Epidemia HIV: Europa va pune capăt SIDA peste 2 ani?

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Obiectivele globale stabilite de UNAIDS pentru 2020 sunt diagnosticarea a 90% din totalul persoanelor seropozitive, furnizarea de terapii antiretrovirale pentru 90% dintre cei diagnosticați și atingerea supresiei virale pentru 90% dintre cei tratați. Acestea sunt cunoscutele ținte 90-90-90. 52 din 55 de țări din Europa și Asia Centrală au finalizat un sondaj în 2018 ,,Progrese privind obiectivele 90-90-90”, indicând progresul către aceste obiective. Dar oare Europa va putea pune capăt SIDA până în 2020?

În urma analizei datelor furnizate de țările incluse în studiul derulat în 2018, progresul către obiectivele 90-90-90 se situează la 86% -91% -92% în UE / SEE. Aceasta înseamnă că, în ansamblu, țările din UE / SEE sunt pe cale să atingă obiectivele până în 2020. Privind întreaga regiune, totuși, este evidentă o scădere izbitoare a celei de-a doua etape a continuumului: în Europa și Asia Centrală cifrele arată o diferență semnificativă în ceea ce privește numărul persoanelor diagnosticate cu HIV, dar care nu primesc tratament: 80% -64% -86%.

Autorii studiului recunosc "progrese substanțiale" față de obiectivele 90-90-90 în Europa și Asia Centrală. Cu toate acestea, printre cele aproximativ 2,1 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Europa și Asia Centrală "doar două din cinci sunt estimate a avea virusul suprimat în 2018". În plus, "scăderea substanțială dintre procentele diagnosticate și tratate în subregiunea de Est se referă la faptul că permite decesele care pot fi prevenite, bolile grave și transmiterea ulterioară".

Numai jumătate din pacienții diagnosticați sunt tratați

Rezultatele dau noi perspective asupra pașilor necesari în răspunsurile regionale sau naționale la HIV. Deoarece aproape două treimi din cei 1,2 milioane de oameni din regiune cu virus transmisibil sunt diagnosticați, dar numai jumătate dintre aceștia sunt tratați, "cel mai mare impact asupra sănătății publice ar putea fi obținut printr-un tratament rapid și susținut al tratamentului", potrivit autorilor. Acest lucru este valabil în special pentru țările din estul regiunii, unde rezultatul a fost de 76% -46% -78%.

Politicile care diversifică și sporesc oferta de teste HIV pot ajuta la rezolvarea problemei diagnosticului târziu în Europa, așa cum se subliniază în noile orientări ECDC privind testarea HIV, hepatita B și C. Aceasta ar include testarea condițiilor indicatorilor, în timpul screening-urilor pentru alte infecții cu transmitere sexuală, în setările bazate pe comunitate, ca testare la domiciliu și pentru notificarea partenerului.

Autorii subliniază că obiectivele 90-90-90 rămân un instrument puternic pentru a evalua progresul în ceea ce privește eliminarea HIV și standardele de îngrijire pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Dar aceste obiective nu oferă o imagine completă a răspunsului la sănătatea publică pentru HIV. "Fiecare" ultimul 10% "include oameni special marginalizați din serviciile de asistență medicală."

Care sunt obiectivele 90-90-90?

Așa-numitul continuum al îngrijirii HIV este un cadru care permite țărilor să monitorizeze eficiența zonelor cheie în răspunsul la epidemia HIV în mai multe etape, de la diagnostic la suprimarea virală. Scopul general este ca persoanele care trăiesc cu HIV să fie diagnosticate (devreme) și să primească tratament antiretroviral (ART) care conduce la suprimarea virală, adică virusul nu mai poate fi detectat în sânge. O astfel de încărcătură virală nedetectabilă înseamnă, de asemenea, că persoanele seropozitive cu tratament eficient nu transmit virusul.

Pe baza constatărilor din raportul ECDC privind Declarația de la Dublin din 2015, ECDC monitorizează acum un continuum în patru etape, care este relevant în regiunea europeană, arată Science Daily.com. Etapa 1 analizează numărul estimat al tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV (PTHIV); etapa a 2-a numărul tuturor persoanelor care au fost diagnosticate cu HIV; etapa a 3-a numărul persoanelor care trăiesc cu HIV, care au fost diagnosticate și care se află în ART; iar stadiul 4 cuprinde numărul de persoane care trăiesc cu HIV în ART care sunt suprimate în mod viral.

Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel