Zoster poate fi, de asemenea, denumit herpes zoster. Acest tip de infecție virală se caracterizează printr-o erupție roșie a pielii care poate provoca dureri și arsuri. Zosterul apare de obicei ca o dungă de bube pe o parte a corpului, de obicei pe gât sau față, notează Healthline.
Majoritatea cazurilor de zona zoster se limpezesc în 2 până la 3 săptămâni. Zosterul apare rar de mai multe ori la aceeași persoană, dar aproximativ 1 din 3 persoane din Sursa de încredere a Statelor Unite va avea zona zoster la un moment dat în viața lor, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
Simptomele zosterului
Primele simptome ale zonei zoster sunt de obicei durere și arsură. Durerea este de obicei pe o parte a corpului. Urmează de obicei o erupție roșie.
Caracteristicile includ:
pete roșii
Bubițe cu lichid care se rup ușor
se înfășoară de la coloană vertebrală la trunchi
pe față și urechi
mâncărime
Unele persoane prezintă simptome dincolo de durere și erupții cutanate cu zona zoster. Acestea pot include:
febră
frisoane
durere de cap
oboseală
slabiciune musculara
Complicații rare și grave ale zonei zoster includ:
dureri sau erupții cutanate în zona ochiului, care trebuie tratate imediat pentru a evita deteriorarea permanentă a ochilor
pierderea auzului sau dureri intense la o ureche, amețeli sau pierderea gustului, care pot fi simptome ale sindromului Ramsay Hunt și necesită, de asemenea, tratament imediat
infecții bacteriene, pe care le puteți avea dacă pielea devine roșie, umflată și caldă la atingere
Zoster pe față
Zosterul apare de obicei pe o parte a spatelui sau a pieptului, dar puteți obține, de asemenea, o erupție pe o parte a feței.
Dacă erupția este aproape sau în ureche, poate provoca o infecție care ar putea duce la pierderea auzului, probleme legate de echilibru și slăbiciune în mușchii faciali.
Zosterul din interiorul gurii poate fi foarte dureros. Poate fi dificil să mănânci, iar gustul poate fi afectat.
O erupție zoster pe pielea capului poate provoca sensibilitate atunci când vă pieptănați părul. Fără tratament, zona zoster pe scalp poate duce la pete de calviție permanente.
Zoster la ochi
Zoster în ochi și în jurul său, denumit herpes zoster oftalmic, apare în aproximativ 10 - 20 din persoanele cu zona zoster.
Poate apărea o erupție cutanată, pe pleoape, pe frunte și uneori pe vârful sau pe partea laterală a nasului. Puteți prezenta simptome, cum ar fi arsură sau palpitarea ochilor, roșeață și rupere, umflare și vedere încețoșată.
După dispariția erupției, este posibil să mai aveți dureri de ochi din cauza afectării nervilor. Durerea devine în cele din urmă mai slabă la majoritatea oamenilor.
Fără tratament, zona zoster oculară poate duce la probleme grave, inclusiv pierderea vederii pe termen lung și cicatrizarea permanentă din cauza umflarii corneei.
Dacă bănuiți că aveți zona zoster în jurul și în jurul ochiului, ar trebui să vă consultați imediat medicul. Începerea tratamentului în termen de 72 de ore va crește probabilitatea de a nu avea complicații.
Zoster pe spate
În timp ce erupțiile de zoster se dezvoltă de obicei în jurul unei părți a taliei, poate apărea o bandă de erupții de-a lungul unei părți a spatelui sau a spatelui inferior.
Zoster pe fese
Puteți avea o erupție zoster pe fese. Zosterul afectează de obicei doar o parte a corpului, astfel încât este posibil să aveți o erupție pe fesa dreptă, dar nu și pe stânga.
Ca și în alte zone ale corpului, zona zoster pe fese poate provoca simptome inițiale precum furnicături, mâncărime sau durere.
După câteva zile, se poate dezvolta o erupție roșie sau vezicule. Unele persoane suferă durere, dar nu apar erupții cutanate.
Cât de contagios este?
Zosterul nu este contagios, dar virusul varicelo-zoster care îl determină poate fi răspândit la o altă persoană care nu a avut varicelă și ar putea dezvolta boala. Nu puteți lua zona zoster de la cineva cu varicelă, dar puteți lua varicelă.
Virusul varicelo-zosterului este răspândit atunci când cineva intră în contact cu o erupție. Nu este contagios dacă bubele sunt acoperite sau după ce s-au cicatrizat.
Pentru a preveni răspândirea virusului varicelo-zoster dacă aveți zona zoster, asigurați-vă că mențineți erupția curată și acoperită. Nu atingeți blisterele.
Ar trebui să evitați să vă aflați în jurul persoanelor cu risc, precum femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slab.
Puteți obține zona zoster din vaccin?
Două vaccinuri au fost aprobate de Food and Drug Administration (FDA) pentru a preveni zona zosterului: Zostavax și Shingrix. Aceste vaccinuri sunt recomandate adulților cu vârsta peste 50 de ani.
Zostavax este un vaccin viu, care conține o formă slăbită a virusului varicelo-zoster. CDC recomandă cel mai nou vaccin Shingrix, deoarece are peste 90 la sută efectiv și este mai probabil să dureze mai mult decât vaccinul Zostavax.
Deși efectele secundare ale acestor vaccinuri, cum ar fi reacțiile alergice, sunt posibile, CDC nu a documentat cazuri de virus varicelo-zoster transmis de la persoane care au fost vaccinate.
Tratamentul zosterului
Nu există niciun remediu pentru zona zoster, dar tratarea ei cât mai curând posibil poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la viteza recuperării. În mod ideal, ar trebui să fiți tratat în 72 de ore de la apariția simptomelor. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ușura simptomele și pentru a reduce durata infecției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.