Efectul dezastruos al hiperglicemiei. Dr. Victor George: Asta e problema!

Monika Baciu |
Data publicării:
hiperglicemia - FOTO: Freepik@EyeEm
hiperglicemia - FOTO: Freepik@EyeEm

Hiperglicemia, caracterizată prin nivele ridicate ale glucozei în sânge, poate avea consecințe devastatoare asupra organismului uman. Ce se întâmplă, de fapt, când glicemia este mai mare de 100 sau 200 mg/dL.

Într-o lume în care alimentația haotică și stilul de viață sedentar devin tot mai prevalente, nivelurile crescute ale glicemiei devin o problemă majoră de sănătate publică. Dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, subliniază că acest fenomen nu trebuie subestimat, deoarece poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.

Glicemia crescută, definită în principal de concentrații de glucoză din sânge care depășesc 100 mg/dL și, în special, valorile care depășesc 200 mg/dL, poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și poate afecta negativ întregul organism. Această condiție este considerată critică și necesită atenție medicală urgentă.

"La o glicemie imensă, corpul suferă. Asta e problema cu glicemiile mai mari de peste 100, mai ales începând și peste 200. Vasele de sânge suferă și întregul organism are de suferit. Practic, este foarte important să mergi la medicul diabetolog. Trebuie să te educe și să discute cu tine despre cum să îți faci insulina lentă, cum trebuie adaptată în funcție de glicemii", a explicat dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, într-o postare pe TikTok.

Glicemia mărită, complicații

Când nivelurile de zahăr din sânge sunt crescute, apar simptome precum oboseala, setea și urinarea frecventă. Pe măsură ce nivelurile cresc mai mult, pot apărea simptome mai grave precum probleme de vedere și confuzie.

Dacă nivelurile de zahăr din sânge devin foarte ridicate, pot apărea două complicații potențial letale: cetoacidoza diabetică și stare hiperglicemică hiperosmolară. Acestea pot duce la comă și deces.

Vezi și: Cancerul, devoratorul celulelor sănătoase. Avertisment: Tumorile sunt foarte înfometate. Generează un mediu ostil

Cetoacidoza diabetică

Insulina este un hormon produs de pancreas. De obicei, pancreasul eliberează insulină după masă pentru a transfera glucoza în celule, pentru a fi folosită ca sursă de energie.

Însă în diabet, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie nu o utilizează eficient. Cetoacidoza diabetică apare atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a transfera eficient glucoza în celule.

În această situație, nivelurile de zahăr din sânge rămân ridicate, iar organismul începe să descompună grăsimea din ficat pentru energie. Acest proces de descompunere a grăsimii generează acizi numiți cetonă. Cetonele se pot acumula în sânge și pot acidifia acesta.

Cetoacidoza diabetică este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 1. Poate să se dezvolte lent, dar, dacă nu este tratată, simptome severe pot apărea în câteva ore.

Simptomele cetoacidozei diabetice pot include:

Hiperglicemia - FOTO: Freepik@PlaceboPill

- sete intensă

- urinare excesivă

- oboseală extremă

- dureri abdominale

- greață și vărsături

- respirație care miroase a fructe

- respirație rapidă și profundă

- piele înroșită sau uscată

- dureri de cap

- confuzie, potrivit Healthline.

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Menține sănătatea intestinului, previne infecțiile și te răcorește instantaneu

Stare hiperglicemică hiperosmolară, complicație a diabetului

Starea hiperglicemică hiperosmolară (HHS) este o altă complicație potențială a diabetului. Este similară cu cetoacidoza diabetică, dar nu implică producția de cetone sau creșteri ale acidității sângelui. De obicei, HHS apare după ce persoana a avut o boală sau infecție.

HHS este caracterizată de hiperglicemie și deshidratare severă. Acest lucru duce la creșterea concentrației sângelui, numită osmolaritate ridicată.

Atunci când sângele devine mai concentrat, apa este extrasă din alte organe și țesuturi. Acest lucru poate avea un impact profund asupra creierului în special.

HHS este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2 și apare de obicei mai lent decât cetoacidoza diabetică, într-o perioadă de zile sau săptămâni. Simptomele pot include:

- sete intensă

- urinare excesivă

- slăbiciune sau letargie

- senzație generală de indispoziție

- gură sau piele uscată

- dureri de cap

- bătăi rapide ale inimii

- hipotensiune ortostatică

- vedere încețoșată

- confuzie

- delir

- convulsii

Hiperglicemia severă este o urgență medicală

Hiperglicemia severă, inclusiv DKA și HHS, este o urgență medicală care poate duce la comă și, în cazuri extreme, la deces dacă nu este tratată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel