Efectele ascunse ale îndulcitorilor artificiali asupra metabolismului. Ce impact au îndulcitorii fără calorii asupra glicemiei

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
îndulcitori artificiali Foto: Freepik
îndulcitori artificiali Foto: Freepik

Îndulcitorii artificiali sunt folosiți pentru a înlocui zahărul, dar cercetări recente sugerează că aceștia ar putea avea efecte negative asupra metabolismului și reglării zahărului din sânge.

Vezi și: Cum funcționează postul intermitent și cine ar trebui să îl evite. Beneficiile și riscurile pentru sănătatea organismului

Consumul de zahăr este legat de obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și efecte de dependență asupra creierului. Multe persoane au apelat la îndulcitori hipocalorici pentru a evita zahărul, deoarece îndulcitorii artificiali oferă un gust dulce fără efecte secundare.

Aproximativ un sfert dintre copiii  și peste 40% dintre adulți consumă în prezent îndulcitori hipocalorici. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că îndulcitorii artificiali pot promova în continuare diabetul și obezitatea.

Un nou studiu realizat de M. Yanina Pepino, profesor de știința alimentelor și nutriție umană la Universitatea din Illinois, sugerează că simpla degustare a ceva dulce ne-ar putea modifica metabolismul și controlul glucozei.

Studiul a urmărit să testeze dacă sucraloza, îndulcitorul artificial care se găsește în îndulcitorii hipocalorici, ar afecta în mod diferit răspunsul metabolic al persoanelor cu greutate moderată și al celor care trăiesc cu obezitate.

Efectul sucralozei asupra metabolismului

Cercetătorii au efectuat teste orale de toleranță la glucoză (OGTT) pe 21 de participanți, dintre care 10 aveau o greutate normală și 11 erau obezi, după ce au consumat glucoză și sucraloză. Participanții nu erau diabetici sau nu consumau în mod regulat îndulcitori artificiali.

Testele au fost administrate după ce au băut apă distilată, la interval de o săptămână, apă cu 48 de grame de sucraloză și un al treilea test când au gustat sucraloza timp de 5 secunde, dar nu au înghițit-o. Au fost recoltate probe de sânge la diferite intervale pentru a examina răspunsul organismului la glucoză.

Studiul a constatat că înghițirea sucralozei a dus la o scădere modestă a nivelului de insulină în prima oră și la o creștere a sensibilității la insulină de aproximativ 50% pentru persoanele cu o „greutate normală”. De asemenea, cercetătorii au recoltat probe de sânge la fiecare 20 de minute timp de încă 4 ore pentru a examina răspunsul organismului la glucoză.

Citește și: Suplimentarea cu potasiu după chirurgia cardiacă reduce riscul de fibrilație atrială. Importanța potasiului când vine vorba de protecția inimii

Foto: Freepik

Moderația este cheia

Un studiu a constatat că persoanele cu obezitate pot experimenta mai multe vârfuri de insulină atunci când înghit un îndulcitor, comparativ cu cele care beau apă distilată sau gustă îndulcitorul. Acest lucru sugerează că unele efecte post-gestive ale sucralozei pot apărea numai la persoanele cu obezitate.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că îndulcitorii diferiți au structuri chimice diferite, astfel încât constatările se pot aplica exclusiv sucralozei.

Studiul a constatat, de asemenea, că simpla degustare a îndulcitorului a avut un efect metabolic, cu o reducere a răspunsului insulinei la testul de toleranță la glucoză atunci când persoanele au gustat dulceața înainte de a bea soluția de glucoză.

Cercetătorii recunosc limitele rezultatelor lor și subliniază importanța consumului moderat de alimente dulci, indiferent de calorii. Constatările se adaugă la un corp de dovezi care sugerează că dulceața ar trebui consumată cu moderație, indiferent de calorii. Constatările studiului se adaugă la un corp de dovezi care sugerează că dulceața ar trebui consumată cu moderație, indiferent de calorii.

Beneficii și riscuri pentru greutate și metabolism

Îndulcitorii artificiali sunt utilizați pe scară largă în produse precum băuturile dietetice, iaurtul și produsele de patiserie, ca modalitate de a satisface pofta de dulce fără caloriile suplimentare din zahăr. Cu toate acestea, dacă acești înlocuitori pot preveni în mod eficient creșterea în greutate rămâne o problemă dezbătută.

Studiile recente sugerează că îndulcitorii artificiali pot ajuta unele persoane să reducă consumul de zahăr și să evite creșterea în greutate. De exemplu, persoanele cu niveluri mai ridicate de grăsime abdominală au înregistrat o creștere mai mică în greutate atunci când au înlocuit băuturile zaharoase cu băuturi dietetice sau apă.

Cu toate acestea, persoanele care au continuat să consume băuturi zaharoase au luat semnificativ mai mult în greutate. Cercetarea sugerează că persoanele cu mai multă grăsime abdominală pot fi deosebit de sensibile la efectele zahărului, ceea ce le face mai susceptibile de a beneficia de trecerea la îndulcitori artificiali sau apă.

În ciuda acestor beneficii potențiale, experții avertizează că îndulcitorii artificiali nu sunt neutri din punct de vedere metabolic. Unele studii indică faptul că aceștia pot afecta hormonii, reglarea zahărului din sânge și metabolismul. Îndulcitorii artificiali pot declanșa modificări ale microbiotei intestinale și pot perturba răspunsul la insulină, crescând potențial riscul de tulburări metabolice precum diabetul.

De-a lungul anilor, au existat îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali, inclusiv temeri că aceștia ar putea fi legați de cancer, deși nicio dovadă concludentă nu susține acest lucru.

Impactul îndulcitorilor artificiali asupra greutății corporale este, de asemenea, controversat. În timp ce unele studii observaționale au arătat că consumatorii frecvenți de băuturi dietetice sunt mai predispuși la obezitate, studiile clinice oferă date mai fiabile, arătând că trecerea la îndulcitori hipocalorici poate contribui la reducerea creșterii în greutate atât la adulți, cât și la copii.

Cu toate acestea, îndulcitorii artificiali nu sunt toți la fel. Unii îndulcitori, precum zaharina, au fost legați de creșterea semnificativă în greutate, în timp ce alții, precum sucraloza și stevia, au avut un efect redus asupra greutății. Cercetările sugerează, de asemenea, că îndulcitorii artificiali pot modifica mecanismele naturale ale organismului de reglare a zahărului din sânge, ducând în timp la rezistență la insulină.

În general, deși îndulcitorii artificiali pot fi mai buni decât zahărul, experții recomandă consumarea lor cu moderație din cauza potențialelor efecte metabolice pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel