ECHINACEEA, ideală pentru creșterea IMUNITĂȚII, dar și pentru îmbunănățirea stării psihice

Sonia Baciu |
Data publicării:
ECHINACEEA, ideala pentru cresterea imunitatii. FOTO Pexels @ Melike Benli
ECHINACEEA, ideala pentru cresterea imunitatii. FOTO Pexels @ Melike Benli

Echinaceea, bună pentru gripă și răceală, dar și pentru îmbunătățirea stării psiho-emoționale. 

Echinaceea este ideală pentru creșterea imunității. Aceasta conține mai mulți compuși chimici care stimulează sistemul imunitar și care au o valoare terapeutică semnificativă. Câteva dintre cele mai cunoscute substanțe care se găsesc în echinaceea sunt vitamina C, uleiurile esențiale, inulina, flavonoizii și polizaharidele.

Potrivit cercetărilor despre substanțele extrem de nutritive ale plantei, se pare că extractele din tulpină sunt cele mai eficiente. Tulpinile speciei de echinaceea purpurea sunt aprobate drept remedii naturiste pentru infecțiile urinare, respiratorii, răceli și pentru leziunile care se vindecă mai lent.

Beneficiile echinaceei

Combate cancerul

Institutul American al Sănătății a publicat rezultatele unor cercetări despre beneficiile echinaceei asupra cancerului cerebral. Specialiștii susțin că ”valoarea medicinală a fitochimicalelor conținute de echinaceea este evidentă și indică faptul că acești agenți, precum și fitochimicalele care nu au fost încă descoperite în alte plante, pot fi instrumente valoroase pentru combaterea tumorilor”.

Echinaceea - ideală pentru creșterea imunității

Echinaceea poate fi de ajutor în tratarea răcelii și gripei prin creșterea imunității. Cei de la Universitatea din Connecticut au realizat un studiu în cadrul căruia au evaluat efectele echinaceei. Aceștia au stabilit că planta: poate reduce riscurile de a lua o răceală obișnuită cu 58%;  reduce durata răcelii obișnuite cu aproape o zi și jumătate.

Ameliorează durerile

Se pare că echinaceea purpurea a fost folosită de indienii din America de Nord drept analgezic. Planta este un calmant extrem de eficient pentru următoarele: dureri intestinale, dureri de stomac, durerea asociata cu gonoreea, gât uscat, dureri cauzate de migrene, durerile provocate de rujeolă, dureri provocate de infecția cu virusul herpes simplex, mușcături de șarpe, amigdalită, dureri dentare

Poate avea efect laxativ

La fel ca multe ierburi, echinaceea are puteri vindecătoare în special asupra stomacului și a întregului tract gastrointestinal. De exemplu, s-a demonstrat că poate avea efect laxativ prin faptul că ameliorează constipația și funcționează ca agent calmant.

Este un bun agent antiinflamator

Inflamația stă la baza majorității bolilor grave, cu efect potențial fatal. La acest risc contribuie o multitudine de factori diverși, cum ar fi toxinele din alimente, stresul și lipsa unui somn adecvat.

Produsele care conțin extracte din aceasta plantă pot trata chiar și uveita. Aceste produse pot fi ideale pentru persoanele care se luptă cu afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă.

Ameliorează problemele pielii

Planta este extrem de benefică și pentru piele. Mai exact, poate îmbunătăți nivelul de apă din piele și poate reduce aspectul ridurilor. Cercetările au demonstrat că produsele pentru piele care conțin extracte din plante pot îmbunătăți sănătatea pielii. Pe lângă toate acestea, echinaceea nu a produs efecte secundare, cum ar fi iritații ale pielii.

Ajută la îmbunătățirea stării psihice

Potrivit descoperirilor, echinaceea angustifolia este specia care poate ajuta la tratarea simptomelor specifice legate de tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Atât adulții, cât și copiii care suferă de ADHD prezintă riscuri mai mari decât celelalte persoane de a se confrunta cu probleme psiho-emoționale, cum ar fi: anxietatea, fobiile sociale, depresia.

Ameliorează problemele respiratorii superioare

Această plantă poate combate inflamațiile din organism și poate stimula sistemul imunitar. De aceea, conform cercetărilor, echinaceea poate contribui la îmbunătățirea următoarele afecțiuni și simptome care pot apărea la nivelul căilor respiratorii superioare: faringita, sinuzita acută, răceala, toate gripele,  tuse convulsivă, astm, crup laringian, difterie, inflamație, tuberculoză.

Combate infecțiile

Planta de echinaceea mai are un beneficiu extraordinar pentru organism. Mai exact, reprezintă un remediu excelent pentru o mulțime de infecții. Potrivit unui studiu, s-a constatat că echinaceea, administrată împreună cu o crema medicamentoasă, poate reduce riscul de reapariție a infecțiilor vaginale cu 16%, comparativ cu simpla administrare a medicamentului. În plus, mai poate fi de ajutor și în cazul: infecțiilor fluxului sanguin, herpesului genital, infecțiilor urinare, febrei tifoide, infecțiilor gingivale, malariei, sifilisului.

Este bogată in antioxidanți

Echinaceea este extrem de bogată în compuși vegetali care au efect antioxidant. Antioxidanții sunt molecule esențiale care apără celulele de stresul oxidativ. Se cunoaște că stresul oxidativ poate cauza câteva dintre cele mai grave afecțiuni cronice, precum diabetul, bolile de inima și multe altele.

Unii dintre acești antioxidanți sunt flavonoizii și acidul rozmarinic. Acești antioxidanți se găsesc în cantități mai mari în extracte din fructele și florile plantelor, în comparație cu alte părți, cum ar fi frunzele și rădăcina.

Contraindicații în utilizarea plantei de echinaceea

De-a lungul vremii au fost notate și câteva efecte secundare, minore, ca urmare a utilizării plantei de echinaceea. Acestea au fost iritații ale pielii, erupții cutanate, dureri de stomac, respirație scurtă,  urticarie, umflături, greață.

De altfel, aceste reacții adverse apar mai frecvent în rândul persoanelor cu alergii la alte plante și flori, cum ar fi margaretele, ambrozia sau gălbenelele.

Vezi și: Accelerarea metabolismului încetinit. CAFEAUA vine în sprijinul acestuia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel