Episoadele de furie pot dăuna sănătății cardiovasculare. Legătura între furia frecventă și riscul de atac de cord

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Furie Foto: Freepik @ibrakovic
Furie Foto: Freepik @ibrakovic

Un nou studiu explorează impactul emoțiilor intense, cum ar fi furia, asupra sănătății fizice și mentale, subliniind atât efectele pozitive, cât și riscurile potențiale.

Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că până și scurtele accese de furie pot avea un efect negativ asupra sănătății inimii. Cercetătorii au recrutat 208 tineri adulți sănătoși și au prelevat probe de sânge și au măsurat tensiunea arterială înainte și după ce au instruit participanții să îndeplinească sarcini evocate de furie, tristețe sau anxietate.

Studiul a constatat că vasele de sânge ale celor care revizitau amintiri legate de furie aveau o capacitate diminuată de dilatare, ceea ce poate stresa inima. Acest lucru este legat de riscul viitor de atac de cord. Studiul nu este primul care sugerează o legătură între furie și sănătatea inimii.

Cercetările sugerează, de asemenea, că furia, atunci când este nerezolvată, poate crește riscul de probleme gastrointestinale, insomnie, dureri de cap și tulburări de dispoziție. De asemenea, poate slăbi sistemul imunitar și poate exacerba afecțiunile existente, cum ar fi artrita.

Cu toate acestea, în timp ce furia poate avea efecte secundare negative, ea servește, de asemenea, unor scopuri valoroase, la fel ca alte emoții naturale precum frica și bucuria.

Efectele pozitive ale furiei

Ryan Martin, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Green Bay, explică faptul că furia are o funcție crucială în evidențierea nedreptăților și în încurajarea afirmării de sine. Răspunsul fiziologic însoțit de furie poate fi benefic, deoarece declanșează răspunsul „luptă sau fugi” (fight or flight) al sistemului nervos simpatic, provocând efecte fizice precum creșterea ritmului cardiac și mușchii încordați.

Acest răspuns stimulează concentrarea, vigilența și energia, permițând acțiunea și rezolvarea problemelor. Un studiu recent a constatat că persoanele care au finalizat sarcini dificile în timp ce se simțeau furioase au avut performanțe mai bune decât cele care au simțit alte emoții, cum ar fi tristețea sau amuzamentul.

Vezi și: Stresul și riscul de demență: cum afectează nivelurile de cortizol rezervele cognitive. Efectele stresului asupra funcțiilor cognitive

Foto: Freepik @krakenimages.com

Când devine furia nesănătoasă

Furia poate fi constructivă, dar poate deveni nesănătoasă dacă devine disproporționată față de declanșator sau dacă este reținută pentru o perioadă îndelungată. Furia cronică poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice și poate duce, de asemenea, la agresivitate sau la alte rezultate distructive, cum ar fi deteriorarea relațiilor. Este esențial să recunoaștem și să gestionăm eficient furia pentru a preveni efectele sale negative.

Vezi și: Îmbunătățirea somnului pe vremea caniculară. Sfaturi pentru a dormi mai bine în nopțile calde. De ce temperatura îți afectează somnul

Modalități de gestionare a furiei

Ryan Martin subliniază importanța recunoașterii semnelor de escaladare a furiei și a folosirii unor strategii eficiente de gestionare a furiei pentru a preveni escaladarea acesteia într-un teritoriu nesănătos.

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile fizice și meditația de conștientizare, pot ajuta la reducerea gândurilor negative și a reacțiilor emoționale în timpul perioadelor stresante.

Meditația mindfulness cultivă conștientizarea experiențelor din momentul prezent fără a judeca, permițând indivizilor să observe și să își recunoască furia fără a fi consumați de ea. Respirația profundă în timpul meditației sau stabilirea unei rutine de respirație poate oferi beneficii, deoarece angajează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce duce la o frecvență cardiacă mai scăzută și la sentimente de calm.

Relaxarea progresivă a mușchilor poate elibera tensiunea fizică asociată cu furia. În cazul în care controlul intensității sau duratei furiei este dificil, profesioniștii din domeniul sănătății mintale pot ajuta la rezolvarea problemelor sau pot determina dacă o afecțiune de bază, cum ar fi tulburarea afectivă bipolară, ar putea contribui la crize

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel