Dușul este o activitate necesară și relaxantă. A petrece câteva minute bune la duș îți oferă o stare de bine. Numai că cercetătorii arată că nu este indicat să abuzăm de această activitate.
De câte ori ar trebui să facem duș
Potrivit dermatologilor, există un număr corect și greșit de ori trebuie să facem duș într-o săptămână. Nada Elbuluk, MD, profesor asistent clinic de dermatologie la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud susține că o dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să facem duș, potrivit Health.
Cu toate acestea, chiar și această recomandare ar putea varia în funcție de obiceiurile de antrenament sau de locul în care locuiți, explică medicul dermatolog Heidi A. Waldorf, MD, membru al Societății dermatologice pentru femei. Luați în considerare cele trei lucruri de mai jos pentru a vă determina propria cotă de duș personală.
Vezi și: Cele mai rele locuri de muncă pentru sănătate. În ce domenii ești predispus durerii
Dușul, în funcție de nivelul de activitate
Există un număr tot mai mare de produse pe care le puteți lua în geanta de la sala de gimnastica, care vă permit să părăsiți sala de sport miros proaspăt, fără un duș.
"Facem duș pentru a îndepărta uleiul, celulele pielii, transpirația, bacteriile și murdăria", spune dr. Waldorf.
Când acestea se acumulează pe piele pot duce la orice, de la cosuri la infecții bacteriene sau fungice, explică ea.
Pentru persoanele care sunt deosebit de predispuse la acnee, Dr. Waldorf spune, că un duș imediat după exercițiu poate ajuta la curățarea pielii.
Vezi și: Infecțiile, risc pentru Alzheimer și Parkinson. Care este legătura
Dușul, în funcție de tipul pielii
Pentru cei cu ten gras, Dr. Cockerell sugerează respectarea regulii o dată pe zi.
"Dar dacă aveți pielea sensibilă sau foarte uscată, nu faceți duș de mai mult de câteva ori pe săptămână pentru a reduce uscăciunea, mâncărimea și inflamația", spune el.
Dacă aveți pielea uscată, el sugerează utilizarea unui săpun blând și aplicarea cremei hidratante după duș.
Ar trebui să vă spălați în continuare mâinile frecvent și să evitați partajarea prosoapelor și a săpunului, dar acest studiu arată că nu ar trebui să vă faceți griji că vă veți îmbolnăvi după ce ați făcut duș.
Și nu uita că tipul tău de piele se poate schimba pe măsură ce îmbătrânești.
"Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, corpul are tendința de a produce mai puțin ulei și pot avea probleme cu pielea dacă se scaldă mai mult de câteva ori pe săptămână", spune dr. Cockerell.
Dușul, în funcție de mediul în care lucrați
Exercițiile fizice și întâlnirile de lucru nu sunt singurele lucruri care te fac să transpiri. Dacă locuiți într-un mediu cald și umed, veți dori să faceți duș în fiecare zi pentru a minimiza acumularea bacteriană.
Dacă e mai rece afară, poți face duș mai rar.
"În timpul lunilor reci și uscate de iarnă, cel mai bine este să faceți duș mai puțin frecvent. A face duș mai des în această perioadă rece ar putea usca și mai mult pielea", spune dr. Waldorf.
Perdelele de duș sunt purtătoare de bacterii. Acestea îți pot pune în pericol sănătatea.
Perdelele de duș pot fi pline de bacterii. Dr. Brown susține că diferite tipuri de bacterii și mucegai cresc pe perdele de duș și căptușeli, dar cel mai frecvent fel este tipul care creează mirosul corpului. Una din modalitățile prin care vă puteți îmbolnăvi este prin inspirarea germenilor.
La duș poți inhala aburi cu tot felul de chimicale. Acestea pot ajunge în corp și prin piele. Aceste substanțe chimice s-ar putea să vă îmbolnăvească dacă aveți un sistem imunitar slab sau alergii. Același lucru este valabil și pentru atunci când vă spălați cu săpun - mai ales dacă nu este săpun natural.
Conform cercetărilor, nu atât dușul te îmbolnăvește sau te face să te îmbolnăvești, cât modul în care te speli. Deci, vă puteți îmbolnăvi dacă stați prea mult la duș. De aceea, specialiștii vă sfătuiesc să limitați timpul petrecut la duș, arată Stamina Confort.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.