ECDC confirmă: Vaccinurile COVID-19 reduc riscul de infectare. Tulpinile mutante ridică semne de întrebare

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin Covid-19. Foto Pexels / Gustavo Fring
Vaccin Covid-19. Foto Pexels / Gustavo Fring

Riscul ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să transmită virusul este redus, la fel și posibilitatea reinfectării, dar impactul noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este încă insuficient analizat, a transmis luni Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Într-o analiză (link direct analiză) despre aceste aspecte, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) semnalează că, potrivit unui studiu, vaccinarea anti-COVID-19 a unui membru al familiei reduce cu circa 30% riscul infectării celorlalte persoane din aceeași familie.

Vaccinul COVID-19 reduce semnificativ infectările, dar eficacitatea acestuia variază în funcție de tipul vaccinului și categoria de persoane căreia îi este administrat, constată ECDC.

Există de asemenea probe conform cărora persoanele vaccinate au o încărcătură virală mai mică și o durată mai mică în care au capacitatea de a răspândi virusul.

„Multe dintre studiile despre eficacitatea vaccinurilor au fost efectuate înainte de apariția noilor variante de SARS-CoV-2 și există dovezi că eficacitatea lor ar putea fi diminuată de unele dintre aceste mutații, mai ales B.1.351 (tulpina sud-africană, n.r.) și probabil P.1 (tulpina braziliană, n.r.)”, semnalează ECDC.

Agenția europeană mai notează că niciun studiu nu a evaluat direct transmiterea virusului de la persoane reinfectate către contacții lor, dar cazurile de reinfectare au fost totuși rare până în prezent.

Pe de altă parte, cercetările prin care pacienții au fost monitorizați până la șapte luni după vindecare estimează că în acest interval de timp protecția față de o reinfectare este foarte ridicată (între 81% și 100%), dar aceste cercetări au fost efectuate înaintea apariției noilor variante de SARS-CoV-2.

Prin urmare, ECDC consideră că se impune o monitorizare sporită a persoanelor care au fost infectate sau care au fost vaccinate, pentru a determina durata protecției în fața unei reinfectări și efectul vaccinării asupra posibilității ca o persoană vaccinată, dar purtătoare a virusului, să-l poată transmite mai departe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel