EMA a aprobat vaccinul pneumococic Capvaxive

Monika Baciu |
Data publicării:
vaccin pneumococic - FOTO: Freepik@pkproject
vaccin pneumococic - FOTO: Freepik@pkproject

Acest tratament protejează plămânii și previne infecțiile respiratorii.

Vezi și: Vorbesc femeile mai mult decât bărbații sau nu. Adevărul este în sfârșit dezvăluit

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului Capvaxive, un vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (21-valent), destinat prevenirii bolilor invazive și pneumoniei cauzate de Streptococcus pneumoniae la persoanele de peste 18 ani.

Un nou pas în prevenția bolilor pneumococice

Există aproximativ 100 de serotipuri diferite de bacterii pneumococice, care pot afecta adulții în mod diferit față de copii. Capvaxive acționează prin stimularea sistemului imunitar împotriva 21 de serotipuri responsabile de majoritatea cazurilor de boală pneumococică invazivă.

Date clinice și eficacitate

Decizia EMA a fost bazată pe date de imunobridging, care au demonstrat eficacitatea vaccinului. Studiul clinic STRIDE-3, un studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, a evaluat siguranța, tolerabilitatea și imunogenitatea Capvaxive.

Rezultatele au arătat că vaccinul produs de Merck este noninferior față de Prevenar 20 (Pfizer) pentru cele 10 serotipuri comune ambelor vaccinuri. Prevenar 20 este deja aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană, potrivit Medscape.

Vezi și: Mozzarella, efect pozitiv pentru prevenirea cancerului de colon. Are conținut ridicat de proteine și menține echilibrul intestinal

Vaccinul pneumococic - FOTO: Freepik

Reacții adverse și disponibilitate

Printre cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului Capvaxive se numără durerea la locul injectării, oboseala, durerile de cap și mialgia. Vaccinul este furnizat sub formă de soluție injectabilă într-o seringă preumplută.

Aprobarea finală, următorul pas

Recomandarea EMA va fi trimisă Comisiei Europene pentru aprobarea finală. Dacă va fi autorizat pentru utilizare în UE, Capvaxive va deveni al patrulea vaccin aprobat pentru această indicație. Până acum, vaccinul a primit aprobări în Statele Unite și Canada în 2024, iar în Australia la începutul acestui an.

Vezi și: Mozzarella, efect pozitiv pentru prevenirea cancerului de colon. Are conținut ridicat de proteine și menține echilibrul intestinal

Bolile pneumococice, ce sunt

Bolile pneumococice sunt afecțiuni cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae. Acestea pot varia de la infecții ușoare, precum sinuzita sau otita medie, până la boli grave, invazive, care pot pune viața în pericol, cum ar fi pneumonia, meningita și sepsisul.

Streptococcus pneumoniae este o bacterie care trăiește în mod normal în gâtul și nasul oamenilor sănătoși, dar poate deveni patogenă în anumite condiții, afectând diferite părți ale corpului.

Cele mai comune forme ale bolilor pneumococice includ:

Pneumonie – O infecție a plămânilor, care poate cauza dificultăți respiratorii, febră, tuse și durere toracică.

Meningita – O infecție a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării, care poate duce la dureri de cap severe, rigiditate a gâtului și confuzie.

Sepsis – O infecție severă care se răspândește în întregul corp și poate provoca șoc septic, având potențialul de a duce la moarte.

Otita medie – O infecție a urechii medii, care este frecvent întâlnită la copii și poate provoca dureri de ureche și febră.

Sinuzita – O infecție a sinusurilor care poate cauza dureri faciale, nas înfundat și febră.

Infecțiile pneumococice sunt deosebit de periculoase pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii și cei cu sistem imunitar slăbit. Vaccinarea reprezintă o metodă eficientă de prevenire a acestor afecțiuni grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel