Edemul glotic reprezintă inflamaţia glotei manifestată prin senzaţia de sufocare cu lipsă de aer. Apare la bolnavi alergici, cu astm sau în accidente.
Glota este spațiul de lângă corzile vocale din laringe (în gât). Ea permite trecerea aerului în plămâni și fonarea, adică formarea vocii.
Atunci când mucoasa glotei se inflamează, se spune că s-a produs un "edem de glotă", ceea ce reprezintă o urgență, deoarece poate împiedica respirația. Iar problema este că se poate întâmpla brusc, dând puțin timp pentru a acționa.
Edemul glotic, cauze
Edemul de glotă apare, de obicei, la persoanele alergice, adică la cele care reacționează exagerat la anumite aspecte ale mediului, la alimente, la latex etc. Aceleași elemente care la alte persoane nu generează nicio reacție. Există reacții alergice ușoare, cum ar fi rinita sau eczema, și reacții mult mai severe, cum este edemul glotic.
Poate apărea și în urma inhalării de fumuri, otrăvuri, gaze, vapori sau aer cald. Alte boli pot da simptome similare, cum ar fi un corp străin în tractul respirator, spasmul laringian, criza de anxietate și lipsa de calciu.
Edemul glotic, simptome
Dacă aceste simptome apar după ingestia de alimente alergenice (cum ar fi crustaceele, peștele, nucile), înțepături de insecte (albine, furnici de foc) sau după ce ați fost expus la abur, toxine sau fum, este posibil să suferiți de edem glotic:
- La început, poate apărea disconfort și chiar durere la nivelul laringelui.
- Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație.
- Sufocare.
- Senzație de sufocare.
- Tuse severă
- Zgomot la inspirație.
- Dificultate în a vorbi.
- Sforăit.
- Tensiune scăzută.
- Amețeală, leșin.
- Pot exista reacții cutanate: mâncărimi, paloare, urticarie, înroșirea pielii sau eczeme.
- Umflături la nivelul ochilor, buzelor, feței.
- Diaree, greață sau vărsături.
- Pierderea cunoștinței, notează Fastly Heal.
Dacă aceste simptome debutează brusc, ar trebui să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate, iar dacă nu puteți, puteți începe cu măsuri specifice de prim ajutor.
Cum să acționezi în cazul unui edem glotic
Persoanele alergice sau cu posibilitate de expunere la fumuri toxice trebuie să țină cont întotdeauna de următoarele măsuri, pentru a face față unui astfel de episod.
Sunați la 112 sau la numărul de urgență al localității. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să vă transferați la centrul de sănătate.
Țineți persoana departe de substanța care a provocat reacția alergică.
Nu așteptați să vedeți dacă simptomele se ameliorează. Verificați dacă persoana răspunde (starea de conștiență ): dacă vorbește, deschide ochii sau se mișcă.
Dacă persoana este conștientă: verificați dacă respiră bine.Dacă nu, așezați-o într-o poziție semi-scăzută.
Dacă persoana este conștientă, dar are vărsături sau sânge în gură: așezați-o în poziție culcată lateral (poziție de siguranță).
Dacă persoana nu este conștientă, respiră și are puls: așezați-o într-o poziție de siguranță.
Dacă persoana nu este conștientă, NU respiră și NU are puls: începeți resuscitarea cardio-pulmonară (CPR), aproximativ 100 de compresii toracice pe minut, până la sosirea serviciilor de urgență.
Nu uitați să vă consultați medicul de familie dacă aveți îndoieli cu privire la faptul că sunteți alergic sau nu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.