Efecte, antioxidante, antiinflamatoare. Cercetători români au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în țară. Specialiști de la facultățile de Chimie și Inginerie Chimică, dar și de Biologie și Geologie, din cadrul UBB Cluj, alături de colaboratori de la alte instituții de cercetare, au descoperit proprietățile noii specii identificate sunt, în unele situații, de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum, arată reprezentanții UBB într-un comunicat.
Efecte, antioxidante, antiinflamatoare: descoperită în 2013
Este vorba de specia numită Plantago sempervirens Crantz, descoperită în România în urmă cu 6 ani. Planta trăiește trăiește într-un mediu cu umiditate redus. Preferă câmpurile aride, zonele pietroase sau uscate.
O cercetare care a investigat activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii și a dovedit că este un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ față de "surorile" sale. Analiza fitochimică, adaugă cercetătorii, a arătat că planta este mai bogată în acid ferulic şi apigenin faţă de celelalte specii de Plantago, dar conţine şi cantităţi considerabile de rutin şi luteolin, compuşi cu activitate antioxidantă deosebită.
"Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule endoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante", explică sursa citată.
Efecte, antioxidante, antiinflamatoare: stres oxidativ
Cum multe boli apar din pricina stresului asociat cu inflamația, oamenii de știință caută alternative terapeutice. Testele de laborator pe animale au demonstrat că extractul de pătlagină ar putea fi folosit într-un model de inflamație sistemică de tip acut.
"Inflamația și stresul conduc spre modificări celulare și moleculare nedorite, cunoscute sub numele de stres oxidativ și nitrozativ, pe care extractul testat a reușit să le reducă la un nivel care permite organismul să lupte mult mai ușor pentru a-și stabili echilibrul la care să funcționeze optim. Rezultatele au arătat că extractul testat a condus la creşterea activităţii catalazei şi superoxid dismutazei, enzime deosebit de importante în lupta împotriva stresului şi a îmbătrânirii", explică reprezentanții UBB.
Cercetătorii consideră că noua plantă ar putea avea implicații medicale şi farmacologice.
Studiul cercetătorilor clujeni a fost publicat în jurnalul științific Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Puteți să-l consultați AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.