Efectele obezității asupra corpului. Dr Vasi Rădulescu: ne aruncăm în suferințe cumplite, lungi, după plăceri scurte

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

Medicul Vasi Rădulescu atrage atenția asupra efectelor dezastruoase ale obezității asupra articulațiilor, inimii și creierului. Vine cu cu două imagini ca să-și întărească ideile.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu atrage atenția asupra efectelor nedorite și pe termen lung ale obezității asupra corpului. Ca să sublinieze și mai mult ideea atașează în postarea sa pe rețelele sociale și două scan-uri cu două organisme, unul la 110 kg și un altul la circa 50 de kg.

”Pauza de conștientizare. Priviți aceste scanuri, vă rog. Nu fac shaming, ci arăt niște evidențe. În stânga avem pe cineva cu obezitate, la aproape 110 kg. Urmăriți cu galben grăsimea, cea evidentă de sub piele, dar și pe cea din jurul organelor, corelată cu risc cardiovascular, de diabet, boli neurologice. Aparatul locomotor suferă și el - oasele își schimbă poziția, cartilajele se macină.

Obezitatea vine la pachet și cu o stare inflamatorie în corp. În dreapta avem pe cineva la 50kg. Nu se observă multă grăsime pe lângă organe, oasele sunt corect poziționate, aparatul locomotor nu lucrează cu suprasarcină. Oricât de greu ar fi, oricine ar face bine să tindă spre exemplul din dreapta și să depună toate eforturile pentru a rămâne la normoponderalitate.

Nu cu diete care promit scăderi spectaculoase, ci cu principii solide, cu obiceiuri sănătoase. Cu ajutor de la medici, nutriționiști, psihologi. Cu extrem de multă voință. Obezitatea devine un flagel. Este endemică și la copii. Ne autosabotăm mâncând. Ne sinucidem lent. Ne aruncăm în suferințe cumplite, lungi, după plăceri scurte. Ne distrugem articulațiile, inimile, creierele. Faceți un prim pas în direcția corectă și identificați problema dacă ea există. Apoi depuneți orice efort necesar pentru a migra din stânga în dreapta. Câștigurile vor fi uriașe”, consideră specialistul.

Obezitate și COVID. Studiu

Legăturile dintre obezitate și mortalitate au devenit din ce în ce mai evidente, încă de la începutul pandemiei COVID-19, determinând cercetătorii de la Universitatea Texas din San Antonio și de la Universitatea Wisconsin-Milwaukee să investigheze modul în care excesul de greutate corporală este asociat cu rate ridicate ale mortalității cauzate de COVID-19 pe tot globul.

Cercetătorul principal Hamid Beladi, UTSA’s Janey S. Briscoe Endowed Chair in Business, și colegii săi, au publicat recent noul studiu în Public Health in Practice (link direct studiu), care analizează asocieri plauzibile ale mortalității cauzate de COVID-19 și excesul de greutate la aproape 5,5 miliarde de adulți din 154 de țări din lume! Pentru a identifica potențiale modele în date, cercetătorii au folosit tehnici de analiză statistică de ultimă oră.

„Principala constatare din analiză este o asociere pozitivă semnificativă statistic între mortalitatea cauzată de COVID-19 și proporția de supraponderali în populațiile adulte din 154 de țări. (...) Această asociație se remarcă în țări care aparțin diferitelor grupuri de venit și nu este sensibilă la vârsta medie a populației, proporția de vârstnici și/sau proporția de femei”, a spus Hamid Beladi. 

Beladi a adăugat că, pe baza acestui studiu, atunci când proporția persoanelor supraponderale din populația adultă a unei țări este cu un punct procentual mai mare decât proporția persoanelor supraponderale din populația adultă a unei a doua țări, este rezonabil să se prezică faptul că mortalitatea cauzată de COVID-19 ar fi cu 3,5 puncte procentuale mai mare în prima țară decât ar fi în a doua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel