Energizantele, asociate cu dezvoltarea cheagurilor de sânge. Provoacă infarct sau AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
energizantele - FOTO: Freepik@Bsness
energizantele - FOTO: Freepik@Bsness

Această băutură este asociată cu formarea cheagurilor de sânge. Apar în decursul unei ore de la consumul acesteia și nu este vorba de alcool. Băutura incriminată provoacă AVC sau infarct la doar o oră de la consum.

Vezi și: Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început

Cheagurile de sânge pot fi precursoare ale complicațiilor serioase, așa că este vital să minimizăm riscul de a le dezvolta. Cercetările sugerează că o băutură populară non-alcoolică poate declanșa formarea cheagurilor de sânge în decurs de 60 de minute de la consum.

Cheagurile de sânge nu sunt intrinsec rele. De fapt, sunt benefice atunci când se formează în răspuns la o leziune sau o tăietură, deoarece opresc sângerarea. Cu toate acestea, atunci când cheagurile de sânge se formează în interiorul venelor fără un motiv bun, pot fi semne ale unor complicații grave. Deciziile dietetice proaste pot favoriza formarea acestui tip de cheaguri.

Energizantele, asociate cu formarea cheagurilor de sânge

În mod îngrijorător, consumul de băuturi energizante poate declanșa mecanismele care duc la formarea cheagurilor de sânge. Consumul de băuturi energizante în Statele Unite s-a dublat în ultimul deceniu, conform cercetătorilor într-un studiu publicat în Journal of Surgical Research.

Cercetătorii au remarcat că consumul acestei băuturi populare a fost asociat cu o serie de complicații cardiovasculare, cum ar fi aritmii cardiace, infarct miocardic și chiar "moarte cardiacă subită".

Având în vedere acest lucru, cercetătorii au emis ipoteza că consumul de băuturi energizante poate crește riscul evenimentelor cardiovasculare adverse prin creșterea agregării plachetare, conducând astfel la un risc crescut de tromboză (cheag de sânge într-o venă). Plachetele sunt celule sanguine mici, iar dacă numărul de plachete este prea mare, pot apărea cheaguri de sânge în vasele de sânge.

Vezi și: Alimentul care provoacă balonare și distruge flora intestinală. Cristian Mărgărit: E pe primul loc! Apare disbioza... o răutate

Energizante - FOTO: Freepik@JHstock

Studii

Pentru a investiga această ipoteză, cercetătorii au recrutat treizeci și doi de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Participanților la studiu s-a dat o sticlă de 16 oz de apă îmbuteliată sau o băutură energizantă standardizată și fără zahăr, în două ocazii separate, la o săptămână distanță.

Băuturile au fost consumate după un post peste noapte, într-un interval de 30 de minute. Parametrii de coagulare și funcția plachetară au fost măsurați înainte și la 60 de minute după consum.

Nu au fost detectate diferențe semnificative statistic în coagulare. Cu toate acestea, consumul de băuturi energizante a dus la o creștere semnificativă a agregării plachetare în comparație cu controlul cu apă.

Această "creștere a activității plachetare" a avut loc în "o oră de la consum", au scris cercetătorii.

"Chiar dacă sunt necesare studii clinice mai mari pentru a aborda în continuare îngrijorările legate de siguranța și sănătatea acestor băuturi, răspunsul plachetar crescut poate oferi un mecanism prin care băuturile energizante cresc riscul evenimentelor cardiovasculare adverse", notează cercetătorii.

Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită

Sfaturi generale pentru a reduce riscul

- Adoptarea unui stil de viață sănătos pentru inimă oferă cea mai mare protecție împotriva complicațiilor cardiace.

- Una dintre cele mai solide măsuri preventive este realizarea de mișcare.

- Purtarea de ciorapi de compresie sau șosete de compresie pentru a îmbunătăți circulația sângelui în timpul zborurilor lungi.

- Evitarea consumului de alcool.

Simptomele de urmărit

Simptomele unui cheag de sânge includ:

- Durere pulsatilă sau crampe, umflături, roșeață și căldură într-o picior sau braț.

- Dificultăți de respirație bruscă, dureri ascuțite în piept (poate fi mai rău când respiri adânc) și tuse sau eliminare de sânge prin tuse.

Cheagurile de sânge pot fi periculoase pentru viață dacă nu sunt tratate rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel