Emfizemul pulmonar și fumatul: legătura devastatoare. Simptome, tratament și metode de prevenție

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Emfizem pulmonar Foto: Freepik @naiklon1
Emfizem pulmonar Foto: Freepik @naiklon1

Află mai multe despre o afecțiune pulmonară debilitantă, caracterizată prin deteriorarea alveolelor și dificultatea respiratorie.

Emfizemul este o boală pulmonară cauzată de deteriorarea alveolelor, mici saci de aer aflați la capătul tuburilor bronșice. Acești saci de aer, care sunt în număr de aproximativ 300 de milioane într-un set tipic de plămâni, sunt responsabili pentru transferul de oxigen către fluxul sanguin.

Atunci când este inhalat, aerul călătorește prin tuburile bronșice până când ajunge în alveole, unde se întinde și transportă oxigenul în sânge. La expirație, alveolele se micșorează și elimină dioxidul de carbon din organism.

Emfizemul face ca suprafața plămânilor să se micșoreze, ceea ce îngreunează inspirația și expirația de aer proaspăt, îngreunând respirația și îngreunând respirația. Alte cauze ale emfizemului includ poluanții aerului din casă sau de la locul de muncă, factori genetici precum deficiența de alfa-1 antitripsină și infecțiile respiratorii. De obicei, emfizemul se dezvoltă după ani de fumat, dar poate fi cauzat și de alți factori, cum ar fi poluanții din aer, factorii genetici și infecțiile respiratorii.

Diferența dintre emfizemul pulmonar și boala pulmonară obstructivă cronică 

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) cuprinde diferite boli pulmonare progresive, inclusiv emfizemul și bronșita cronică. Ambele tipuri de BPOC pot provoca astm. Emfizemul, o boală pulmonară care deteriorează alveolele și provoacă dificultăți de respirație, este un simptom comun.

Bronșita cronică, pe de altă parte, distruge cilia din căile respiratorii, care sunt organite asemănătoare părului care elimină germenii și resturile. Principalul simptom al bronșitei cronice este producția de mucus, o tuse umedă care produce un mucus gros și decolorat. Emfizemul are mai multe simptome, inclusiv dificultăți de respirație și tuse.

Vezi și: Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Etape

Inițiativa globală pentru boala pulmonară obstructivă cronică clasifică BPOC în patru stadii. Emfizemul este o cauză a BPOC, dar nu toți pacienții cu emfizem au BPOC. Medicii utilizează stadiile BPOC pentru a ajuta la descrierea emfizemului. Etapele sunt:

- Stadiul 1 este cel mai ușor, cu plămâni care funcționează cel puțin 80%.

- Stadiul 2 este moderat, cu plămâni care funcționează între 50% și 79%.

- Stadiul 3 este sever, cu plămâni care funcționează între 30% și 49%.

- Stadiul 4 este foarte sever, cu plămâni care funcționează mai puțin de 30%.

Aceste stadii ajută medicii să înțeleagă și să trateze mai bine BPOC la pacienții cu emfizem.

Emfizemul este o afecțiune pulmonară frecventă care afectează bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, dar poate afecta și femeile și poate fi diagnosticat și la persoane cu vârsta de 40 de ani.

Simptome

Emfizemul este o boală a plămânilor care se dezvoltă de obicei după ce 50% sau mai mult din țesutul pulmonar a fost distrus. Simptomele includ dificultăți de respirație, oboseală, tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, insuficiență constantă a aerului, senzație de apăsare în piept, producție crescută de mucus, culoare anormală a mucusului, oboseală, probleme cardiace, probleme de somn, anxietate, depresie și pierdere în greutate. Emfizemul crește riscul de pneumonie, bronșită și alte infecții pulmonare, potrivit Clinicii Cleveland.

Cauze

Fumatul este cauza principală a emfizemului, deoarece distruge țesutul pulmonar și irită căile respiratorii, ceea ce duce la inflamații și la deteriorarea cililor. Acest lucru are ca rezultat umflarea căilor respiratorii, producția de mucus și dificultatea de a elibera căile respiratorii, provocând dificultăți de respirație. Alte cauze includ marijuana, vaping, țigări electronice, fum de țigară, poluarea aerului, praf și vapori chimici.

Vezi și: Glaucomul: cauze, simptome și opțiuni de tratament. Importanța diagnosticului precoce în păstrarea vederii

Tratament

Emfizemul este o afecțiune pulmonară care nu se poate vindeca, dar tratamentele pot ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Tratamentul se concentrează pe încetinirea emfizemului și pe maximizarea funcției plămânului sănătos rămas.

Opțiunile de tratament includ renunțarea la fumat, utilizarea bronhodilatatoarelor pentru a relaxa mușchii căilor respiratorii, corticosteroizi inhalați pentru a reduce umflarea și producția de mucus și corticosteroizi pe cale orală pentru exacerbare.

Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene, în timp ce medicamentele antiinflamatoare reduc inflamația din căile respiratorii. Terapia cu oxigen poate ajuta dacă plămânii nu primesc suficient oxigen în sânge.

Operația LVRS îndepărtează o porțiune de țesut pulmonar bolnav și unește țesutul rămas, îmbunătățind capacitatea plămânilor de a se întinde. Reducerea bronhoscopică a volumului pulmonar presupune plasarea unei valve unidirecționale în căile respiratorii pentru a diminua aerul reținut și a facilita respirația.

În cazul în care emfizemul sever nu răspunde la alte opțiuni de tratament, poate fi necesar un transplant pulmonar pentru a înlocui plămânii afectați cu plămâni sănătoși. Este esențial să colaborați cu un medic pentru a găsi cel mai bun tratament pentru emfizemul dumneavoastră specific.

Prevenție

Pentru a reduce riscul de apariție a emfizemului, consultă-te cu un doctor pentru un plan de renunțare. Alăturarea la grupuri de sprijin te poate ajuta să îți împărtășești experiențele. Alte modalități de a reduce riscul de emfizem includ evitarea fumatului pasiv, a poluării aerului, a vaporilor chimici, a prafului, a polenului și a părului de animale de companie, testarea locuinței tale pentru radon și purtarea de măști atunci când lucrezi cu substanțe chimice sau în zone poluate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel