Epilepsia, controlată cu ajutorul unui implant pentru creier

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Epilepsie. Foto: Pixabay
Epilepsie. Foto: Pixabay

Epilepsia ar putea fi controlată cu ajutorul unui implant pentru creier. Cercetătorii spun că implantul ar putea fi utilizat și pentru controlul mișcărilor corpului, la persoanele cu paralzie.

Pentru persoanele cu epilepsie, crizele pot fi foarte severe, însă asta nu este singura problemă. Faptul că acesta nu pot fi previzibile fac ca afecțiunea să fie și mai neplăcută și are un impact psihologic puternic.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au dezvoltat un implant pentru creier care ar putea fi folosit pentru a prezice momentul apariției unei crize epileptice și, eventual, pentru a-i opri manifestarea, arată medicalxpress.com.

Deși există implanturi cerebrale existente folosite pentru controlul epilepsiei, eficacitatea acestora este limitată, deoarece acestea pot oferi doar o stimulare constantă, care modulează activitatea creierului în orice moment. În multe cazuri, aceste implanturi nu oferă nicio îmbunătățire față de medicamente.

Matias Maturana și colegii lui au proiectat un implant care poate să înregistreze activitatea creierului și să folosească înregistrarea pentru a prezice când va avea loc o nouă criză. Aceasta înseamnă că dispozitivul se poate activa numai atunci când este necesar și reglează volumul de stimulare, pentru a opri apariția crizelor.

Dispozitiv util și în alte afecțiuni

"Dispozitivul este fabricat din materiale pe bază de carbon", spune Matias, ceea ce înseamnă că este biocompatibilă și sigură pentru formele de viață bazate pe carbon, precum oamenii, cu avantaje semnificative față de tehnologia comercială, în primul rând faptul că este fără fir, evitând situația în care firele ar trebui să iasă din cap.

Implantul neural reprezintă o nouă generație de interfețe ale creierului, cu potențialul de a trata multe boli, crede Matias.

„De exemplu, ne-am gândit că ar putea fi folosit pentru a decoda semnalele de la cortexul motor (partea a creierului care controlează mișcările corpului) și pentru a controla un membru robotic, ceea ce ar asigura independența celor care suferă de paralizie”, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel