Ești victima farfuriei curate? Cum slăbești inteligent!

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă ai deja stomacul plin, dar mai există ceva dulce pe tavă, te vei opri din mâncat sau te vei lăsa ispitit? Noi cercetări sugerează că nu te vei abține de la desert, condus fiind de o atitudine larg răspândită față de alimentație și anume să nu lași nimic în farfurie. Cu alte cuvinte, să lași farfuria curată, chiar dacă nu îți mai este foame este o formă de "închidere a consumului", spun nutriționiștii, care avertizează asupra acestui obicei care duce la creșterea în greutate.

Într-o serie de patru experimente, oamenii de știință conduși de Veronika Ilyuk de la Universitatea Hofstra din New York, au descoperit în mod repetat că un singur aliment lăsat pe farfurie la sfârșitul mesei incită mult mai puternic un individ decât decât mai multe alimente, fie că este vorba de ciocolată, migdale, prăjituri sau pizza. Echipa de cercetare a mai constatat că oamenii aleg de multe ori să creadă că acea ultimă bucătură este de fapt bună pentru ei, indiferent că are doi centimetri de glazură dulce sau conține 1.000 de calorii.

,,Oamenii care doresc să piardă în greutate nu trebuie să mănânce totul de pe farfurie, este bine să arunce cele câteva îmbucături suplimentare sau băuturi pline de calorii. Astfel de alimente, mai ales atunci când vine vorba de produse cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare, sunt foarte gustoase și pot stârni dorința de a mânca, ceea ce înseamnă că o strategie de combatere a acestui lucru ar putea fi să mănânci alimente cu mai puțină grăsime, zahăr și cu sare adăugat. Rareori auzi oamenii spunând trebuie doar să mănânc acea bucată de broccoli, dar sunt atât de plină, în schimb o vor face cu tortul de ciocolată", a declarat Lona Sandon, director de program al departamentului de nutriție clinică din cadrul școlii de profesii din domeniul sănătății de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

Noile cercetări sugerează că atunci când pe platou este lăsată puțină mâncare se declanșează fenomenul "farfuriei curate"; concept care are multe rădăcini. În opinia oamenilor de știință, impulsul de bază care se află în spatele acestui fenomen este mai degrabă o indulgență decât un imperativ de supraviețuire biologic.

,,Este nevoie de timp să vă simțiți satisfăcuți, iar consumatorii rapizi pierd acest sentiment". O strategie care funcționează este aceea de a începe să serviți porții de dimensiuni mai mici, pur și simplu să puneți mai puțin pe farfurie", a sugerat Connie Diekman, director la Universitatea Washington din St. Louis, potrivit Medicine Net.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel