Encefalita: tot ce trebuie să știi despre inflamația creierului

Angela Sabău |
Data publicării:
Creierul este afectat
Creierul este afectat

Encefalita este o boală ce duce la inflamația creierului și poate lua forme grave, în special la copii și bătrâni. Poate fi dată ce viruși sau bacterii și este contagiosă. Specialiștii explică cum se transmite și cum poate fi prevenită.

Encefalita este o inflamație a creierului. Bacteriile sau virușii și rareori o ciupercă pot fi cauza afecțiunii. De asemenea, boala poate fi de origine neinfecțioasă.

Diagnosticarea encefalitei se face prin efectuarea unei puncții lombare pentru a examina lichidul spinal cerebral. O scanare CT sau RMN a creierului poate fi de asemenea de folos. De asemenea, probe de laborator sau anamneză și examen clinic este utilizat în diagnosticarea bolii.

Tratamentul este prescris înfuncție de cauza care a decanșat boala. Dacă este provocată de o bacterie, atunci tratamentul va fi cu antibiotic.

Oricine suferă de simptome de encefalită trebuie să solicite imediat tratament medical. Contactele strânse pot contracta encefalita și vor avea nevoie de evaluare medicală.

Cum recunoști simptomele encefalitei

Semnele și simptomele encefalitei pot varia de la simptome foarte ușoare, asemănătoare gripei, până la evenimente care pot pune viața în pericol.

Semnele și simptomele encefalitei includ febră bruscă, dureri de cap, vărsături, sensibilitate la lumină, gât și spate rigid, confuzie, somnolență, mers nesigur, iritabilitate, pierderea cunoștinței, capacitate de reacție slabă, convulsii, slăbiciune musculară, demență severă bruscă și pierderi de memorie.

Orice persoană care prezintă simptome de encefalită trebuie să vadă imediat un medic.

Cum poate fi prevenită encefalita

Pentru că este o boală dată de o infecție, pașii de bază pentru a evita răspândirea bolii constau în spălarea mâinilor, acoperirea gurii la tuse etc., măsuri comune în prevenrea răspândirii altor infecții, care pot ajuta la prevenirea encefalitei.

Extă și unele vaccinuri pentru boli bacteriene sau virale care pot ajuta la prevenirea encefalitei. Prognosticul pentru encefalită variază. Unele cazuri sunt benigne, iar pacienții se recuperează pe deplin. Alte cazuri sunt severe. Este foarte important tipul de infecție și înceerea tratamntului cât mai curând.

Faza acută a encefalitei poate dura una până la două săptămâni, cu rezolvarea treptată sau bruscă a febrei și a simptomelor neurologice. Simptomele neurologice pot necesita multe luni pentru recuperarea completă. Unii pacienți nu se vor recupera complet niciodată.

Encefalita este o boală contagioasă

Formele infecțioase de encefalită sunt contagioase. Encefalita virală și multe forme bacteriene sunt contagioase. Mai multe forme de encefalită bacteriană pot fi răspândite prin excreții respiratorii și ale gâtului.

Encefalita poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție în organism care se răspândește la creier. Encefalita neinfecțioasă, cum ar fi cea dată de lupus eritematos sistemic și boala Behçet, nu sunt contagioase.

Principala cauză a encefalitei severe este virusul herpes simplex. Alte cauze includ infecții cu enterovirus sau virusuri purtate de țânțari, encefalita ecvină estică (EEE), encefalita ecvină occidentală (DEEE), encefalita ecvină din Venezuela (VEE), encefalita japoneză și virusul Zika.

Cei foarte tineri și vârstnici au un risc mai mare de a face o formă mai severă a encefalitei.

Cum se transmite encefalita

Expunerea la virusuri poate apărea prin contactarea picăturilor respiratorii de la persoanele infectate, anumite mușcături de insecte și contactul direct cu pielea.

Pacienții cu sistem imunitar suprimat (din cauza medicamentelor sau a bolilor) au un risc crescut de a face encefalită.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel