Endometrioza este o afecțiune adesea dureroasă în care țesutul similar cu cel care în mod normal căptușește interiorul uterului - endometrul - crește în afara uterului. Endometrioza implică cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care vă căptușește pelvisul. Rareori, țesutul asemănător endometrului poate fi găsit dincolo de zona în care se află organele pelvine.
Bacteria din gură, responsabilă cu dezvoltarea endometriozei
Oamenii de știință au descoperit că un tip de bacterie care se găsește în mod obișnuit în flora bucală și intestinală umană ar putea juca un rol important în dezvoltarea endometriozei, ceea ce ar putea să ne ofere o perspectivă crucială asupra dezvoltării acestei afecțiuni dureroase și să deschidă noi căi de tratare a acesteia.
Acest lucru ar însemna o nouă speranță pentru milioanele de femei care trăiesc cu efectele debilitante ale endometriozei.
Într-un nou studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Nagoya și de la alte instituții din Japonia a analizat mostre de țesut de la 79 de femei cu endometrioză și de la 76 de femei sănătoase, descoperind o corelație puternică între Fusobacterium și boală, potrivit Science Alert.
Endometrioza, cauze
Endometrioza apare atunci când celule similare cu cele din endometru - stratul de țesut care acoperă interiorul uterului - încep să crească în alte zone, precum ovarele și trompele uterine. În endometru a fost găsită bacteria.
”Într-o cohortă de femei, s-a constatat că 64% dintre pacientele cu endometrioză, dar mai puțin de 10% dintre martorii [sănătoși] aveau infiltrații de Fusobacterium în endometru. Datele noastre susțin un mecanism de patogeneză a endometriozei prin intermediul infecției cu Fusobacterium și sugerează că eradicarea acestei bacterii ar putea fi o abordare pentru tratarea endometriozei”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
Mergând mai departe, cercetătorii au analizat ce anume făcea Fusobacterium. În experimentele pe culturi de celule, au descoperit că aceasta a activat o cale de semnal care implică o substanță numită TGF-β (transforming growth-factor beta) care ”trezește” și transformă celulele în mod normal adormite.
Alte teste pe șoareci au arătat că aceleași celule active, miofibroblaste pozitive la transgelină, au apărut la șoarecii cărora li s-a administrat Fusobacterium. Aceste miofibroblaste, implicate în crearea de țesuturi și mușchi, ar putea declanșa endometrioza.
Se știe că acest tip de bacterie este invaziv și că a fost asociat anterior cu o varietate de infecții și boli. În același timp, anumite specii ale acesteia sunt capabile să trăiască pașnic în corpul nostru fără a provoca vreun rău.
”Speciile din genul Fusobacterium sunt cunoscute ca fiind membri comuni ai microbiotei tractului oral și gastrointestinal și au o relație simbiotică cu gazdele sale”, scriu cercetătorii.
Tratament adaptat cu noile descoperiri
Tratamentul cu antibiotice pe șoareci pentru a viza bacteriile s-a dovedit a fi eficient în prevenirea endometriozei și în micșorarea leziunilor aferente, ceea ce sugerează că ar putea fi dezvoltat un tratament - deși cercetătorii înșiși recunosc că va fi nevoie de mult mai multă muncă mai întâi.
Rezultatele studiului nu sunt încă suficiente pentru a stabili cauza și efectul între Fusobacterium și endometrioză, cercetătorii descriind afecțiunea ca fiind o boală multifactorială a cărei patogeneză ”este dificil de atribuit unui singur factor”.
Dar se pare că există cel puțin un fel de legătură aici, pe care cercetările viitoare vor putea să o aprofundeze.
Se crede că endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă. Deși există terapii care pot ajuta la gestionarea afecțiunii, încă așteptăm ceva care să o poată gestiona eficient fără efecte secundare majore.
Vezi și: Sucul de varză, bogat în antioxidați, ajută la detoxifiere și slăbit. Ce alte beneficii mai are
Endometrioza, tratament hormonal
”Opțiunile de tratament pentru endometrioză se bazează în prezent pe terapia hormonală, cum ar fi suprimarea ovulației pe termen lung. Cu toate acestea, crearea unui mediu relativ hipoestrogenic poate duce la efecte adverse, iar femeile nu pot rămâne însărcinate în timpul tratamentului”, scriu cercetătorii.
”Tratamentul chirurgical este, în general, necesar pentru durerile pelviene intratabile. Cu toate acestea, o rată ridicată de recurență este o preocupare majoră după îndepărtarea chirurgicală a leziunilor endometriotice.”
Cercetarea a fost publicată în Science Translational Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.