Probabil că ați auzit de efectul placebo, dar s-ar putea să fiți mai puțin familiarizat cu opusul său, numit efect nocebo. Placebo sunt medicamente sau proceduri care par a fi tratamente medicale reale, dar nu sunt.
Efectul placebo apare atunci când un placebo vă face să vă simțiți mai bine sau vă îmbunătățește simptomele.
Efectul nocebo, pe de altă parte, se întâmplă atunci când un placebo vă face să vă simțiți mai rău.
Efectul nocebo, cum funcționează
Deși există numeroase cercetări despre efectul placebo, efectul nocebo este încă puțin cunoscut.
Dar experții au identificat câteva lucruri care par să joace un rol în determinarea celor care experimentează efectul nocebo.
Vezi și: De ce este bine să avem un somn de calitate. Bulescu: Multă lume nu consideră o necesitate și nicio prioritate
Printre acestea se numără:
- modul în care furnizorul de servicii medicale vorbește despre potențialele efecte secundare și rezultate
- încrederea pe care o aveți în medicul dumneavoastră
- experiențele dumneavoastră anterioare cu tratamente similare
- costul unui tratament sau al unui medicament, notează Healthline.
Experții analizează acum efectul nocebo pentru a înțelege mai bine modul în care gândirea pozitivă sau negativă poate avea un impact asupra sănătății fizice a unei persoane.
Vezi și: COVID-19, comparabil cu gripa sezonieră. Când se încheie pandemia
Imaginați-vă că v-ați confruntat cu dureri de cap continue. Vă faceți o programare la un nou furnizor de servicii medicale. După ce vă ascultă simptomele, acesta decide să vă prescrie o pastilă pe care o luați în fiecare dimineață.
Ei vă avertizează că pastila va costa mult. De asemenea, vă spun să vă așteptați la anumite efecte secundare, inclusiv greață și amețeli. Ceea ce nu vă spun este că pastila este făcută din zahăr - adică este un placebo.
Vă ridicați rețeta și luați prima pastilă. În decurs de o oră, simțiți nevoia să vă întindeți. Simțiți cum vi se face greață și ați putea jura că începe să se învârtă puțin camera.
În realitate, tocmai ați luat o pastilă de zahăr inofensivă. Dar tot ceea ce ai auzit în timpul acelei consultații ți-a condiționat creierul și corpul să aibă un răspuns specific.
Efectul nocebo, exemple din viața reală
Iată o privire asupra modului în care efectul nocebo ar putea juca în diferite scenarii de sănătate.
Tratamentul migrenei
Aveți un atac de migrenă de cel puțin două ori pe lună. Obișnuiați să luați medicamente pe bază de rețetă pentru a le preveni, dar nu ați mai putut să vă consultați medicul de când v-a expirat rețeta.
Cu toate celelalte lucruri care se întâmplă, nu aveți timp să vă faceți o programare. În schimb, vă decideți să comandați medicamente de la o farmacie online.
Ultimul medicament pe care l-ați luat v-a făcut să vă simțiți somnoros, așa că faceți câteva cercetări și alegeți un medicament diferit, dar similar.
Începeți să luați medicamentul. După câteva zile, începeți să aveți probleme cu somnul și observați că starea dumneavoastră de spirit scade. Vă amintiți că insomnia și depresia erau enumerate ca posibile efecte secundare ale medicamentului, așa că nu mai luați medicamentul și decideți să consultați un medic.
Medicul aruncă o privire la medicament și vă informează că este doar ibuprofen. Dar, pe baza celor citite (și probabil a unei anumite anxietăți legate de comandarea online a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă), ați avut efecte secundare pe care nu le-ați fi avut dacă ați fi luat în mod conștient doar ibuprofen.
Vaccinarea antigripală
Vă faceți pentru prima dată un vaccin antigripal. Asistenta care vă face injecția vă avertizează că dimensiunea mai mare a acului înseamnă că vaccinul poate durea mai mult decât altele pe care le-ați primit.
Deși nu ați avut niciodată probleme cu vaccinarea în trecut, această vaccinare vă pare suficient de dureroasă încât să vă dea lacrimile. Durerea persistă timp de câteva zile.
S-ar putea să aveți o experiență similară data viitoare când veți avea nevoie de o injecție, chiar dacă aceasta este administrată cu un ac mai mic.
Cremele pentru eczeme
Aveți eczeme pe brațe pe care le-ați tratat cu o cremă fără prescripție medicală. Dar se pare că nu funcționează. Și nu vă place felul în care ustură crema atunci când o aplicați, un efect secundar despre care vă avertizează ambalajul.
Vă decideți să vă consultați medicul pentru a obține o rețetă pentru altceva. Acesta vă recomandă o cremă care ar trebui să funcționeze foarte bine, fără efecte secundare. După câteva zile de utilizare a noii creme, observați că simptomele dumneavoastră se ameliorează.
În timp ce vă aplicați crema într-o zi, vă uitați la ingredientele active. Se pare că sunt aceleași cu cele din produsul fără prescripție medicală pe care l-ați încercat fără succes. Iar pe ambalaj se menționează că veți simți probabil o senzație de usturime atunci când o folosiți.
Singura diferență reală între cele două este modul în care v-au fost prezentate. Ați citit că produsul fără prescripție medicală va provoca usturimi înainte de a încerca să-l folosiți. Dar ați început să folosiți versiunea cu prescripție medicală crezând că nu va avea efecte secundare.
Vezi și: Pastila care tratează hipertensiunea. Un progres pentru mulți pacienți. Cum se administrează
Efectul nocebo, beneficii potențiale
În timp ce efectul nocebo este adesea tratat ca un lucru negativ, acesta poate fi un jucător cheie în deschiderea drumului către o mai bună comunicare în cadrul serviciilor medicale.
De asemenea, ar putea ajuta să arunce mai multă lumină asupra legăturii dintre minte și corp și asupra modului în care mentalitatea dumneavoastră vă poate influența sănătatea fizică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.