Acesta este atât de comun în lumea modernă și poate provoca numeroase probleme de sănătate.
Multe studii ale cercetătorilor arată că stresul pe termen lung subminează sistemului imunitar al organismului și sănătatea. Există dovezi științifice care se referă la faptul că stresul are un efect dăunător asupra reproducerii la femei și bărbați.
Stresul la bărbați
Stresul poate fi dăunător sănătății fizice și psihice a bărbaților, poate afecta în primul rând sistemul imunitar. El poate fi psihologic, fizic, cronic și constă în reacții fizice și mintale, ce apar atunci când stimulii externi perturbă echilibrul dinamic al proceselor de funcționare ale organismului. Despre stresul cronic se spune că poate contribui la declanșarea multor boli și afecțiuni, pentru că perturbă ritmurile circadiene, promovează disconfortul, inflamația, modifică flora intestinală.
Stresul cronic poate duce la boli cardiovasculare, creșterea riscului de atac de cord, depresie, anxietate, demență, boala Alzheimer, deficit de memorie, tulburări de dispoziție, cancer, boli autoimune, obezitate, exces de greutate, rezistență la insulină, diabet de tip II și altele.
Principalele cauze ale stresului la bărbați sunt: problemele financiare, separarea, divorțul, decesul unei persoane dragi din familie, traumatismele fizice și emoționale, etc.
Conform cercetătorilor, stresul afectează sperma la bărbați, compoziția acesteia și fertilitatea. Bărbații stresați au un număr mai mic de spermatozoizi, sau un număr prea mare de spermatozoizi anormali cu motilitate scăzută. În 50% dintre cazurile de infertilitate masculină, cauza este numărul redus de spermatozoizi. Alte cauze pot fi: dezechilibrele hormonale, motilitatea redusă, ADN-ul deteriorat, defecte genetice și alți factori neelucidați.
S-a demonstrat și faptul că stresul afectează echilibrul hormonal la bărbați, cum ar fi testosteronul și hormonul luteinizant.
Stresul la femei
În cazul femeilor, medicii spun că stresul sever este o cauză importantă a infertilității. Cercetările realizate pe un număr de 2.000 de cupluri arată că la 25% dintre acestea cauza infertilității este stresul.
Femeile stresate au multe probleme de sănătate și anume:
- suferă de tulburări hormonale și dereglări de menstruație
- pot avea un nivel mare de cortizol care afectează sănătatea, suprimă somnul, reproducerea, creșterea, libidoul
- prezintă un nivel mai ridicat de adrenalină care le afectează fertilitatea, libidoul, hormonii sexuali
- au probleme cu glanda pituitară care va crește nivelul de hormon foliculostimulant (FSH) și va scădea fertilitatea; asta va inhiba producerea hormonului de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH) din hipotalamus, va scădea nivelul de hormon luteinizant care este util pentru ovulație și concepție.
De asemenea, stresul sever agravează simptomele unor boli precum: endometrioză, fibrom, sindrom premenstrual, sindrom al ovarului polichistic. Stresul excesiv poate crește și riscul de avort spontan.
Remedii pentru stres
Pentru a scăpa de stres sunt indicate tehnicile de relaxare, cum ar fi: masajul cu uleiuri naturale ce calmează sistemului nervos, relaxarea musculară, mindfulness, exercițiile fizice, terapia cognitiv comportamentală, înotul, aromaterapia și altele.
Medicii spun că unele femei suferă de stres pentru că își doresc cu ardoare să aibă un copil și fiind prea tensionate sau chiar complet obsedate de această idee de a rămâne însărcinate, ele nu reușesc să îndeplinească condițiile pentru a fi fertilizate. Stresul produce și anumite spasme, care duc la respingerea spermatozoizilor. Aceste femei trebuie să renunțe la această idee de a avea un copil o perioadă de timp și să plece într-o vacanță pentru a se liniști, odihni, relaxa.
Prin reducerea stresului se pot normaliza și nivelurile hormonale și se poate îmbunătăți starea de sănătate. La ameliorarea stresului ajută igiena bună a somnului (trebuie un somn de calitate), menținerea conexiunilor sociale, interacțiunea cu rudele și prietenii, menținerea echilibrului hormonal (cu tratamente, suplimente adecvate), consumul de alimente proaspete și organice precum legume și fructe. De asemenea, trebuie redus aportul de cofeină, alcool, droguri și tutun.
Orice femeie care nu a ajuns la menopauză poate fi abilă de a avea un copil sănătos. Uneori este bine să ai încredere în tratamentele moderne (de la clinicile de fertilitate și ginecologie care au metode medicale avansate și cele mai noi echipamente – laboratoare RUA) cum sunt procedurile de fertilizare în vitro FIV București.
Dacă corpul tău este suficient de tânăr și de sănătos pentru a avea un copil, indiferent de ani, vei putea concepe un bebeluș cu ajutorul fertilizării în vitro (FIV).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.