Efectele terapiei de activare comportamentală pentru persoanele cu boli de inimă. Sunt la fel de eficiente ca medicamentele

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
terapie de activare comportamentala Foto: Freepik @SashkaB
terapie de activare comportamentala Foto: Freepik @SashkaB

 Descoperă de ce terapia se dovedește la fel de eficientă ca medicamentele în ameliorarea simptomelor depresive la persoanele cu insuficiență cardiacă.

Terapia de activare comportamentală este la fel de eficientă ca și antidepresivele pentru tratarea depresiei la persoanele cu insuficiență cardiacă, potrivit unui nou studiu publicat în revista JAMA Network Open.

Persoanele care suferă atât de insuficiență cardiacă, cât și de depresie au o funcție cardiacă inferioară, un număr mai mare de vizite la urgențe și spitalizări, o povară mai mare asupra celor care le îngrijesc și o calitate a vieții mai scăzută decât cele care suferă doar de insuficiență cardiacă.

Cercetătorii, care provin de la Departamentul de Psihiatrie și Neuroștiințe Comportamentale de la Cedars-Sinai Medical Center, au monitorizat 416 persoane pe parcursul unui an. Obiectivul lor a fost de a stabili dacă administrarea de antidepresive sau terapia de activare comportamentală pentru depresie la persoanele cu insuficiență cardiacă a dus la o diferență vizibilă în ceea ce privește rezultatele.

Antidepresivele au fost administrate la jumătate dintre participanții la studiu, în timp ce cealaltă jumătate a fost supusă unei terapii de activare comportamentală. Nu au fost observate diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește caracteristicile demografice ale celor două grupuri.

Vezi și: De ce să alergi măcar 10 minute pe zi. Trucul care previne insomnia, Alzheimer și Parkinson

Un asistent social cu pregătire specializată în terapia de activare comportamentală a fost desemnat să se întâlnească cu fiecare participant. Beneficiarii de antidepresive au fost încredințați în grija unei asistente medicale înregistrate care a servit ca manager de îngrijire a medicamentelor.

Ambele grupuri au beneficiat de o ședință introductivă de 50 de minute cu profesionistul desemnat și apoi de ședințe săptămânale timp de 12 săptămâni.

Grupul de terapie comportamentală a menținut ședințe săptămânale de 50 de minute pe parcursul perioadei inițiale de 12 săptămâni, în timp ce grupul de medicație a participat la ședințe de 15 minute. Ambele grupuri au beneficiat de ședințe lunare pe o durată de trei luni după cele 12 săptămâni inițiale, iar ședințele au avut loc la nevoie timp de încă șase luni.

Foto: Freepik

Cercetătorii au raportat că utilizarea telemedicinei pentru a oferi sesiuni a atenuat preocupările legate de timp și logistică atât pentru pacient, cât și pentru îngrijitor, îmbunătățind astfel calitatea vieții, menținând în același timp integritatea sistemului de sănătate.

Cercetătorii au raportat că nu a existat nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic în ceea ce privește eficacitatea între cele două grupuri până la încheierea anului. S-au observat reduceri de peste 50% în ceea ce privește severitatea simptomelor depresive în ambele grupuri.

"Această investigație empirică, desfășurată într-un mediu medical autentic, oferă dovezi concludente că integrarea tratamentului psihiatric în asistența medicală de specialitate este pe deplin viabilă. Integrarea tratamentului psihiatric în asistența medicală este o modalitate eficientă de a reduce stigmatizarea, de a crește accesul și de a îmbunătăți rezultatele pentru persoanele care se luptă cu probleme de sănătate mintală alături de afecțiunile lor medicale cronice." a explicat autorul comunicatului de presă și profesor la Cedars-Sinai Medical Center, Dr. Itai Danovitch. "Majoritatea persoanelor depresive nu beneficiază de un tratament eficient." Este extrem de important să ne asigurăm că pacienții au acces la servicii de sănătate mintală eficiente și de înaltă calitate și să creștem numărul de teste de depistare a tulburărilor psihiatrice.

Reacția la studiul privind tratamentul depresiei

Dr. Richard Wright, un cardiolog imparțial de la Providence Saint John's Health Center care nu a participat la studiu, a fost de acord, dar și-a exprimat dorința ca un grup de control să fie încorporat. Grupului de control i s-ar fi administrat un tratament standard pentru insuficiența cardiacă și, eventual, un antidepresiv în locul terapiei.

Wright a sfătuit: "Deoarece insuficiența cardiacă a fost asociată de mult timp cu depresia, le recomand să se angajeze în activități plăcute, cum ar fi plimbarea, obținerea unui animal de companie, mersul la film, socializarea cu prietenii și participarea la alte activități plăcute".

"Depresia poate fi tratată, ameliorată, iar îmbunătățirile sale pot fi susținute", a mai afirmat el. Un avantaj suplimentar al terapiei de activare comportamentală este faptul că nu este nevoie de medicație suplimentară. Multe persoane care au ajuns în stadiul de insuficiență cardiacă iau mai multe medicamente, toate acestea având potențialul de a interacționa între ele. Este benefic un tratament care nu necesită adăugarea de medicamente".

Înțelegerea terapiei de activare comportamentală

Terapia de activare comportamentală este un tratament pentru depresie susținut de dovezi științifice, potrivit Medical News Today. Obiectivul său este de a încuraja pacienții să participe la activități plăcute.

Un terapeut a colaborat cu participanții la studiu, care au fost repartizați aleatoriu la această formă de terapie, pentru a întocmi un inventar al activităților care aveau un sens personal și erau plăcute pentru ei. Printre exemplele de activități se numără:

- Luarea prânzului cu un prieten

- Plimbări

- Voluntariat

- Ascultarea muzicii lor preferate

Participanții s-au angajat în activitățile selectate în conformitate cu un program stabilit.

Intervenția s-a axat pe creșterea gradului de plăcere și de stimulare derivat din activitățile săptămânale pe o perioadă de 12 săptămâni, integrându-le în același timp în rutina zilnică a pacientului.

Ca rezultat secundar al studiului, cercetătorii au raportat că participanții care au fost supuși intervenției de psihoterapie au înregistrat un grad de îmbunătățire a calității vieții lor în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală.

De asemenea, în timpul perioadei de studiu, aceștia au vizitat mai rar departamentul de urgență și au petrecut mai puțin timp în spital decât cei cărora li s-au prescris medicamente antidepresive. Nu s-a observat nicio disparitate semnificativă în ceea ce privește ratele de mortalitate între categorii.

O explicație plauzibilă pentru numărul redus de vizite la camera de urgență și de spitalizare ar putea fi atribuită încurajării mai substanțiale a activității fizice în grupul supus terapiei comportamentale în comparație cu grupul care a primit antidepresive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel