Eczemele provocate de dermatita atopică sunt deranjante. Dermatita atopică este frecventă la tineri, însă poate să afecteze și adulții. Afecțiunea provoacă înroșirea pielii, dar și mâncărimea.
Dermatită atopică este o afecțiune cronică şi are tendinţa să reapară periodic. Poate fi însoţită de astm sau de febră fanului. Dermatită atopică nu poate fi vindecată, însă tratamentele şi măsurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea şi preveni recidivele.
Cum afectează dermatita atopică
Dr. Cătălina Panaitescu explică pe Ateliere Medicale despre cum sunt afectați tinerii de dermatita atopică.
”Dermatita atopică este o boală inflamatorie cutanată cronică întâlnită atât la copii, cât și la adulți, în rândul cărora se apreciază că rămâne prevalentă în proporție de 10%. Tabloul clinic variază în funcție de vârstă, atât în ceea ce privește aspectul leziunilor, cât și localizarea acestora.
Astfel:
sugarul și copilul mic – papulovezicule și zone zemuinde situate mai ales la nivelul scalpului, feței, gâtului, trunchiului și feței de extensie a extremităților;
copilul mare – leziuni mai puțin acute, mai puțin umede, cu excoriații și chiar lichenificare, localizate preponderent în zonele de flexie ale extremităților
adult – plăci uscate, lichenificate, situate, de regulă, în ariile de flexie”, notează dr. Cătălina Panaitescu.
Dermatita, de două feluri
Dermatita este de două feluri. Despre diferențe vorbește dr. Cătălina Panaitescu.
”Dermatită iritativă de contact – apare prin expunerea la agenți iritanți și se caracterizează prin prurit, cu senzație de arsură/înțepătură și leziuni eczematoase limitate la zonele de expunere;
Dermatită alergică de contact – leziunile eczematoase sunt localizate inițial la nivelul ariei de contact, dar în timp se pot extinde.
Bine de știut: dermatita iritativă de contact poate coexista cu dermatita atopică, iar formele severe de dermatită atopică se pot complica cu dermatita alergică de contact”, mai notează medicul.
Vezi și: Agrișele, doza naturală de energizant. Mențin sănătatea inimii
Vârsta influențează modul de afectare
Vârsta este unul din factorii care influențează gradul de afectare. Dermatită atopică poate influența viața persoanei care suferă de această boală.
”Aspectul diferit al leziunilor cutanate și localizarea lor variabilă, în funcție de vârstă, precum și asemănarea cu modificările apărute în alte boli ale pielii complică dignosticul pozitiv al dermatitei atopice, ceea ce face că în practică clinică aceasta să fie mult subdiagnosticată.
Ca urmare, pacienții adesea nu beneficiază de un tratament eficient, ceea ce le afectează profund calitatea vieții.
De aceea, se recomandă ca orice pacient cu prurit, dermatită cu localizările descrise în funcție de vârstă și istoric personal sau familial de atopie să fie trimis pentru consult de specialitate într-un serviciu de dermatologe/alergologie”, mai notează medicul.
Vezi și: Încălțămintea copiilor, recomandări. Medic: Trebuie să fie nouă. Nu second hand
Ce trebuie evitat
Dr. Iulia Panțuru, medic Specialist Dermato-Venerologie, a fost invitată în emisiunea „Vorbește lumea”, de la PRO TV, unde a vorbit despre îngrijirea pielii uscate și sensibile pe fondul dermatitei atopice.
Medicul recomandă evitarea produselor cosmetice agresive, care conțin dezinfectant.
„Dermatita atopică necesită o îngrijire specială și se face doar cu produse specifice. Un tratament corespunzător previne agravarea și elimină complicațiile bolii”, a spus medicul.
Cum afectează dermatita atopică
„Impactul dermatitei atopice este similar cu cel al diabetului zaharat. Această mâncărime exagerată la copii, însoțită de eczemă, perturbă activitățile zilnice obișnuite, somnul și de foarte multe ori acești copii trebuie să aibă un regim alimentar foarte restrictiv, având în vedere că peste o treime din ei au și alergii alimentare.
Părinții ajung să-și supravegheze copii pentru a nu se scărpina excesiv, ajung să le schimbe complet garderoba și unele produse de îngrijire, uneori și casa pentru a oferi copilului un mediu cât mai propice.
Și ca adult este greu pentru că eczemele pot aduce frustrări la nivel estetic. Am avut pacienți care se autoizolau din cauza aspectului lor”, a explicat doctorul.
Vezi și: Mâinile și picioarele reci, semn al unei boli. Femeile, mai afectate decât bărbații
Cum tratăm dermatita atopică
„O mare greșeală pe care o fac părinții este să aplice pe pielea cu eczema a celor mici produse epitelizante și reparatoare. Acele creme de corp hidratante nu sunt bine tolerate în stadiul de erupție și eczemă.
De cele mai multe ori copilul începe să plângă pentru că pielea lui începe să usture și să se inflameze și mai mult. Eczema se repară întotdeauna cu produse cicatrizante, iar în faza de uscăciune se recomandă emoliente și produse blânde de curățare. (...)
O îngrijire optimă, mai ales atunci când debutează dermatita atopică în copilărie, asigură o vindecare mai rapidă și facilă a afecțiunii?”, a mai întrebat Adela Popescu în emisiune, iar medicul nu a ezitat să răspundă:
„Vestea bună este că ea se autolimitează undeva până la vârsta de doi ani. Dacă boala debutează între trei și șase luni, de cele mai multe ori, undeva la vârsta de doi ani se încheie acest proces.
Mai problematic este atunci când dermatita atopică se declanșează mai târziu. În oricare dintre cazuri, va trebui să alegem pentru îngrijirea noastră doar produse dermatocosmetice.
Le recomand pentru că au fost realizate cu ajutorul studiilor clinice, sunt eficiente și oferă pielii toleranță.
În general, acestea produse trebuie să conțină ingrediente emoliente, adică unt de shea, petrolatum, ceramide, anumite produse calmante cum ar fi niacinamida sau elemente care pot să repare și să reechilibreze bariera cutanată a pielii”, a mai explicat dermatologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.