Luna martie este luna conștientizării endometriozei. Cu această ocazie, profesorul doctor Horațiu Roman a vorbit la Academia de Sănătate despre această boală, care afectează între 5 și 10% din femeile aflate în perioada fertilă.
Endometrioza, o boală care începe ca o afecțiune ginecologică, se poate dezvolta, astfel încât să afecteze alte organe din zona abdominală, a spus profesorul.
„Endometrioza este o boală ginecologică, ce constă în apariția unor leziuni intraabdominale, extrauterine, în pelvis, sau cavitatea abdominală. Aceste leziuni se comportă oarecum ca mucoasa uterină. Prezintă o activitate ciclică, în funcție de ciclul ovarian și de aici au capacitatea de a se descuama, de a sângera, în timpul menstruației.
Când acest sânge se revarsă în cavitatea abdominală, peritoneul are posibilitatea de a curăța acest sânge, până într-o anumită măsură. Însă, când capacitatea de curățare este depășită, acest sânge induce o reacție inflamatorie, care este la baza progresiei bolii, cu apariția de aderențe, cu apariție de chiste de sânge care se acumulează și cu apariția unor leziuni foarte interesante, așa-numiții noduli de endometrioză, care sunt, de fapt, niște leziuni fibroase care se comportă ca o tumoră benignă, în sensul că se infiltrează în toate organele pe care le întâlnesc în drumul lor”, a explicat el.
Boala afectează, astfel, rectul, ureterele, vezica, ovarele, trompele și ligamentele uterului, a mai arătat profesorul.
Endometrioza, o boală dureroasă
Acest fenomen, mai spune el, duce la început la dureri sau simptome dureroase, care sunt concentrate în perioada de menstruație și pe urmă, pe măsură ce boala evoluează, aceste simptome se vor extinde pe toată durata ciclului menstrual și se vor transforma în dureri cronice. „Atingerea trompelor, sau ovarelor, sau a uterului vor duce la apariția unei infertilități. Deci cam așa ar putea fi descrisă endometrioza”, a mai spus el.
Despre cauzele care o produc, însă, se cunosc foarte puține lucruri. „Cauzele acestei boli sunt complet necunoscute, teoriile care încearcă să explice apariția acestor leziuni sunt multiple, sunt mai multe teorii care pot fi validate la anumite paciente dar nu și la altele. Problema este că endometrioza este o boală multifactorială și mă face să mă gândesc la noțiuna de cancer”, a mai arătat el.
Însă, noțiunea de cancer, a mai arătat profesorul, nu are sens, dacă nu ne referim la cancerul diferitelor organe, deoarece afecținea se manifestă diferit, în funcție de organul afectat. „După părerea mea endometrioza este la fel, este o boală care prezintă foarte multe fațete, poate lua foarte multe forme, cu multe variații individuale. Când două paciente cu endometrioză discută, practic aceste paciente chiar dacă au simptome oarecum similare, pot să aibă boli care sunt complet complet diferite”, a mai arătat el.
Între 5 și 10% dintre femei, afectate
Nu există studii epidemiologice care să arate cu precizie care este incidența bolii, dar se estimează că aproximativ 5-10% dintre femeile aflate în perioada fertilă sunt afectate de endometrioză. Însă, pentru că boala are manifestări diferite, unele femei nu vor fi niciodată diagnosticate, durerile fiind confundate cu cele obișnuite în perioada menstruală.
„Cea mai mare parte a femeilor pot prezenta anumite dureri moderate în timpul menstruației, pe care le pot foarte bine controla cu o pilulă antiinflamatorie. Formele grave sunt mai rare, însă este foarte dificil de estimat. Cunoaștem frecvența pacientelor pe care le diagnosticăm, însă foarte probabil, în populație există foarte multe paciente care nu vor fi niciodată diagnosticate, pentru că această boală în România, Franța sau Statele Unite pune mari probleme diagnostice și, inevitabil, foarte multe paciente vor duce boala până la menopauză, fără să fie diagnostcate, fără să fie tratate.
După menopauză, boala se va stabliza nu va dispărea, dar se va stabiliza, femeile se obișnuiesc cu durerile și le vor duce până la sfârștul vieții”, a mai arătat el.
În Franța, anual sunt operate în jur de 1.300, 1.400 de paciente cu endometrioză digestivă, ceea ce înseamnă că boala a început să afecteze rectul, colonul etc. Din păcate, nu se știe cu precizie, doar se estimează cam câte femei ar putea fi afectate în România, iar o evidență precisă ar fi foarte greu de obținut.
„În România, în mod normal ar trebui să întâlnim în jur de 300, 400 de paciente cu endometrioză digestivă pe an. Formele mai lejere, sau care nu necesită neapărat o consultație medicală, sunt foarte greu de evaluat. Pentru a ști sigur care este prevalența endometriozei ar trebui să realizăm un studiu în care, pe liste, ar trebui să tragem la sorți 1.000 de paciente și să le facem o laparoscopie și atunci am găsi adevăratul procent al endometriozei, însă după părerea, mea acest studiu nu se va face niciodată”, a mai precizat el.
Depistarea precoce, imposibilă
Depistarea precoce este un obiectiv greu de atins, și asta pentru că simptomele, în această fază, sunt înșelătoare. „În jur de 60% din femei au un oarecare dureri în timpul menstruației sau simt o oarecare jenă, care este legată în modul cel mai simplu de refluxul de sânge prin trompe și iritația peritoneului într-o anumită măsură.
Însă, din 10 femei care au dureri în timpul mensturației, abia una va avea endometrioză. Este foarte dificil de identificat această femeie cu endometrioză, cu atât mai mult cu cât există forme foarte severe, care sunt foarte puțin simptomatice. După cum sunt și forme foarte lejere care anternează dureri din cauza iritației unor nervi sau apriției unor dureri neuropatice. Deci, diagnosticul precoce este foarte, foarte dificil”, a mai arătat profesorul doctor.
Totuși, a mai arătat el, după depistarea endometriozei, există soluții care vor reduce duerile și, chiar dacă nu se va vindeca boala, cel puțin nu se va agrava.
„Din fericire, în momentul în care apar simptomele, putem să acționăm în modul cel mai simplu, prin blocarea menstruației. În momentul de față considerăm că, dacă menstruațiile sunt blocate cu o pilulă contraceptivă, într-o priză cotinuă, deci care este luată tot timpul, prin simpla supresiune a menstruațiilor putem ameliora în mod considerabil simptomle și putem bloca evoluția bolii. Nu va dispărea, dar se va stabiliza în forma la care este în momentul în care este depistată”, a mai precizat profesorul doctor Horațiu Roman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.