Eric Braeden, actorul cunoscut pentru rolul lui Victor Newman, din serialul longeviv "The Young and the Restless” ("Tânăr și neliniștit”) are cancer. Acesta a dat vestea tristă pe Facebook, într-un filmuleț emoționant. El a povestit cum a descoperit boala și ce tratament urmează.
Actorul german, în vârstă de 82 de ani, a descoperit că are cancer în urma unor investigații pentru probleme cu prostata. A mers la un spital din Los Angeles, unde medicii i-au dat verdictul crunt.
~Inutil să spun că am fost surprins, dar am fost hotărât să mă descurc”, a spus vedeta de televiziune, în clipul postat pe Facebook.
Vezi și: Hepatita B, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Am avut cazuri dramatice, la oameni tineri
Eric Braeden, tratament
Eric Braeden face în prezent imunoterapie pentru celulele canceroase găsite în apropierea vezicii urinare. Medicii au descoperit cancerul în timp ce tratau simptomele unei probleme la prostată, care a început în urmă cu câteva luni, când Braeden se recupera după o operație la genunchi, potrivit cbsnews.com.
"Urăsc să spun lucruri atât de personale, dar cred că ar fi de ajutor pentru unii bărbați mai în vârstă, care ar putea sau nu să asculte ce am de spus. Li se va întâmpla și lor. Prostata îți crește pe măsură ce îmbătrânești.
Am învățat acum să-mi ascult mai mult corpul și să o iau mai încet. Așa că, dacă m-ați văzut puțin sub așteptări, da, am fost, dar voi rezolva asta. Nenorocitul ăsta nu mă va prinde el pe mine, ci eu pe el”, a declarat actorul în filmulețul publicat pe Facebook.
Eric Braeden, activitate post-diagnostic
Actorul a dat asigurări că este apt să facă sport și că va continua să meargă la filmările pentru "Tânăr și neliniștit”. Braeden joacă rolul lui Victor Newman în serialul difuzat de CBS, încă din anul 1980. Serialul se află acum la cel de-al 50-lea sezon.
"Încă sunt fericit că pot merge la muncă. Asta îmi face plăcere. Îmi distrage atenția, îmi place să joc, îmi place să știu că distrez oamenii. Mulțumesc pentru sprijinul vostru, înseamnă foarte mult”, a mai spus Eric Braeden în clipul postat pe Facebook.
Cancerul de prostată, cum se manifestă
Cancerul de prostată este un cancer care apare la nivelul prostatei. Prostata este o glandă mică în formă de nucă la bărbați care produce lichidul seminal care hrănește și transportă sperma.
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Multe cancere de prostată cresc lent și sunt limitate la glanda prostatică, unde nu pot provoca daune grave. Cu toate acestea, în timp ce unele tipuri de cancer de prostată cresc lent și pot necesita un tratament minim sau chiar niciun tratament, alte tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Trehaloza, alternativa la zahăr. Cum poate ajuta în tratare bolilor metabolice
Cancerul de prostată, simptome
Cancerul de prostată poate să nu prezinte semne sau simptome în stadiile sale incipiente.
Cancerul de prostată care este mai avansat poate provoca semne și simptome cum ar fi:
- Dificultăți la urinare
- Scăderea forței în fluxul de urină
- Sânge în urinăn
- Sânge în spermă
- Dureri osoase
- Pierderea în greutate fără să încercați
- Disfuncție erectilă
Cancerul de prostată, diagnostic
Dacă screening-ul pentru cancerul de prostată detectează o anomalie, medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte teste pentru a determina dacă aveți cancer de prostată, cum ar fi:
Ecografie. În timpul unei ecografii transrectale, o sondă mică, cam de mărimea și forma unui trabuc, este introdusă în rectul dumneavoastră. Sonda folosește unde sonore pentru a crea o imagine a prostatei dumneavoastră.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). În unele situații, medicul dumneavoastră poate recomanda o scanare RMN a prostatei pentru a crea o imagine mai detaliată.
Imaginile RMN pot ajuta medicul dumneavoastră să planifice o procedură pentru a îndepărta mostre de țesut de prostată.
Recoltarea unei probe de țesut prostatic. Pentru a determina dacă există celule canceroase în prostată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o procedură de recoltare a unei mostre de celule din prostată (biopsie de prostată).
Biopsia de prostată se face adesea cu ajutorul unui ac subțire care este introdus în prostată pentru a colecta țesut. Proba de țesut este analizată într-un laborator pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase
Cancerul de prostată, tratament
Opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată depind de mai mulți factori, cum ar fi viteza de creștere a cancerului, dacă acesta s-a răspândit și starea dumneavoastră generală de sănătate, precum și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului.
Este posibil ca tratamentul imediat să nu fie necesar
Cancerul de prostată de grad scăzut poate să nu necesite tratament imediat. Pentru unii, este posibil ca tratamentul să nu fie niciodată necesar. În schimb, medicii recomandă uneori supravegherea activă.
În cadrul supravegherii active, pot fi efectuate analize de sânge de urmărire regulate, examinări rectale și biopsii de prostată pentru a monitoriza evoluția cancerului dumneavoastră. În cazul în care testele indică faptul că cancerul dumneavoastră progresează, puteți opta pentru un tratament pentru cancerul de prostată, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia.
Supravegherea activă poate fi o opțiune pentru cancerul care nu provoacă simptome, se așteaptă să crească foarte încet și este limitat la o zonă mică a prostatei. Supravegherea activă poate fi, de asemenea, luată în considerare pentru cineva care are o altă afecțiune gravă sau care are o vârstă avansată care face ca tratamentul cancerului să fie mai dificil.
Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea prostatei
Intervenția chirurgicală pentru cancerul de prostată presupune îndepărtarea prostatei (prostatectomie radicală), a unor țesuturi înconjurătoare și a câtorva ganglioni limfatici.
Intervenția chirurgicală este o opțiune pentru tratarea cancerului care este limitat la prostată. Uneori este utilizată pentru a trata cancerul de prostată avansat în combinație cu alte tratamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.