EMA601, tratamentul post-infarct și AVC. Are efect antitrombotic

Monika Baciu |
Data publicării:
inima - FOTO: Freepik@kinasholya
inima - FOTO: Freepik@kinasholya

Acest tratament reduce semnificativ inflamația fără a crește riscul de sângerare. Oferă protecție sporită împotriva infarctului și a AVC-ului.

Cercetătorii din Würzburg au dezvăluit un nou inhibitor al trombozei, EMA601, care promite să revoluționeze tratamentele pentru infarct și inflamațiile arteriale. Acest agent antitrombotic de mare putere, dezvoltat de echipa condusă de profesorul Bernhard Nieswandt, oferă o prevenire eficientă a trombozelor și inflamațiilor fără a crește riscul de sângerare, deschizând noi perspective pentru tratamentele cardiovasculare și neurologice.

Un stil de viață nesănătos, boli sau leziuni, predispoziția genetică și tendința crescută la coagulare pot favoriza formarea trombilor în vasele de sânge. Aceste cheaguri obstrucționează fluxul de sânge către organele vitale, ceea ce poate duce la infarcte potențial letale. Prin urmare, prevenirea și tratamentul trombozei sunt cruciale pentru a evita complicații severe.

Vezi și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci carne tocată. 5 efecte pe care trebuie să le știi înainte să o mai consumi

EMA601, agent antitrombotic

Profesorul Bernhard Nieswandt, Șeful Catedrei de Biomedicină Experimentală I la Spitalul Universitar din Würzburg (UKW) din Germania și Lider de Grup de Cercetare la Centrul Rudolf Virchow (RVZ) al Universității din Würzburg (JMU), a publicat un studiu împreună cu echipa sa în European Heart Journal despre un nou agent antitrombotic extrem de potent și cu efecte secundare reduse, care ar putea fi utilizat pe scară largă în aplicații terapeutice.

Bernhard Nieswandt s-a concentrat pe plachete încă de la începutul carierei sale științifice și a fost un pionier în acest domeniu. Acum douăzeci și cinci de ani, a fost primul care a descris funcția receptorului glicoproteinei VI, sau GPVI pe scurt, care se găsește exclusiv în plachete și în celulele lor precursor din măduva osoasă.

Acest receptor de suprafață este responsabil în principal pentru legarea colagenului de peretele venei lezat, declanșând activarea și agregarea, sau coagularea, plachetelor. Acest lucru permite micilor celule fără nucleu, având aproximativ 250 de milioane în fiecare mililitru de sânge, să își îndeplinească rolul central în hemostază și oprirea sângerărilor după leziuni.

Vezi și: Cărțile vechi, contaminate cu metale grele. Riscurile pentru sănătate, ridicate

Cu toate acestea, activarea excesivă a GPVI poate duce la formarea de trombi patologici și, astfel, la occluderea vasculară și evenimente acute periculoase precum atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. În plus, plachetele joacă un rol esențial în reacțiile inflamatorii care pot deteriora organele vitale, GPVI fiind fundamental important aici.

"Cercetările Grupului de Plachete din Würzburg din ultimii 25 de ani au demonstrat impresionant că GPVI este un țel promițător pentru terapiile antitrombotice și antiinflamatorii, punând baza pentru dezvoltarea și testarea clinică a inhibitorilor GPVI", explică Bernhard Nieswandt, pe site-ul Universității.

Biologul a descoperit un mecanism prin care GPVI poate fi atât inhibat, cât și dezactivat. Un prim medicament, inhibitorul GPVI ACT017/Glenzocimab, a fost deja dezvoltat până la faza III a studiilor clinice de către un grup de cercetare francez pe baza cercetărilor fundamentale de la Universitatea din Würzburg.

"Datele clinice recente publicate cu acest inhibitor GPVI la pacienții cu accident vascular cerebral sunt foarte promițătoare și indică faptul că această abordare terapeutică poate funcționa la oameni", spune Bernhard Nieswandt.

Vezi și: Scăderea sentimentului de împlinire, un posibil semn timpuriu al demenței, conform unui nou studiu

Anticorp blocant

Echipa sa a dezvoltat de asemenea un anticorp blocant GPVI care depășește de departe eficacitatea agenților anteriori, chiar și la doze foarte mici, fără a crește riscul de sângerare.

"Anticorpul nostru este de 50 de ori mai potent decât inhibitorii GPVI descriși anterior și este probabil să aibă o eficacitate clinică mai mare și o gamă mai largă de aplicații", mai spune dr. Bernhard Nieswandt.

EMA601, tratamentul post-infarct și AVC - FOTO: Freepik@Pyd4art

Descoperirile, prezentate la Congresul din Bankok

Inhibitorul GPVI EMA601 a fost dezvoltat de compania biotehnologică bavareză EMFRET Analytics, co-fondată de Bernhard Nieswandt. EMA601 a fost investigat funcțional de cercetătorii de la UKW, RVZ și JMU, în special de Dr. Stefano Navarro.

Ca parte a lucrării sale de doctorat, el a analizat fragmentele de anticorpi din șoareci, precum și anticorpii umanizați in vitro și in vivo și este autorul principal al publicației. Scientistul a prezentat constatările sale ca o prezentare de importanță de ultimă oră la Congresul ISTH (Congresul Societății Internaționale de Tromboză și Hemostază) din Bangkok (Thailanda) în luna iunie.

"Folosind exemplul unui accident vascular cerebral, profilaxia secundară înseamnă că după îndepărtarea cu succes a embolului care a migrat către creier și a întrerupt fluxul sanguin, sursa embolului trebuie tratată antitrombotic. Dar chiar dacă fluxul sanguin a fost restabilit către inimă sau creier după un infarct, plachetele, ca modulatori ai sistemului imunitar, pot încă să conducă inflamația și să promoveze deteriorarea țesuturilor", mai explică dr. Bernhard Nieswandt.

Un alt avantaj semnificativ al anticorpului EMA601 este că nu pare să afecteze coagularea normală a sângelui, în timp ce agenții antitrombotici convenționali actualmente în utilizare clinică sunt asociați cu o tendință crescută de sângerare.

"În neurologie, colegii noștri încă văd un număr considerabil de pacienți al căror atac de cord a fost bine tratat cardiologic, dar care apoi experimentează brusc o hemoragie cerebrală. Pentru această situație clinică, inhibitorul GPVI ar putea fi de asemenea un progres semnificativ", mai notează dr. Bernhard Nieswandt.

Vezi și: Chirurgia estetică, mai mult decât o simplă intervenție. Prof. dr. Ioan Lascăr: Înseamnă un confort deosebit pentru pacient. Îi dă încredere, are performanțe, satisfacție personală

Ce este tromboza

Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge în interiorul vaselor de sânge sau al camerelor inimii. Aceste cheaguri pot bloca fluxul sanguin sau pot disloca și călători către alte părți ale corpului. Atunci când un cheag se blochează în locuri critice, precum plămânii sau creierul, poate opri circulația sângelui către aceste organe vitale, generând situații de urgență ce pot pune viața în pericol.

Simptomele trombozei variază în funcție de locația cheagului și pot include dureri în piept, dificultăți de respirație și modificări ale pielii.

Factorii de risc, precum anumite afecțiuni medicale, pot crește probabilitatea de a dezvolta tromboză. Identificarea riscurilor personale și recunoașterea simptomelor sunt esențiale pentru prevenirea și tratamentul eficient al acestei afecțiuni, potrivit Cleveland Clinic.

Tromboza este o urgență medicală serioasă care se poate agrava rapid. Intervenția timpurie este esențială pentru a asigura cele mai bune șanse de recuperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel