Tensiunea arterială a crescut moderat în primele luni ale pandemiei COVID-19, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Centrul Medical UT Southwestern asupra pacienților care s-au monitorizat singuri, acasă.
„Oamenii au fost mai puțin activi, au mâncat mai mult și au băut mai mult în timpul pandemiei COVID, ceea ce a dus la creșterea tensiunii arteriale. COVID a făcut ca oamenii să-și vadă mai greu medicul ca acesta să li se ajusteze tratamentele în funcție de nevoie”, a spus dr Eric Peterson, autorul principal al studiului, profesor de cardiologie și decan pentru cercetare clinică la UT Southwestern.
Avertisment: Situația ar putea fi mult mai gravă
Studiul, care a fost publicat în American Heart Journal (link direct studiu), un jurnal publicat de Elsevier, a constatat că ratele de hipertensiune arterială necontrolată au crescut de la 15% la 19%, deși doar 5% dintre pacienți aveau tensiune arterială sever necontrolată (definită ca tensiune arterială sistolica mai mare de 160 mm/hg).
Dr. Peterson a spus că deși aceste modificări pot să pară modeste, ele sunt semnificative, deoarece modificările ușoare ale controlului tensiunii arteriale la nivel de populație pot avea consecințe extraordinare de acum încolo. În plus, deoarece studiul a analizat doar acei pacienți dintr-un program de gestionare a hipertensiunii care erau deja preocupați de sănătatea lor, el suspectează că pot fi observate schimbări mai mari ale tensiunii arteriale în populația generală.
„Descoperirile studiului nostru sunt importante deoarece chiar și câțiva milimetri de modificare a tensiunii arteriale pot duce la diferențe măsurabile în riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Trebuie să punem acești pacienți sub un control mai bun pe termen lung”, a spus dr. Peterson.
„Dacă acest lucru se întâmplă în cadrul unui program de pacienți care sunt înrolați într-un sistem digital de management de acasă altensiunii, ne îngrijorează modul în care tensiunea a fost controlată în populația generală. Cred că acesta este doar vârful aisbergului. Situția ar putea fi ult mai gravă în populația generală”, a avertizat acesta.
Studiul a examinat datele a 72.706 de pacienți din Statele Unite înscriși într-un program de gestionare a hipertensiunii administrat de o companie digitală de sănătate. Cercetătorii au comparat valorile obținute de la aceștia în perioada aprilie-august 2020 cu datele înregistrate înainte de pandemie, în ianuarie 2019-martie 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.