Pe lângă cartofi, morcovii sunt una dintre cele mai populare rădăcinoase din dieta noastră și asta nu este fără un motiv anume. Această legume are o durată lungă de valabilitate, poate fi consumată atât crudă, cât și gătită, are un gust uimitor și este un element de bază al multor rețete. Pe lângă utilitatea lor în gătit, morcovii sunt, de asemenea, incredibil de hrănitori.
Ca și alte legume viu colorate, morcovii sunt extrem de bogați în antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși pe bază de plante care pot neutraliza efectul radicalilor liberi care provoacă leziuni celulare, inflamații și cancer. Morcovii se întâmplă să aibă mulți dintre acești antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi: carotenoizi, polifenoli și vitamine.
Efect major împotriva cancerului
Cu nivelurile ridicate de antioxidanți ale morcovilor, un efect impresionant al consumului acestei legume este obținerea beneficiilor sale împotriva cancerului.
Diverse studii au arătat că consumul de morcovi poate juca un rol major în prevenirea cancerului gastric, cancerului de colon, cancerului de prostată, leucemiei și cancerului pulmonar.
Multe dintre aceste studii au legat aportul de morcovi de o incidență inversă a cancerului, iar cercetătorii cred că acest lucru poate fi atribuit biodisponibilității a doi carotenoizi (α-caroten și β-caroten); carotenoizii sunt compuși care au activitate antioxidantă ridicată.
Antioxidanții acționează prin mai multe mecanisme, dar, în cele din urmă, acţionează pentru a modula stresul oxidativ care este cauzat de activitatea metabolică normală, precum și de factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul, exercițiile fizice și dieta. Nivelurile ridicate de stres oxidativ au fost legate de rate mai mari de inflamație și mai multe boli cronice precum cancerul.
Morcovii sunt una dintre cele mai bune surse de carotenoizi pe care le puteți mânca. Morcovii fierți conțin niveluri ridicate de doi carotenoizi: 3.723 micrograme de α-caroten și 9.771 micrograme de β-caroten (aceasta concentrație este învinsă doar de caise uscate).
Câți morcovi trebuie să mănânci pentru aceste beneficii
Un studiu a arătat că consumul a doar 67 de grame de morcovi pe zi este legat de un risc redus de cancer de prostată. Acesta este echivalentul unui singur morcov de mărime medie sau o jumătate de cană de morcov feliat.
Desigur, pur și simplu consumul de morcovi nu este suficient pentru a reduce riscul de cancer. Multe obiceiuri ale stilului de viață sunt legate de cancer, inclusiv fumatul, consumul de alcool, lipsa exercițiilor fizice și o dietă proastă. Genetica și alte condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul, cresc, de asemenea, riscul de cancer. Adăugarea morcovilor în dieta dumneavoastră este doar o modalitate prin care vă puteți reduce riscul de această boală mortală.
Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.