Ecrane digitale: timpul petrecut în fața lor influențează psihologic copiii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Telefonul mobil
Telefonul mobil

Raportul dintre timpul petrecut în natură și cel petrecut în fața ecranelor digitale pare să influențeze rezultatele psihologice la copii și adolescenți.

Mai puțin timp petrecut în fața ecranelor electronice și mai mult timp petrecut în spațiul verde este asociat cu rezultate psihologice mai bune în rândul copiilor și adolescenților, potrivit unui studiu publicat pe 2 septembrie în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE de către Tassia Oswald de la Universitatea din Adelaide și colegii săi.
Prevalența bolilor mintale în rândul copiilor și adolescenților crește la nivel global. Evoluțiile tehnologice din ultimele decenii au sporit activitățile tinerilor care folosesc tehnologii cu ecrane digitale și a fost observată simultan o reducere a contactului tinerilor cu natura (timpul petrecut în zone verzi). Această combinație de petrecere a timpului (mai mult în fața ecranelor și mai puțin în spații verzi) poate afecta sănătatea mintală și bunăstarea. 
Dar cercetările care investighează impactul psihologic al timpului petrecut în fața ecranelor digitale sau în zonele verzi iau în considerare în mod obișnuit fiecare factor izolat și nu reușesc să delimiteze efectele reciproce ale utilizării tehnologiei înalte și ale contactului scăzut cu natura asupra sănătății mintale și a rezultatelor cognitive. Pentru a aborda această întrebare, Oswald și colegii săi au analizat rezultatele a 186 de studii pentru a strânge dovezi care evaluează asocierile dintre timpul petrecut în fața ecranelor, cel petrecut în natură și rezultatele psihologice (inclusiv sănătatea mintală, funcționarea cognitivă și realizările academice) pentru copii și adolescenți.

Mai mult timp în natură, rezultate psihologice mai bune

În general, nivelurile ridicate de timp petrecut în fața ecranelor digitale par să fie asociate cu rezultate psihologice nefavorabile, în timp ce timpul petrecut în natură pare să fie asociat cu rezultate psihologice favorabile. Tinerii din medii socioeconomice scăzute au fost subreprezentați în literatura de specialitate și pot fi afectați în mod disproporționat de nivelul ridicat al timpului în fața ecranelor și cel în natură, făcând din acesta un grup prioritar pentru cercetările viitoare. Cu toate acestea, sunt necesare studii longitudinale suplimentare pentru a determina dacă scăderea timpului din fața ecranelor digitale și creșterea timpului în natură ar îmbunătăți rezultatele psihologice.

Potrivit autorilor, dovezile preliminare sugerează că timpul petrecut în natură putea ameliora consecințele nivelului mare de timp petrecut în fața ecranelor digitale, ceea ce înseamnă că natura poate fi o resursă de sănătate publică subutilizată pentru a promova bunăstarea psihologică a tinerilor într-o eră a înaltei tehnologii. Sunt necesare investiții în cercetări mai riguroase pentru a explora acest lucru.

Oswald adaugă: „Această revizuire sistematică a scopului evidențiază faptul că natura poate fi în prezent o resursă de sănătate publică subutilizată, care ar putea funcționa ca o intervenție de promovare preventivă și bunăstare psihologică pentru copii și adolescenți într-o eră a înaltei tehnologii. Cu toate acestea, sunt necesare dovezi solide pentru a ghida politicile și recomandările în ceea ce privește timpul de ecranare adecvat și timpul verde în etapele critice ale vieții, pentru a asigura în cele din urmă o bunăstare psihologică optimă pentru tineri.”

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel