„Legat de strategia farmaceutică europeană, în mod evident ea poate fi o oportunitate foarte mare pentru România pentru că sunt foarte multe propuneri acolo care putem profita. Această strategie farmaceutică se dorește ca în Uniunea Europeană pe de-o parte, să se susțină mai bine inovația, (...) tot ceea ce înseamnă tehnologii ale viitorului în domeniul medical, atât în domeniul aparaturii medicale cât mai ales în domeniul medicamentelor, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială în acest domeniu, în zona farmaceutică.
De asemenea, se dorește să fim mai puțin dependenți de site-uri de producție și de materii prime din afara Uniunii Europene, mai ales din zona Asiei, China este principalul site de producție pentru materii prime pentru medicamentele și inovative și generice, iar în ceea ce privește medicamentele generice o bună parte se produc acolo. Și o direcție de acțiune importată a strategiei farmaceutice este să aducem înapoi către Uniunea Europeană aceste capacități de producție.
Aici România s-ar putea să fie avantajată. Pe de-o parte avem încă o resursă umană foarte bine pregătită și avem încă costuri competitive în ceea ce privește forța de muncă, în ceea ce privește terenuri, investiții în noi capacități de producție, fabrici noi de producție de medicamente, sau, evident, dezvoltarea actualelor capacități de producție pe care le avem” a explicat dr Cristian Bușoi, la dezbaterea „Noua strategie farmaceutică europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”.
Este pregătită România să fie un jucător activ pe piața farmaceutică? Aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.