Efectele secundare ale statinelor: legătura cu demența

Angela Sabău |
Data publicării:
Statine
Statine

Statinele, medicamentele pentru scăderea colesterolului, ca și orice alt medicament, poate avea efecte secundare. Legătura cu demența a fost un subiect îndelung discutat.

Există dovezi de necontestat că medicamentele cu statine scad colesterolul total și reduc riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Acestea pot avea unele efecte secundare, însă pierderea memoriei și demența nu sunt cele de care trebuie să vă faceți griji.

Pe baza unor studii timpurii, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) adăuga un avertisment pe etichetele medicamentelor cu statine care pot provoca pierderea memoriei și confuzie la unii oameni. Acest avertisment a condus la temeri că medicamentele cu statine ar putea crește riscul de demență și boala Alzheimer, care este cel mai frecvent tip de demență. Cu toate acestea, cercetări mai recente au schimbat acest avertisment. Potrivit Societății Alzheimer, o recenzie recentă a datelor din 11 studii, incluzând peste 23.000 de persoane, a constatat că persoanele care au luat statine timp de 3 până la 25 de ani și-au redus riscul de a dezvolta demență cu 29%. Aceste studii susțin alte studii care arată că persoanele care au colesterol ridicat la jumătatea vieții sunt expuse unui risc mai mare de demență. Medicamentele statinice precum Lipitor, Crestor și Zocor reduc colesterolul total prin blocarea ficatului de a produce colesterol. Ficatul scoate apoi colesterolul din sânge, scăzând colesterolul asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, atacuri de cord și demență. Deoarece statinele reduc riscul de accident vascular cerebral, ele pot reduce și demența prin reducerea mini-accidentelor vascular cerebrale care pot duce la demență.

Alte efecte secundare ale statinelor

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape jumătate dintre persoanele care ar putea beneficia de statine nu le iau. Unul dintre motive este teama de efectele secundare ale statinei. Cu toate acestea, multe dintre aceste temeri nu se bazează pe realitate.

Trei efecte secundare cunoscute ale statinei

Dureri musculare sau leziuni. Studiile arată că statinele provoacă simptome musculare la până la cinci la sută dintre oameni. Cu toate acestea, deoarece aceste simptome musculare sunt în general foarte frecvente, mult mai mulți oameni presupun că durerea musculară este cauzată de medicamentul lor cu statine. Studiile arată că atunci când persoanele care iau statine sunt comparate cu persoanele care iau placebo, aproximativ același număr de persoane din ambele grupuri raportează simptome musculare.

Afectarea ficatului sau inflamația. Acest efect secundar este, de asemenea, rar și uneori suficient de ușor pentru a continua să utilizați o statină. Poate fi mai frecventă sau mai severă la persoanele care au deja o afecțiune hepatică, cum ar fi ficatul gras, sau care trebuie să ia doze mari de statine. Simptomele pot include oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri de burtă dreapta sus sau icter. Icterul cauzează pielea sau ochii galbeni și urina de culoare închisă.

Creșterea zahărului din sânge. Glicemia poate crește ușor la unii oameni. Aceasta nu este o problemă decât dacă aveți deja un nivel ridicat de zahăr din sânge. Deși este posibil ca un nivel mai ridicat de zahăr din sânge să ducă la diabetul de tip 2, majoritatea medicilor consideră că riscul de diabet este compensat de beneficiile statinelor, chiar și pentru persoanele care suferă de diabet.

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscuri și beneficii înainte de a începe să luați o statină.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel