Emoțiile și mâncatul necontrolat. Care sunt tehnicile ce ne pot ajuta în lupta cu frigiderul

Sonia Baciu |
Data publicării:
emotiile si mancatul necontrolat. FOTO Freepik @ rawpixel
emotiile si mancatul necontrolat. FOTO Freepik @ rawpixel

Mâncatul emoțional, o senzație cu care cei mai mulți dintre noi ne-am confruntat, poate fi controlat. Respirația este una dintre tehnici.

Mâncatul emoțional afectează multe persoane și cu siguranță fiecare dintre noi a trecut măcar o dată prin această situație, în care și-a găsit liniștea sufletească savurând ceva dulce sau ceva bun.

Invitată în emisiunea Tinerețe fără bătrânețe de la Digi 24, Florina Badea, specialist în nutriție și wellness, a explicat care sunt mecanismele mâncatului emoțional, dar și cum poate fi acesta gestionat.

”Am traversat ultimii doi ani de pandemie și nu au fost deloc cei mai ușori ani, din punct de vedere emoțional. Nu se poate pune neapărat degetul, adică o persoană nu poate să spună Hop, că mănânc emoțional, decât după ce are un anumit parcurs și începe să conștientizeze.

De obicei se observă faptul că acumulăm kilograme în plus, că începem să mâncăm fără să avem neapărat nevoie, mai mult decât are corpul nevoie și de obicei alegem alimente care să ne calmeze. Observăm că începem să acordăm prea multă importanță mâncării, să ne gândim prea mult la mâncare, mai mult de atât, să experimentăm anumite emoții legate de mâncare.

După ce am finalizat momentul mesei ne simțim vinovați, nu avem acele gânduri de bucurie, de apreciere la adresa propriei persoane și a alegerilor pe care le facem, din păcate”, a explicat specialistul.

Conștientizarea este primul pas, să nu uităm că atunci când este vorba de mâncat emoțional este mai puțin vorba despre mâncare, partea tehnică, ce meniuri, ci mai mult despre a folosi mâncarea ca mecanism de a face față emoțiilor, stresului.

”Este vorba mai mult despre emoții și despre nevoi, și mai puțin despre mâncare, așa că primul pas, acela al conștientizării că este nevoie să schimbăm ceva este cel mai important. Cred că de aici începe totul. Și sunt persoane care doresc și vin la coaching cu dorința Aș dori să-mi schimb relația cu mâncarea, pe lângă cele care spun Cred că este deja o problemă și trebuie să mă raportez altfel la modul în care mănânc.

Și atunci, în acest proces de conștientizare trebuie să spunem că este un proces care durează, este nevoie de răbdare, de înțelegere, de cultivarea acestui spațiu de iubire de sine, noi nu prea suntem așa de obișnuiți cu termenul acesta, de blândețe și compasiune.

În spațiul acesta este bine să ne facem o listă cu emoțiile care ne conduc către alegerea anumitor alimente, care sunt acele emoții care ne fac să mâncăm necontrolat. Fiecare ar trebui să-și clarifice pentru sine.

Un alt pas ar fi să conștientizăm tipurile de alimente pe care le alegem atunci când simțim anumite emoții din acea categorie a emoțiilor neplăcute, de care de obicei fugim.

Este vorba de a ne recunoaște emoțiile, a le înțelege, a le îmbrățișa, pentru că sunt ale noastre, chiar dacă nu sunt bune, pozitive”, a mai spus Florina Badea.

Theo Rose, despre crizele de anxietate. Cum se poate scăpa de ele printr-un exercițiu banal

 Care sunt factorii declanșatori ai mâncatului emoțional

Cât privește procesul de conștientizare, mai spune specialistul în nutriție, este foarte important să identificăm care sunt factorii declanșatori ai mâncatului emoțional, exemplificând câțiva dintre triggeri, iar pandemia a fost unul dintre ele.

”În pandemie a început partea aceasta de mâncat emoțional din cauza școlii online. Pur și simplu simțea că pierde controlul lucrurilor. Era vorba și de job-ul său, pe care trebuia să îl desfășoare de acasă, și de școala online a copiilor, de teme și practic, suma responsabilităților crescuse exponențial pentru cele 24 de ore și simțea că doar apelarea la acest mecanism o mai calmează”, a explicat Florina Badea doar una dintre situațiile cu care s-a confruntat la ședințele de coaching.

În opinia sa, factorii declanșatori sunt foarte importanți, ”când apare un episod de mâncat emoțional, ce facem, unde suntem, cu cine suntem? Iar toate aceste lucruri este bine să fie analizate. Fac parte din procesul de conștientizare. Acesta ar fi un pas”, a mai spus specialistul.

ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona

Cum putem să scăpăm de mâncatul emoțional

La fel ca și în cazul atacurilor de panică, și mâncatul emoțional poate fi ajutat prin tehnici de respirație. 

 ”Noi oamenii, din păcate ne-am pierdut abilitatea de când eram copii, bebeluși, de a respira corect, și nu o facem întotdeauna așa. Respirația calmează sistemul nervos central și ne duce în acea stare în care să facem alegeri înțelepte.

Mai este o tehnică, aceea a body-scan-ului, care înseamnă acea stare de liniște în care stai și începi să îți scanezi corpul, din cap până în tălpi și să vezi ce semnale transmite și este foarte important acel check-in, starea de pauză, de liniște, pe care este bine să o aducem, să ne-o dorim, să facă parte din rutina noastră, în care ne verificăm emoțiile. Ce simt acum? Ce mă deranjează? Ce nu este în regulă cu mine? Ce tip de emoție este? Ce pot face cu ea? Să încercăm să facem acest check-in poate de mai multe ori pe zi, poate înaintea meselor”, a mai spus Florina Badea.

Vezi și: Starea de bine indusă de alimentația de tip fast-food. Dr. Ene, avertisment: Nu știm să mâncăm legume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel