Entorsa este o întindere sau o ruptură a ligamentelor, acele benzi rezistente de țesut fibros care leagă două oase între ele în articulații.
Poate să apară atât la nivelul mâinii, cât și la nivelul gleznei, aici fiind și cea mai frecventă localizare.
Astfel, entorsa la nivelul gleznei reprezintă leziunea ligamentelor care stabilizează glezna și în funcție de cum se produce, spre interior sau spre exterior, rupe aceste ligamente interioare sau exterioare.
”Cel mai frecvent se întâmplă atunci când călcăm cu piciorul în gol, pe o mică bordură sau pe un teren denivelat, sau când sărim și aterizăm puțin strâmb cu piciorul sau în cazul sportivilor, când stau în poziție fixă și cineva intră și îi lovește, cum este în cazul fotbaliștilor”, a declarat dr. Mihai Râșcu, medic ortopedie și traumatologie sportivă, la Vorbește lumea de la Pro Tv.
Potrivit medicului, categoriile de persoane predispuse la entorse sunt cele sedentare, care se apucă bruscă de sport, iar ligamentele nu sunt încă obișnuite cu partea de suport, persoanele cu o greutatea mai mare.
”Sfatul meu este ca atunci când vrem să ne apucăm de sport, ar trebui făcută o gimnastică de stretching. În cazul gleznei de echilibru, sunt niște exerciții specifice care cumva trezesc ligamentele și le fac capabile să suporte greutățile.
Ar trebui ca înainte de a face o activitate intensă, cu o săptămână, să facem aceste exerciții de stretching, în special pentru membrul inferior, fiindcă acolo este presiune mare și se pot solda cu entorse, fracturi, rupturi musculare, foarte frecvente în special la nivelul tendonului ahilean sau a musculaturii posterioare a gambei”, a mai spus medicul.
Entorsa, simptome
Semnele și simptomele unei entorse variază în funcție de gravitatea leziunii și pot include:
- durere
- umflătură
- vânătăi
- capacitate limitată de a mișca articulația afectată
- auzirea sau simțirea unui ”pocnet” în articulație în momentul rănirii, notează Mayo Clinic.
”Dacă mușchiul este încălzit se poate să nu simțim prea mult, să nu apară nimic în primele momente.
După repaus, la câteva ore sau a doua zi, glezna este umflată, este butuc, doare când ne sprijinim, și atunci este bine să vizităm un medic, fiindcă entorsa se poate confunda foarte ușor cu fractura de gleznă, care poate să fie a unei singure maleole, ou a piciorului, sau ambele.
Și atunci este bine ca pacientul să fie văzut de un medic, eventual să facă o radiografie pentru a vedea dacă s-au rupt ligamentele sau s-a rupt osul”, a mai spus medicul, subliniind că ”există șansa ca ligamentul să reziste și să cedeze osul”.
Entorsa, diagnostic
În timpul examenului fizic, medicul va verifica dacă există umflături și puncte de sensibilitate la nivelul membrului afectat.
Locația și intensitatea durerii dvs. pot ajuta la determinarea amplorii și naturii afecțiunii.
Radiografia poate ajuta la excluderea unei fracturi sau a unei alte leziuni osoase ca sursă a problemei, în timp ce imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi eficientă pentru a ajuta la diagnosticarea amplorii leziunii.
Entorsa, tratament
Potrivit medicul, în cazul entorselor la gleznă repausul poate să dureze între 2 și 6 săptămâni.
În entorsele ușoare, în primele 72 de ore se apelează la o metodă tradițională, metoda RICE, care include odihnă (Rest), gheață (Ice), compresie (Compress) și înălțare (Elevate):
Odihniți-vă glezn. Folosiți cârje pentru a evita orice sprijinire a greutății pe articulație. Evitați orice activitate care vă agravează durerea de gleznă.
Puneți gheață pe gleznă la fiecare trei-patru ore, timp de 30 de minute.
Comprimați sau înfășurați glezna într-un bandaj elastic pentru a reduce inflamația.
Ridicați piciorul pentru a reduce umflarea, notează Very Well Health.
De asemenea se pot administra medicamente pentru reducerea durerii.
”Dacă nu tratăm la timp, țesutul de reparație este destul de slab calitativ. Rămâne o durere, iar la un efort mai mare simțim durerea, iar umflătura gleznei poate să dureze până la un an de zile.
Este foarte important ca după o entorsă să imobilizăm glezna pentru o perioadă de timp. În cazul entorselor ușoare, imobilizăm câteva zile cu o fașă elastică, în cazul entorselor mai serioase există chiar ghips, o orteză.
Este foarte important ca ligamentele să se vindece stabil, fiindcă dacă există mișcări la nivelul gleznei, corpul încearcă să repare și atunci depune o cantitate mare de țesut și putem rămâne cu o gâlmă la nivelul gleznei”, a mai spus ortopedul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.