Enzimele ligază, o nouă cale pentru tratamentele împotriva cancerului

Monika Baciu |
Data publicării:
enzimele ligaza - FOTO: Freepik
enzimele ligaza - FOTO: Freepik

Această nouă tehnologie poate produce medicamente esențiale în lupta împotriva cancerului și altor boli grave.

Scientists pave way for greener cancer treatments with new enzyme discovery | news.myScience / news / news 2024

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit o metodă mai eficientă și mai durabilă de a produce medicamente pe bază de peptide, care arată o eficacitate sporită în combaterea cancerului.

Ce sunt peptidele

Peptidele sunt compuse din lanțuri mici de aminoacizi, care sunt și blocurile de construcție ale proteinelor. Peptidele joacă un rol crucial în organismele noastre și sunt utilizate în multe medicamente pentru a lupta împotriva unor boli precum cancerul, diabetul și infecțiile. Ele sunt folosite și în vaccinuri, nanomateriale și în multe alte aplicații.

Cu toate acestea, producerea peptidelelor în laborator este în prezent un proces complicat care implică sinteza chimică, generând o mulțime de deșeuri periculoase care afectează mediul înconjurător.

Vezi și: 8 dintre cele mai frecvente locuri în care apare psoriazis

Descoperire revoluționară

Într-o descoperire inovatoare publicată în jurnalul Nature Chemical Biology, oamenii de știință de la Manchester au descoperit o nouă familie de enzime ligază - un fel de "adeziv molecular" care poate ajuta la asamblarea secvențelor scurte de peptide într-un mod mai simplu și mai robust, obținând cantități semnificativ mai mari de peptide în comparație cu metodele convenționale.

Această descoperire ar putea revoluționa producția tratamentelor pentru cancer și alte boli grave, oferind o metodă mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul pentru producția de peptide.

Echipa din Manchester a căutat enzime ligază noi implicate în procesele biologice care asamblează peptidele naturale în bacterii simple. Ei au izolat și caracterizat cu succes aceste enzime ligază și le-au testat în reacții cu diverse precursoare de aminoacizi. Prin analizarea secvențelor enzimelor ligază bacteriene, echipa a identificat multe alte grupuri de ligaze implicate probabil în alte căi de peptide.

Vezi și: Pionefroza litiazică, boala extrem de dură care îți pune viața în pericol. Dr. Mihai Dobra: E o chestiune de viață și de moarte

O soluție inovatoare

Studiul oferă o schemă pentru cum peptidele, inclusiv medicamentele importante, pot fi produse în viitor.

"Enzimele ligază pe care le-am descoperit oferă o modalitate foarte curată și eficientă de a produce peptide. Prin căutarea datelor disponibile privind secvențele genomice, am descoperit multe tipuri de enzime ligază similare. Suntem încrezători că utilizând aceste ligaze vom putea asambla peptide mai lungi pentru o gamă largă de alte aplicații terapeutice", a spus dr. Guangcai Xu, autor al studiului.

Noi perspective

Celule canceroase - FOTO: Freepik@lelia_milaya

În urma descoperirii, echipa va optimiza acum noile enzime ligază pentru a îmbunătăți randamentul lor în sinteza peptidelor la scară mare. De asemenea, au stabilit colaborări cu mai multe companii farmaceutice de top pentru a contribui la implementarea tehnologiilor noi de enzime ligază pentru fabricarea viitoarelor terapii pe bază de peptide.

Vezi și: Colesterolul, evoluție în timp. Ce se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

Peptidele și terapia împotriva cancerului

Peptidele au o afinitate mai mică și rămân active mai puțin timp în corp comparativ cu anticorpii. Totuși, ele sunt mai eficiente în a pătrunde în țesuturi și în a intra în celulele corpului. Peptidele sunt folosite pentru a ghida transportoare precum nanoparticulele, veziculele extracelulare și chiar celulele către tumori, transportând încărcături precum peptidele citotoxice sau izotopii radioactivi.

De asemenea, peptidele pot fi legate de medicamente mici sau chimioterapeutice prin intermediul unor legători pentru a crea conjugate peptide-medicament, potrivit unui alt studiu publicat în Nature.

Pe lângă asta, peptidele se leagă selectiv de receptori de pe suprafața celulelor și de proteine precum punctele de control ale sistemului imunitar, receptorii kinazei sau receptorii de hormoni, blocându-le activitatea biologică sau funcționând ca analogi de hormoni. În plus, după ce sunt internalizate în celule, peptidele se leagă de proteinele din interiorul acestora și pot interfera cu interacțiunile dintre proteine. Astfel, peptidele au un potențial mare în terapia cancerului, fiind capabile să îndeplinească mai multe funcții importante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel