Efectul fistic: ce este și cum poate ajuta acesta în mâncatul compulsiv

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
efectul fistic. FOTO: Freepik @xb100
efectul fistic. FOTO: Freepik @xb100

Efectul fistic poate avea un impact major asupra stilului alimentar, putând fi de ajutor și în cazul mâncatului compulsiv.

Nucile sunt recomandate pentru sănătatea cardiovasculară, având un aport important de nutrienți și grăsimi sănătoase, însă unele persoane se îngrijorează de faptul că nucile, fructele oleaginoase, pot contribui la creșterea în greutate ca urmare a conținutului energetic.

Există însă metode prin care vă puteți bucura de beneficiile oleaginoaselor, prin consumul în mod conștient, iar cel mai bună opțiune este aceea de a mânca fistic.

Nutrienții pe care îi conține fisticul îl fac pe acesta să fie eficient atât în controlul glicemiei din sânge, cât și al sănătății inimii.

O porție de 100 de grame de fistic are 557 de calorii, carbohidrați 27,97 grame, proteine 20,97 grame, grăsimi 44,44 grame și fibre 10,3 grame, notează Nutrition&You.

De asemenea, conține vitamine din complexul B-urilor, inclusiv vitamina B6, care este cunoscută pentru proprietățile sale în reglarea nivelului de zahăr din sânge, precum și cel de formare al hemoglobine.

Fisticul este o sursă bogată de antioxidanți, cu un conținut mai mare decât a altor fructe oleaginoase sau semințe.

Prin conținutul de luteină și zeaxantină, doi dintre antioxidanții importanți pentru sănătatea oculară, consumul de fistic ajută în protejarea ochilor de lumina albastră, dar și degenerescența maculară legată de vârstă.

Mai mult, două dintre cele mai abundente grupe de antioxidanți din fistic - polifenoli și tocoferoli - pot contribui la protecția împotriva cancerului și a bolilor de inimă, notează Healthline.

Efectul fistic (pistachio)

Efectul fistic este un termen care se referă la a face schimbări în privința mâncării, în special a cantității de mâncare. Astfel, dacă vă uitați la cojile de fistic realizați cât de multe ați mâncat, potrivit unui studii realizate de dr. Jim Painter, arată Psychology Today.

Pentru a realiza mâncatul conștient este nevoie să faceți două lucruri foarte simple: să cumpărați fisticul cu tot cu coajă și să păstrați cojile atunci când îl consumați.

Într-un dintre studii, cercetătorii au descoperit că subiecții cărora li s-a oferit fisticul în coajă au consumat, în medie, 125 de calorii, în timp ce aceia care au primit fisticul fără coajă au consumat, în medica, 211 calorii. Deși există o diferență în ceea ce privește numărul de calorii, ambele categorii de subiecți și-au evaluat nivelul de sațietate și de satisfacție la fel, chiar dacă un grup a mâncat mai mult.

Astfel, cumpărând fisticul cu tot cu coajă veți mânca în mod conștient, căci durează până scoateți din coajă, mai mult, ăl și puteți savura.

În ceea ce privește păstrarea cojilor, într-un alt studiu, subiecții care au păstrat, la vedere, cojile, în comparație cu cei care le-au aruncat, primii au consumat în medie 216 calorii, față de 264 a celor dn urmă.

Concluzia cercetătorilor este că vizualizarea cojilor de la fisticul consumat arată cât de mult ați mâncat.

Deși acest lucru se aplică la fistic, principiul se aplică și la multe alte alimente, mai arată sursa menționată.

Un ambalaj lăsat pe birou este o bună amintire vizuală a ceea ce ați mâncat.

Este foarte ușor și normal să uitați ce ați consumat atunci când aveți multe lucruri de reținut, iar acest lucru ar putea să ajute în cazul mâncatului compulsiv.

Ce este mâncatul compulsiv și cum se manifestă

Potrivit DMS-5 (Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor psihice, ediția a 5-a) mâncatul compulsiv este un comportament dezordonat care poate apărea în câteva tulburări alimentare diferite. Astfel, cineva care suferă de supraalimentare compulsivă ar putea avea de-a face cu bulimia nervoasă sau cu tulburarea de alimentație compulsivă.

Mâncatul compulsiv poate să fie determinat de factori biologici, precum diabetul zaharat de tip 1, istoric familial de persoane cu tulburare de alimentație sau alte condiții de sănătate mintală, istoric de diete.

De asemenea, mâncatul compulsiv poate să fie cauzat de o serie de factori psihologici, precum: perfecționismul, imagine de sine negativă, istoric de tulburări mintale, precum anxietatea, gândire rigidă.

Mâncatul compulsiv se manifestă prin:

- mănâncă mai repede decât de obicei

- mâncatul dincolo de punctul de sațietate

- mâncatul atunci când nu vă este foame din punct de vedere fizic

- mănâncă singur sau în secret

- senzație de supărare sau de vinovăție după ce ați mâncat prea mult

- senzația că sunteți anormal

- sentimentul de a fi "preluat" sau "condus" ca și cum ar fi de o altă prezență în ceea ce privește mâncatul, arată Eating Disorder Hope.

Vezi și: Somnul insuficient, asociat cu astmul. Cercetător, prevenirea, printr-un model sănătos de somn: Indiferent de condițiile genetice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel