Epidemiologul Emilian Popovici: „Putem să avem încredere în vaccinul COVID-19”

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin. Foto: Pixabay
Vaccin. Foto: Pixabay

Vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, medicul epidemiolog Emilian Popovici a enumerat, printr-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare, motivele pentru care are încredere în vaccinarea anti COVID-19.

„Observ că pe măsură ce perspectiva unui vaccin eficient sporește, apare și ezitarea unor concetățeni dacă ar trebui să accepte sau nu vaccinarea pentru prevenirea acestei viroze. Cred că ar fi util să explic câteva dintre motivele care mă fac să am încredere în această vaccinare, sperând că prin explicațiile mele îi voi ajuta să se hotărască in direcția bună de a accepta vaccinul. În continuare voi căuta să răspund întrebărilor legitime legate de această vaccinare și nu teoriilor conspiraționiste!”, a arătat dr Emialian Popovici, epidemiolog cunoscut și Vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie. 

El a explicat că legat de vaccinurile contra COVID-19 se pun multe întrebări greșite și se propagă multe mituri nefondate științific. 

„Întrebarea principală este „cum putem face un vaccin atât de repede pentru că acest lucru nu s-a mai făcut până acum”. În primul rând această întrebare singură este nepotrivită. Desigur, fiecare vaccin nou și medicament dezvoltat acum se produce mai repede decât înainte pentru că știința a reușit să accelereze progresul. Nu văd pe nimeni temător de upgrade-ul computerelor sau mașinilor. Vă puteți imagina spunând „mașina asta este nouă și nu am încredere în ea fiindcă a fost dezvoltată în jumătate de an și nu în 5 ani ca acum două decenii?”. 

De ce s-au făcut atât de repede vaccinuri

„Și acestea fiind spuse, să ne uităm la unii dintre factorii care permit procesul accelerat.

1. Vaccinul Covid 19 este o prioritate. Cel mai simplu și clar motiv ! Numeroase institute de cercetare, firme producătoare, guverne și organizații naționale și internaționale s-au reunit intr-un efort comun. Alte programe de cercetare s-au oprit și multe și valoroase colective de cercetare s-au concentrat strict pe acest vaccin.

2. S-au investit în această cercetare sume imense de bani. De obicei, dezvoltarea unui nou medicament urmează o cale liniară cu timpi morți  între etapele de lucru, cu începerea de cercetări pentru realizarea următorului medicament, în timp ce precedentul a fost finalizat cu succes. În dezvoltarea acestui vaccin o serie de faze au fost planificate paralel și chiar producția a început cu fonduri ale companiilor care și-au asumat riscul de a-și pierde banii investiți  dacă cercetările ar fi eșuat.

3. Fără presiunea pandemiei ar fi fost urmate o serie de etape consumatoare de timp cum ar fi : un proces de stabilire a prețurilor, crearea de planuri de marketing, tranzacționarea cu fonduri de asigurări pentru a acoperi costurile etc. În contextul pandemiei nici una dintre aceste proceduri nu a mai fost necesară . 

4. Disponibilitatea participanților la studii. Un parametru important al întârzierii studiilor clinice era reprezentat de găsirea participanților la studii. Multe cauze intervin la acest aspect de la lipsa de motivație și publicitate la penuria reală a voluntarilor din cauza lipsei amenințării bolii. În situația prezentă răspândirea teribilă a pandemiei și mediatizarea problemei au generat un număr uriaș de voluntari potriviți pentru studii și dispuși să participe la acestea. De exemplu în 2016 doar 25,941 voluntari au participat la studiile clinice globale în timp ce acum multe zeci de mii de voluntari au luat deja parte la diversele studii efectuate în decurs de 6 luni. Doar în Marea Britanie au 300,000 voluntari înregistrați!

Tehnologie 5. Astăzi putem cartografia genomul virusului în câteva zile, ne putem planifica strategia și avem o mulțime de vectori disponibili pentru a dezvolta rapid vaccinul pe care îl dorim. Acțiunea vaccinurilor și medicamentelor poate fi simulată și prezisă mai precis folosind modele matematice care ne permit să evităm irosirea resurselor pe preparate ineficiente.

6.Ținta. Covid 19 nu a reprezentat o provocare atât de mare fiind relativ ușor de abordat in privința producerii unui vaccin spre deosebire spre exemplu de virusul HIV pentru care nu avem încă nici cunoștințele și nici tehnologia necesară . 

7. Recenzie de derulare. Multe dintre studiile avansate pentru alte medicamente au fost supuse unei serii de revizuiri de către autoritățile abilitate . Metoda obișnuită de aprobare necesita depunerea dosarului cu toate datele (mii de pagini), studiu unic, ulterior tot acest proces preponderent birocratic putând să dureze 2-3 ani. În acest caz particular datorită circumstanțelor generate de pandemie s-a redus semnificativ  timpul de aprobare.

Bineînțeles că nu pot cunoaște detaliile fiecărui studiu clinic, dar ceea ce pot vedea sunt multe motive care explică suficient programul comprimat. Am încredere absolută și în FDA (Agenția Medicamentului din SUA) și în EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) care au demonstrat de multe ori în trecut că acționează independent și nu sunt afectate de puterea companiilor farmaceutice și nu ezită să respingă cu fermitate tot ceea ce este necorespunzător. 

În sfârșit, aș vrea să sparg mitul că marile companii farmaceutice ar urmări să se îmbogățească in urma acestui vaccin. Analiștii estimează piața globală a vaccinului SARS-Cov-2 la aproximativ 10 miliarde de dolari în 2021, reduși la 6.8 miliarde de dolari până  în 2023. Este un pic naiv să crezi că aceste companii cu portofolii mari de cardiologie, antibiotice, medicație anti-cancer, medicație neurologică etc., vor vedea o diferență importantă în rezultatele lor financiare de pe urma unui vaccin cu profit redus care va prezenta interes doar pentru câțiva ani. Consider că este mai mult o chestiune de prestigiu decât de beneficii economice semnificative.

La urma urmei, întrebarea la care fiecare dintre noi ar trebui să răspundă este dacă avem încredere în comunitatea științifică internațională și în guvernele noastre. Cei care au dubii pot aștepta, dar numai acceptând că trebuie să continue să respecte contractul social care îi protejează pe ceilalți, purtând măști, păstrând distanța și respectând toate celelalte măsuri de prevenție” a mai scris dr Emilian Popovici, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel