Efectele secundare post-COVID. Insomnia și tulburările menstruale se află printre ele

Sonia Baciu |
Data publicării:
efectele secundare post covid. FOTO Pexels @ Polina Zimmerman
efectele secundare post covid. FOTO Pexels @ Polina Zimmerman

Experții avertizează că aceste efecte secundare ciudate pot apărea ca urmare a infectării cu COVID 19.

Pandemia cu COVID 19, decretată în martie 2020, are încă multe necunoscute în privința efectelor secundare asupra omenirii, notează EatThis, care subliniază că aceasta a afectat fiecare persoană în mod diferit, mai mult, parte dintre oameni continuă să aibă simptome persistente pentru o perioadă lungă de timp.

În plus, există efecte surprinzătoate neașteptate pe care experții medicali le anunță că se pot întâmpla.

Care sunt efectele secundare ale infectării cu COVID

Piederea auzului. Dr. Sunjya Schweig, doctor în medicină, susține că ”s-a constatat că infecția cu COVID, o infecție virală, afectează celulele din urechea internă. Virusul intră în nas și poate trece prin trompa lui Eustachio, care leagă nasul de urechea mijlocie.

Odată ajuns acolo, poate infecta în mod activ secțiunea cohleară a urechii, afectând auzul. Acest lucru a fost observat și în cazul altor infecții virale, cum ar fi în cazul gripei. În plus, deoarece COVID poate afecta aproape fiecare sistem de organe majore ale corpului, poate afecta și sistemul vascular.

Din cauza acestei localizări, pierderea auzului sau tinitus - o senzație de țiuit în ureche - poate urma infecției acute cu Covid. În timp ce acest lucru dispare adesea după infecția acută, au existat rapoarte de pierdere a auzului sau tinitus persistent la persoanele care se confruntă cu Covid de lungă durată”, potrivit sursei menționate.

Ar trebui să aibă România concediu menstrual PLĂTIT pentru femei? Românii, răspunsuri fulminante

Modificări ale ciclului menstrual și disfuncții erectile. Potrivit Dr. Schweig, ”studiile au constatat că atât bărbații, cât și femeile raportează probleme sexuale și ale sistemului reproducător după ce au fost infectați cu COVID. Deoarece COVID poate afecta fiecare sistem al corpului, acest lucru include sistemul endocrin care ne guvernează gestionarea hormonilor.

Multe persoane declară că au avut menstruații neregulate, coagulări neobișnuite în sângele menstrual și o înrăutățire a sindromului premenstrual.”

În plus, virusul poate afecta celulele de la suprafața vaselor de sânge, care sunt adesea prezente în cazul disfuncției erectile și al nivelului scăzut de testosteron.

Cum știi că suferi de long-COVID și în cât TIMP apar simptomele. Trifan: Dacă în acest interval nu apar, AI SCĂPAT!

Sindromul de tahicardie ortostatică posturală (STOP) este o componentă a post-COVID. Este cea mai frecventă disfuncție autonomă diagnosticată în SUA și implică creșteri excesive ale ritmului cardiac atunci când cineva trece de la poziția culcat sau așezat la poziția în picioare.

”Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul nervos autonom al organismului nu reușește să controleze tensiunea arterială și ritmul cardiac într-un mod adecvat pentru a reacționa la schimbarea de postură. Alături de aceasta, există și alte simptome de oboseală debilitantă, intoleranță la exerciții fizice, ceață cerebrală și hipotensiune”, explică Gita Castallian, director la Centrul de cercetare și tehnologie în medicina funcțională, potrivit sursei citate.

Insomnia. ”Impactul neurologic și psihiatric al COVID pare să afecteze până la o treime dintre supraviețuitori, tulburările de somn - care includ întârzierea debutului somnului și dificultatea de a rămâne adormit - fiind în special în creștere”, a explicat Tracey O'Shea de la Centrul pentru medicină funcțională din California, adăugând că ”un studiu publicat în Lancet Psychiatry a constatat că 5,4% dintre toți pacienții din studiu au suferit de insomnie, numărul acestora crescând odată cu severitatea infecției și cu necesitatea spitalizării, sărind semnificativ la intrarea în spital la 6% și din nou la 7,5% și 10% pentru pacienții internați în Unitatea de Terapie Intensivă.”

Probleme intestinale. O'Shea susține că ”observăm o creștere a problemelor digestive asociate cu infecțiile cu COVID 19. Aceste tulburări pot varia de la dureri abdominale cu greață, vărsături până la arsuri la stomac, diaree și/sau constipație.

O analiză a peste 25.000 de pacienți a constatat că aproximativ 18% au prezentat simptome gastrointestinale”, a mai spus aceasta.

Vezi și: BILANȚ COVID-19, 8 iunie. Cifrele zilei 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel