Epilepsia, tratată cu un tratament inovator. Reduce cu 80% simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
epilepsia - FOTO: Freepik@skylineprintshop
epilepsia - FOTO: Freepik@skylineprintshop

O formă de epilepsie poate fi tratată cu un tratament inovator.

Un băiat în vârstă de 13 ani a devenit primul pacient din lume care testează un dispozitiv de stimulare cerebrală pentru tratarea unei forme rare de epilepsie. Oran Knowlson, care a fost operat în octombrie 2023, când avea 12 ani, avea uneori sute de convulsii pe zi înainte ca dispozitivul să fie implantat, iar familia sa spune că deja observă beneficii masive.

"M-am confruntat cu un băiețel destul de isteț de trei ani, iar în câteva luni de la începerea convulsiilor, starea lui s-a deteriorat rapid și a pierdut multe abilități", a explicat Justine, mama lui Knowlson, la BBC.

Pe lângă diagnosticul de autism și ADHD, Knowlson suferă de sindromul Lennox-Gastaut, care a apărut când era doar un copil mic și care, după cum a spus mama sa, i-a "furat toată copilăria".

Aceasta este o formă rară și severă de epilepsie care provoacă mai multe tipuri diferite de convulsii și care nu răspunde la tratamentele antiepileptice tradiționale. Mama lui Knowlson a explicat cum acesta cădea frecvent la pământ, își pierdea conștiința și uneori înceta chiar să respire, potrivit IFL Science.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre ruj. Dr. Raluca Harnagea: Nu folosi

Neurostimularea, tratamentul eficient

Deoarece tratamentele medicamentoase obișnuite nu funcționează în aceste cazuri, oamenii de știință au căutat diferite abordări pentru tratament, una dintre opțiunile promițătoare fiind neurostimularea. Teoretic, un dispozitiv implantat într-o anumită parte a creierului ar putea livra o curent electric constant care să perturbe sau să blocheze modelele anormale de activitate care caracterizează convulsiile epileptice.

Dispozitive de acest tip sunt deja utilizate în tratamentul stimulării cerebrale profunde (DBS) pentru boala Parkinson și au avut succes în tratamentul pacienților cu epilepsie, tulburare obsesiv-compulsivă și leziuni cerebrale traumatice. Cu toate acestea, utilizarea acestora a fost în mare parte limitată la adulți - realizarea unor astfel de intervenții chirurgicale complexe la copii necesită o adaptare atentă pentru a asigura că dispozitivele îndeplinesc nevoile lor unice.

Proiectul CADET, inițiat ca un efort colaborativ între UCL Great Ormond Street Institute of Child Health & Great Ormond Street Hospital, King's College Hospital, King's College London & The Evelina, Universitatea Oxford și partenerul industrial Bioinduction, își propune să testeze utilizarea unui dispozitiv DBS la 22 de copii cu sindromul Lennox-Gastaut. Knowlson este primul dintre copii care a primit implantul chirurgical al dispozitivului.

Vezi și: Statinele, impact asupra riscului de diabet. Ce se întâmplă când iei medicamente pentru colesterol

Dispozitivul, creat special pentru copii

Epilepsie - FOTO: Freepik

Fabricat de Bioinduction, dispozitivul se numește Picostim și este special conceput pentru utilizare în rândul copiilor. Stimulatorul este ancorat în craniu, cu electrozi conectați care sunt inserați în partea creierului unde pot avea cel mai mare impact asupra activității convulsivante.

Acesta poate fi reîncărcat prin piele folosind un încărcător portabil sau căști, și nu este nevoie de fire care să fie introduse până la o baterie din perete al pieptului, așa cum este cazul unor designuri mai tradiționale, ceea ce reduce riscul de infecție.

"Acest studiu speră să ne permită să identificăm dacă stimularea cerebrală profundă este un tratament eficient pentru această formă severă de epilepsie și totodată să examineze un tip nou de dispozitiv, care este deosebit de util în cazul copiilor, deoarece implantul este în craniu și nu în piept", a declarat neurochirurgul principal Martin Tisdall.

Vezi și: La ce să fii atent când pleci în concediu. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Sunt greu de controlat. Pot transmite infecții

În timpul unei operații de opt ore, electrozii au fost inserați adânc în talamusul din interiorul creierului lui Knowlson și au fost atașați la dispozitivul cu o dimensiune de 3,5 centimetri (0,5 inch) pătrat și gros de 0,6 cm (0,2 inch) care a fost ancorat în craniu.

După o lună de recuperare, dispozitivul a fost activat. Deși nu poate simți stimularea și aceasta nu îi afectează rutina zilnică, efectul a fost dramatic, cu o reducere cu 80% a convulsiilor de zi cu zi.

"Este mai vigilent și nu mai are atacuri absente în timpul zilei", a spus mama sa. Îmbunătățirea a fost atât de semnificativă încât Knowlson a putut chiar să înceapă să ia lecții de călărie sub supravegherea medicală atentă.

Cazul marchează o bornă pentru Proiectul CADET, dar munca va continua în curând cu încă trei copii. Se speră că în viitor, stimulatoarele vor putea fi modificate pentru a răspunde în timp real schimbărilor activității cerebrale, blocând un atac înainte să înceapă. Acest tip de tehnologie oferă speranță multora pentru care tratamentele tradiționale pentru epilepsie sunt pur și simplu ineficiente, iar mulți vor urmări rezultatele cu mare interes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel