Reacția vine după ce mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să limiteze utilizarea așa-numitelor vaccinuri cu „vector viral”, cum sunt AstraZeneca și Johnson & Johnson, din cauza unei legături cu apariția unor cazuri rare de cheaguri de sânge și, în schimb, optează pentru vaccinurile care folosesc tehnologia ARN messenger, precum cele de la Pfizer și Moderna.
„Suntem încă într-o pandemie și este foarte important ca în această luptă împotriva acestei pandemii să folosim toate opțiunile disponibile”, a declarat Marco Cavaleri, responsabil al strategiei de vaccinare în cadrul EMA.
Depinde de țările UE să decidă cum să le folosească „cel mai bine în interesul sănătății publice”, a adăugat el într-o conferință de presă.
Oficialii Agenției au explicat că potrivit datelor deținute la acest moment, vaccinurile aprobate în UE protejează contra tuturor tulpinilor de coronavirus care circulă în regiune.
În a cest moment, EMA revizuiește alte 4 vaccinuri contra COVID-19: Curevac, Novavax, Sinovac (Vero Cell) și vaccinul rusesc Sputnik. „Pentru aceste vaccinuri, revizuirea continuă continuă până când EMA are suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață”, au spus reprezentanții Agenției Europene a Medicamentelor.
De asemenea, ei au anunțat, în conferința de presă de astăzi, și că EMA a început să evalueze o aplicație pentru extinderea utilizării vaccinului COVID-19 produs de Moderna pentru a include tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Rezultatul evaluării este așteptat în iulie, cu excepția cazului în care sunt necesare mai multe informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.