Embolia pulmonară, risc postoperator. Care intervenții au riscul cel mai mare

Angela Sabău |
Data publicării:

Riscul de embolie pulmonară postoperator poate dura până la 12 săptămâni, la unele tipuri de operații. Specialiștii au explicat de ce este extins riscul doar la unele intervenții.

Riscul de embolie pulmonară după o operație durează mai mult de șase săptămâni pentru șase tipuri de intervenții chirurgicale, potrivit unui studiu publicat în JAMA Surgery.

Alexandre Caron, doctor în medicină, de la Universitatea Lille din Franța, și colegii lui au utilizat datele dintr-o bază de date națională pentru pacienți internați (60.703 pacienți; 58,9 % bărbați; vârsta medie, 56,6 ani) între 2007 și 2014 pentru a evalua durata riscului de embolie pulmonară după șase tipuri de chirurgie: chirurgie vasculară, chirurgie ginecologică, chirurgie gastro-intestinală, înlocuire a șoldului sau a genunchiului, operație pentru fracturi și alte operații ortopedice.

Risc extins până la 12 săptămâni 

Cercetătorii au descoperit că riscul de embolie pulmonară postoperatorie a fost crescut timp de cel puțin 12 săptămâni după toate tipurile de intervenții chirurgicale și a fost cel mai mare în perioada postoperatorie imediată (una până la șase săptămâni).

Riscul crescut de embolie pulmonară postoperatorie a variat de la un raport de cote (OR) de 5,24 pentru chirurgie vasculară la 8,34 pentru intervenția chirurgicală pentru fracturi.

Riscul a rămas mai mare timp de șapte până la 12 săptămâni, raportul de cote variind de la 2,26 pentru operațiile gastrointestinale până la 4,23 pentru intervențiile chirurgicale pentru fracturi. Dincolo de 18 săptămâni post-operator, nu a existat niciun risc clinic semnificativ pentru niciuna dintre proceduri.

"Persistența acestui risc crescut sugerează că sunt necesare studii clinice randomizate suplimentare pentru a evalua dacă durata anticoagulării profilactice postoperatorii trebuie extinsă și pentru a defini durata optimă a tratamentului atât în ceea ce privește riscurile trombotice, cât și pe cele de sângerare", scriu autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel