Intens contestată și considerată d emulți o corvoadă, masca chirurgicală pe care suntem nevoiți să o purtăm de la începutul pandemiei de fapt ar putea să ne aducă mai multe avantaje decât doar protecția contra coronavirusului și a virusurilor gripale. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie au realizat un studiu, publicate în revista Cognitive Research: Principles and Implications (link direct studiu), care arată că în percepția publică atât bărbații, cât și femeile sunt considerați mai atrăgători când poartă masca de protecție care le ascunde jumătatea inferioară a feței.
Și nu, nu e vorba, așa cum ați putea crede, de măștile transformate în accesoriu de modă, ci de banala mască chirurgicală de unică folosință.
Dr. Michael Lewis, lector la facultatea de psihologie a Universității Cardiff, a explicata, într-un material publicat pe site-ul universității, că cercetările efectuate înainte de pandemie păreau să arate că măștile chirurgicale scad atractivitatea, deoarece sunt asociate cu o boală.
„Cercetările efectuate înainte de pandemie au arătat că măștile medicale de față reduc atractivitatea – așa că am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când ne acoperim cu toții și măștile au devenit omniprezente, și să înțelegem dacă tipul de mască face vreo diferență”, a arătat el.
„Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate cele mai atrăgătoare atunci când sunt acoperite de măști medicale. Asta se poate datora faptului că suntem obișnuiți ca angajații din sistemul sanitar să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoane care au profesii din domeniul medical. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea să ni se pară calmantă purtarea măștilor medicale și, prin urmare, avem o atitudine mai pozitivă față de cei care le poartă. (...) De asemenea, am descoperit că fețele sunt considerate mult mai atractive atunci când sunt acoperite cu măști de pânză decât atunci când nu sunt acoperite. O parte din acest efect poate fi rezultatul capacității de a ascunde trăsături nedorite în partea inferioară a feței – dar acest efect a fost prezent atât pentru persoanele mai puțin atractive, cât și pentru persoanele mai atractive” a detaliat Lewis rezultatele studiului.
Prima parte a cercetării a fost făcută în februarie 2021, când britanicii au fost obligați, prin restricții parțiale, să poarte măști în anumite circumstanțe. 43 de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu chipuri masculine fără mască, chipuri purtând o mască textilă simplă, o mască de față medicală albastră și ținând o carte neagră care acoperea partea inferioară a feței.
Participantele au spus că cei care poartă o mască textilă sunt semnificativ mai atrăgători decât cei fără mască sau ale căror fețe erau parțial ascunse de carte. Dar masca chirurgicală albastră, de unică folosință, îl făcea pe cel care o purta să arate și mai bine.
„Rezultatele sunt contrare cercetărilor ante-pandemice care arătau că măștile îi făceau pe oameni să se gândească la boli și că persoana care purta mască trebuia evitată”, a spus Lewis.
„Pademia ne-a schimbat psihologia și modul în care îi percepem pe cei care poartă mască. Când vedem pe cineva purtând o mască, nu ne mai gândim „acea persoană are o boală, că trebuie să stăm departe. Asta ține de psihologia evoluționistă și de modul în care ne selectăm partenerii”, a mai spus cercetătorul.
Lewis a adăugat că este posibil și ca măștile să-i facă pe oameni mai atrăgători pentru că atrag atenția asupra ochilor persoanelor care le poartă. Cercetătorul a explicat că alte studii au constatat că acoperirea jumătății stângi sau drepte a feței îi face de asemenea pe oameni să pară mai atrăgători, pentru că creierul privitorului completează partea lipsă și exagerează impactul general.
Cercetătorii au realizat și un al doilea studiu, în care un grup de bărbați se uită la femei care poartă mască de protecție. Deși rezultatele acesteui nu au fost încă date publicității, Lewis spune că ele sunt în mare măsură aceleași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.