Durerile lombare: de la simptome la tratament. Cauze comune și cele mai eficiente exerciții pentru ameliorarea durerii lombare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
durere lombara Foto: Freepik @jruiz1708
durere lombara Foto: Freepik @jruiz1708

Durerea lombară este o problemă comună care afectează milioane de oameni, având diverse cauze și simptome, dar care poate fi gestionată eficient prin exerciții, tratamente medicale și măsuri preventive.

Durerea lombară este o problemă comună și frecventă, care afectează majoritatea oamenilor de-a lungul vieții. Este cea mai frecventă cauză de absență de la locul de muncă și de invaliditate din lume și rezultă adesea din leziuni sau din anumite afecțiuni medicale.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu primele dureri de spate între 30 și 50 de ani, din cauza modificărilor organismului odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi reducerea fluidului dintre vertebre și pierderea tonusului muscular.

Întărirea mușchilor spatelui și utilizarea unei bune mecanici corporale pot ajuta la prevenirea durerilor lombare, deoarece spatele devine mai predispus la leziuni ca urmare a îmbătrânirii, potrivit Clinicii Cleveland.

Simptome

Durerea lombară poate fi cauzată de diverși factori și poate duce la diverse simptome. Simptomele comune includ durere în timpul șederii prelungite, ridicării de obiecte grele, durere radiantă dinspre șolduri, rigiditate după inactivitate sau trezire și amorțeală sau slăbiciune.

Alte simptome mai puțin frecvente, dar mai severe, includ durere la nivelul picioarelor sau tălpilor, pierdere în greutate neintenționată, febră și lipsa controlului intestinelor.

Durerea lombară poate apărea brusc sau treptat, după un anumit eveniment, poate avea un factor declanșator necunoscut, poate fi ascuțită sau surdă.

Durerea severă și/sau durerea lombară care împiedică activitățile zilnice ar trebui să fie consultate de un medic. Consultați un doctor dacă durerea durează mai mult de 72 de ore sau dacă simptomele se agravează.

Rigiditatea poate face dificilă mișcarea sau îndreptarea spatelui, în timp ce problemele de postură pot face dificilă statul în picioare drept. Spasmele musculare pot provoca dureri extreme și pot îngreuna statul în picioare, mersul sau mișcarea. Dacă vă confruntați cu dureri severe sau dureri de spate care împiedică activitățile zilnice, consultați un medic.

Citește și: Vârstele critice la care organismul trece prin schimbări moleculare majore. Cele 2 praguri importante în sănătatea ta

Foto: Freepik @DC Studio

Cauze

Durerile lombare pot fi cauzate de diverși factori, inclusiv de afecțiuni cronice subiacente. Întinderile sau luxațiile musculare, hernia de disc, sciatica, stenoza spinării, curburile neobișnuite ale coloanei vertebrale și alte afecțiuni pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Întinderile sau luxațiile musculare pot provoca durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui, în timp ce herniile de disc sunt predispuse la leziuni și pot dura până la șase săptămâni fără tratament.

Sciatica, o afecțiune în care nervul sciatic leagă coloana vertebrală de picioare, poate apărea atunci când o hernie de disc apasă pe acesta, provocând dureri la nivelul picioarelor sau picioarelor. Stenoza spinală îngustează spațiile din coloana vertebrală, punând presiune pe măduva spinării și pe nervi. Aceasta poate provoca simptome precum amorțeală, slăbiciune și crampe, care se pot agrava atunci când stați în picioare sau mergeți.

Curburile neobișnuite ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, lordoza și cifoza, pot provoca durere și o postură proastă, punând presiune pe mușchi, tendoane, ligamente și vertebre. Unele persoane pot să nu prezinte niciun simptom.

Alte afecțiuni care pot provoca dureri lombare includ artrita, fibromialgia, spondilita și spondiloza. Artrita este o inflamație a articulațiilor, în timp ce fibromialgia este o durere pe termen lung și sensibilitate la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor. Spondilita este o boală autoimună care provoacă inflamație și este o formă de artrită. Spondiloza este, de asemenea, o tulburare degenerativă care poate provoca pierderea structurii și funcției normale a coloanei vertebrale.

Alte afecțiuni care pot provoca dureri lombare includ probleme ale rinichilor și vezicii urinare, sarcină, endometrioză, chisturi ovariene, fibrom uterin, nealinierea măduvei spinării, infecții ale coloanei vertebrale și cancer, cum ar fi cancerul măduvei spinării.

Vezi și: Perfecționismul: o trăsătură care sabotează sănătatea mintală și relațiile. De ce este important să ne acceptăm greșelile

Diagnostic

Durerea lombară începe de obicei cu un istoric medical complet și un examen fizic amănunțit pentru a determina sursa durerii și impactul acesteia asupra amplitudinii de mișcare. De asemenea, medicul poate verifica reflexele și răspunsurile nervoase pentru a determina dacă durerea afectează nervii.

Majoritatea durerilor lombare se rezolvă cu tratamente simple de autoîngrijire. Simptomele care necesită teste suplimentare includ slăbiciunea, pierderea involuntară în greutate, febra și lipsa controlului intestinelor.

Testele imagistice, cum ar fi radiografiile, ultrasunetele, scanările CT și RMN-urile, pot fi utilizate pentru a identifica problemele osoase, ale discurilor, tendoanelor și ligamentelor.

Dacă oasele sunt slăbite, se poate solicita o scanare osoasă sau un test de densitate osoasă. Testele de electromiografie (EMG) sau teste de conducție nervoasă pot ajuta, de asemenea, la identificarea problemelor nervoase.

Metode de tratament

După primirea unui diagnostic, este esențial să se creeze un plan de tratament care să abordeze severitatea simptomelor și cauza durerii.

Remediile la domiciliu, cum ar fi terapia cu căldură, terapia cu frig, protocolul RICE (rest, ice, compression, and elevation, adică repaus, gheață, compresie și înălțarea zonei afectate), analgezicele fără prescripție medicală și o baie caldă, pot ajuta la ameliorarea disconfortului în partea inferioară a spatelui. Dacă durerea persistă după 72 de ore de tratament la domiciliu, poate fi necesar să consultați un medic.

Tratamentele medicale pentru durerile lombare includ medicamente, aparate medicale și terapie fizică. Medicii pot prescrie relaxante musculare, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), injecții cu corticosteroizi și narcotice. Aparatele medicale pot include corsete pentru spate sau suporți.

Terapia fizică poate implica masaj, întinderi, exerciții de întărire și manipularea spatelui sau a coloanei vertebrale.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazurile severe, în special în cazul pierderii controlului intestinului, al vezicii urinare sau al pierderii neurologice progresive. Tipurile de intervenții chirurgicale pentru durerile lombare includ discectomia, foraminotomia, terapia electrotermală intradiscală, nucleoplastia, leziunea prin radiofrecvență, fuziunea coloanei vertebrale și laminectomia coloanei vertebrale.

Întinderi și exerciții pentru dureri de spate în zona lombară

Pentru a preveni sau trata durerile de spate, poți adăuga aceste patru exerciții la rutina ta zilnică, o dată sau de două ori pe zi. Consultă un medic înainte de a începe orice exercițiu nou.

- Întinderea genunchiului la piept: Culcă-te pe spate, cu picioarele întinse. Îndoaie un genunchi și trage-l spre piept, menținând celălalt picior întins pe podea. Menține poziția timp de 1 minut, apoi schimbă piciorul.

- Poziția copilului: În genunchi, așază-te pe călcâie și întinde brațele înainte pe podea, aplecându-te din șolduri. Menține poziția timp de 1 minut.

- Poziția „Ață în ac”: Din poziția pe mâini și genunchi, ridică un braț spre cer, apoi coboară-l pe sub corp, întinzându-l cât mai mult spre lateral. Menține poziția timp de 30 de secunde, apoi schimbă partea.

- Superman: Culcă-te pe abdomen, cu brațele întinse în față. Ridică brațele și picioarele de pe podea, concentrând greutatea pe coloana inferioară. Menține poziția timp de 30 de secunde.

Execută exercițiile încet și cu atenție, oprindu-te dacă simți durere.

Cum să previi durerea lombară

Durerile lombare pot fi prevenite sau reduse prin respectarea mai multor măsuri. Acestea includ exersarea mușchilor abdominali și ai spatelui, pierderea în greutate dacă sunteți supraponderali, ridicarea corectă cu picioarele și genunchii (nu din mijloc) și menținerea unei posturi adecvate. Dormitul pe o suprafață fermă, așezarea pe scaune de susținere, evitarea pantofilor cu toc înalt și renunțarea la fumat pot ajuta, de asemenea. Consultați un medic pentru a identifica cauza și a crea un plan de tratament personalizat.

Pentru a evita leziunile, mențineți o greutate sănătoasă, întăriți mușchii abdominali, ai șoldurilor și ai spatelui cu exerciții precum Pilates. Încălziți-vă corpul înainte de activitatea fizică cu întinderi ușoare. Nu toate cauzele durerilor lombare pot fi prevenite, dar menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare, mai ales pe măsură ce avansăm în vârstă.

Durerile lombare afectează milioane de persoane, provocând rigiditate, durere și limitare a mișcărilor. Acestea afectează semnificativ calitatea vieții. În cazul în care durerea persistă sau activitățile sunt limitate, consultați un medic pentru diverse tratamente menite să amelioreze durerea, să îmbunătățească mobilitatea și să sporească calitatea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel