferent de gen, să aibă șanse egale și acces egal la oportunități și resurse.
"Feminismul este o mișcare politică, este o mișcare care atrage atenția asupra inegalităților de gen, care pornește de la premisa că femeile sunt oameni și ar trebui să se bucure de drepturi și oportunități egale. Feminismul problematizează discriminarea de gen, dar este o mișcare politică", a conchis Oana Băluță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.