Entorsele, mai frecvente la bătrâni. Cum le poți preveni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Leziuni, picior
Leziuni, picior

Entorsele sunt mai frecvente la bătrâni, pe de o parte din cauza faptului că echilibrul se deteriorează, iar pe de altă parte, oasele devin mai fragile. 

Puține persoane pot spune că nu au suferit măcar o dată în viață o entorsă. Acestea sunt cele mai frecvente leziuni musculo-scheletale la persoane de toate vârstele, iar gleznele sunt cele mai vulnerabile din cauza dimensiunii mici a articulației și a forțelor exercitate asupra acesteia, când corpul este în mișcare.

În timp ce persoanele tinere, în general suferă, entorse alergând sau făcând mișcare, pentru persoanele mai în vârstă e suficient să calce greșit sau să se deplaseze pe un teren denivelat, pentru a avea aceste mici accidente.

„Pe măsură ce îmbătrâniți, echilibrul și forța pot să se diminueze, mai ales dacă ați fost sedentar, crescând riscul de a suferi o entorsă”, spune dr. Holly Johnson, un chirurg ortopedic la spitalul general Massachusetts din Harvard, citat într-un articol care poate fi găsit AICI.

Cum apare entorsa

Leziunea apare atunci când unul sau mai multe ligamente – benzi elastice de țesut care țin glezna - sunt întinse sau rupte. Cel mai adesea, entorsa apare ca urmare a punerii greșite a tălpii pe sol în timpul mersului. Piciorul se rotește spre interior, lezând ligamentele gleznei. Mai puțin frecvente sunt răsucirile gleznei, care afectează ligamentele gleznei interioare sau entorsele care rănesc ligamentele ce se alătură celor două oase ale piciorului (tibia și fibula) chiar deasupra gleznei.

Ce putem face

Primul tratament pentru entorsa gleznei este regimul clasic - odihnă, gheață, compresie și menținrea piciorului într-o poziție mai sus decât corpul. Glezna trebuie odihnită cel puțin o zi sau două.

Gheața se menține pe gleznă pentru 20-30 de minute, la fiecare trei su patru ore, până când începe să se dezumfle.

Înfășurați un bandaj elastic în jurul zonei afectate, dar nu atât de strâns încât să blocați circulația sângelui.

Atunci când vă așezați, sprijiniți glezna vătămată pe un scaun, sau pe un obiect aflat la înlțimea șoldului.

Pentru cazurile mai severe, poate fi necesar să purtați un bandaj pentru protecție și stabilitate timp de câteva săptămâni. În unele cazuri este posibil să aveți nevoie de cârje până când puteți merge fără durere. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta împotriva durerii și a umflăturii.

Când aveți nevoie de tratment

Nu e întotdeauna ușor să distingeți o entorsă de o fractură. „Ceea ce ar putea părea a fi o entorsă la o persoană mai tânără poate fi o fractură la cineva mai în vârstă, deoarece oasele sunt mai slabe”, spune dr. Johnson. Dacă aveți o mulțime de umflături, vânătăi sau simțiți amorțeală, ori dacă nu puteți pune piciorul pe pământ sau să călcați pe el, este posibil să fi suferit o fractură. Dacă bănuiți că ar putea fi o fractură, e necesar să vă prezentați de urgență la medic.

Cum prevenim entorsa

Gleznele flexibile și puternice sunt cheia prevenirii acestor leziuni. Exercițiile simple precum a scrie alfabetul în aer cu piciorul sunt ușor de făcut, chiar în timp că vă uitați la televizor. Orice activitate care vă ține în picioare – mersul sau dansul – vă pot ajuta. Ați putea, de asemenea, să practicați tai chi, pentru a vă îmbunătăți echilibrul. Și întotdeauna ar trebui să purtați încălțăminte care să vă asigure un bun echilibru și stabilitate pe picioare.

 Informațiile au fost publicate de Harvard Medical School

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel