Ecografia de tiroidă nu necesită o pregătire prealabilă specială a pacientului. Acesta se poate hidrata, alimenta și își administra obișnuit medicația, explică Dr. Cristina Ștefan, medic primar endocrinolog, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
Cum se efectuează ecografia:
Pacientul este așezat pe pat, cu față în sus, o pernă se poziționează sub umeri, capul și gâtul sunt în hiperextensie (dat pe spate cât permite) măsuri necesare pentru a etala tiroidă cât mai bine, mai ales la pacienții cu gâtul scurt sau cei obezi. Se aplică gel în regiunea cervicală anterioară și cu ajutorul sondei ecografice se identifica tiroidă situată central, spre porțiunea inferioară a gâtului, sub laringe (mărul lui Adam). Este o investigație care nu iradiază, folosește ultrasunetele emise din sondă și transformate pe monitor în imagini, explică medicul endocrinolog.
Cum arată tiroida normală, ecografic
- Are formă de fluture, fiind alcătuită din doi lobi, stâng și drept, uniți prin intermediul ismului, puntea dintre aripile fluturelui. Ecografic structura arată că un nisip gri, fin, omogen.
- La persoanele sănătoase cu gâtul lung și subțire, tiroidă se etalează sub piele, mai jos de laringe și se mișcă în sus și în jos când acestea înghit.
Cui se adresează investigația:
Toate grupele de vărstă beneficiază de ecografia de tiroidă, inclusiv copiii și femeile gravide, fiind o investigație care nu radiază, este neinvazivă și nedureroasă, și se poate repeta de câte ori este necesar, detaliază Dr. Cristina Ștefan.
Când este indicată ecografia de tiroidă:
- Pacientul se poate prezenta direct la medicul endocrinolog, eventual după o vizită prealabilă la medicul de familie (pentru trimitere), atunci când sesizează apariția bruscă sau creșterea progresivă, în jumătatea inferioară a gâtului a unui nodul (umflătură) dureroasă sau nu.
- Nodulii cu creștere rapidă sau gușile difuze sau nodulare vechi care au crescut în timp, pot apasă pe calea aerului (trahee), esofag, nervii laringelui și determina lipsa de aer, senzația de „nod în gad" pe care pacienții o descriu frecvent, dificultăți la înghițire, răgușeală. Toate aceste manifestări necesită prezentarea de urgentă la medicul endocrinolog pentru a documenta legătură de cauzalitate și a stabili conduita terapeutică.
Alte situații:
În plus fata de aceste situații, medicul endocrinolog poate recomanda ecografia tiroidiană în mai multe cazuri:
- La pacienții cu analize hormonale modificate pentru a stabili sau completa diagnosticul, mai ales la cei la care palparea ridică suspiciuni, explică Dr. Cristina Ștefan.
- Monitorizarea nodulilor stabiliți benigni (noncanceroși) pentru a preveni creșterea semnificativă și apariția simptomelor menționate mai sus, dar și transformarea lor în noduli canceroși.
- Ecografia ajută medicul endocrinolog să evalueze eficacitatea tratamentului recomandat: scăderea nodulilor, a gușii, normalizarea vascularizației și în unele situații să inițieze, continue sau oprească medicația.
- Ecografia este extrem de utilă în depistarea și monitorizarea cancerului de tiroidă. Este sensibilă, nu necesită completarea cu alte metode imagistice decât la pacienții cu forme agresive care invadează organele din jur sau dau metastaze.
Limitele ecografiei tiroidiene
Depind foarte mult de experiența și pregătirea medicului, mai mult decât de calitatea ecografului. Un medic care a efectuat mii de ecografii și care știe să coreleze modificările ecografice cu diagnosticul pacientului, analizele, și tratamentul urmat, va ști să dea un diagnostic corect chiar dacă folosește un aparat mai vechi sau cu calități reduse, spune specialistul.
Este important că pacienții să păstreze ecografiile efectuate de-a lungul timpului, mai ales când apar noduli, și să se prezinte cu ele la medic în momentul efectuării unei noi ecografii. Acesta va compara investigațiile și va obține informații prețioase despre natura nodulilor.
Concluzie:
Ecografia de tiroidă, analiză ușor de realizat, accesibilă, efectuată de un medic specializat, poate preveni instalarea cancerului avansat și agresiv, ajută în formularea celor mai complete și corecte diagnostice și, prin aceasta, la alegerea tratamentului personalizat, potrivit pacientului respectiv, punctează Dr. Cristina Ștefan.
Cum decurge în general o ecografie de tiroidă, vedeți în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.