Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut pentru prima dată „epuizarea” (afecțiune cunoscută sub denumiea de „burn-out”) în Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD), care este utilizată pe scară largă ca punct de referință pentru diagnostic și asigurări de sănătat, potrivit medicalxpress.com.
Decizia adoptată în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății de la Geneva, care se încheie marți, ar putea contribui la restabilirea deceniilor de dezbateri între experți cu privire la modul de definire a epuizării și dacă ar trebui considerată o afecțiune medicală.
În ultima actualizare a catalogului său de boli și leziuni din întreaga lume, OMS definește epuizarea (burn-out) ca "un sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului la locul de muncă cronic, care nu a fost gestionat cu succes".
Se spune că sindromul a fost caracterizat prin trei dimensiuni:
1) sentimente de epuizare sau epuizare energetică
2) distanțarea de locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă
3) reducerea eficacității profesionale.
"Burn-out se referă în mod specific la fenomene în contextul ocupațional și nu ar trebui aplicat pentru a descrie experiențele din alte domenii ale vieții", potrivit clasificării. Lista actualizată ICD, denumită ICD-11, a fost elaborată anul trecut, în urma recomandărilor experților din domeniul sănătății din întreaga lume și a fost aprobată sâmbătă.
"Aceasta este prima dată când" burn-out-ul a fost inclus în clasificare, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS-ului Tarik Jasarevic.
ICD-11, care va intra în vigoare în ianuarie 2022, conține și alte câteva adăugiri, inclusiv clasificarea comportamentului sexual compulsiv ca tulburare mintală, deși nu se mai limitează la condiționareaafecțiunii împreună cu comportamentele de dependență.
Cu toate acestea, recunoaște pentru prima dată jocurile video ca o dependență, cotându-l alături de jocuri de noroc și droguri precum cocaină.
Lista actualizată elimină între timp transgenderismul din lista de tulburări psihice, menționându-l în schimb în capitolul despre "condițiile legate de sănătatea sexuală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.