Durerile dentare, cauzate de sinusuri. Care sunt simptomele. Medic: Mare atenție unde vă duceţi să vă trataţi

Monika Baciu |
Data publicării:
durerile dentare - FOTO: Freepick
durerile dentare - FOTO: Freepick

Durerile dentare pot fi cauzate și de sinusuri. Care sunt simptomele și la ce trebuie să fim atenți.

Durerile dentare pot fi cauzate de o serie de factori. Există cazuri când și sinusurile pot duce la astfel de dureri.

Medicul stomatolog Ana Cichirea susține că odată cu venirea sezonului de vară durerile dentare din cauze sinusale pot fi mai frecvente.

”Începe sezonul durerilor dentare de cauză sinusală. Sunt persoane care au dinții superiori din zona posterioară (premolari-molari) în raport foarte apropiat cu sinusurile maxilare și o inflamație a acestor sinusuri pot cauza dureri ale dinților din această zonă, dureri asemănătoare cu patologia spațiului endodontic”, arată medicul Ana Cichirea.

Vezi și: Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Diagnostic diferit

Cariile şi infecţiile dentare sunt, în general, probleme cauzate de dinţi. Dar este important să ne amintim că sinusul maxilar poate fi în imediata vecinătate a dinţilor superiori. Deci, durerea sinusului maxilar poate mimă o durere dentară.

Radiografia dentară este unul modurile simple de diagnosticare. Aceasta va arăta, în general, un dinte sănătos cu un sinus înceţoşat.

”Diagnosticul diferențial este ESENȚIAL în astfel de cazuri, altfel se ajunge la devitalizarea inutilă a unor dinți sănătoși. Eu m-am păcălit o dată și de atunci privesc diferit durerea dinților superiori, aparent sănătoși.

De atunci, în fiecare sezon cald, am pe scaun cel puțin un astfel de pacient și se pare că nici anul acesta nu face excepție”, mai notează medicul.

Vezi și: Sângele, picătura de viață. OMS: Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi

Simptomele durerilor dentare din cauze sinusale

Durerea este principalul simptom. Durerea poate fi resimțită în mai multe feluri. Poate fi determinată chiar de o sensibilitate la temperatură.

”Durere spontană sau la temperatură (rece/cald) la nivelul dinților de pe arcada superioară din zona laterală, dinții fiind sănătoși, durerea neputând fi exact localizată, iradiantă uneori către arcada inferioară/ochi/ureche, cu momente nedureroase alternate de momente acute.

Durerea se acutizează în decubit dorsal (culcat). Dinții sunt radiologic fără niciun fel de problemă, toți sensibili la atingere, teste de vitalitate pozitive”, mai arată medicul stomatolog.

Vezi și: Băutura care topește grăsimea, peste noapte. Ai nevoie de 3 ingrediente simple. Se bea seara, înainte de somn

Important de reținut

Medicul stomatolog trage un semnal de alarmă. Pacienții trebuie să aibă grijă cum și unde își tratează aceste afecțiuni.

”Ce am aflat stând de vorbă cu pacienţii? Unul dintre ei era întors din vacanță dintr-o zonă foarte caldă unde a alternat zile la rând temperaturi extrem de ridicate cu temperaturi joase (aer condiționat), altul a parcurs un traseu lung cu mașina cu aerul condiționat pornit la maxim, un altul era răcit, cu nas înfundat și durere de ureche pe partea unde dureau și dinții.

Mare atenție cum faceți anamneza și cum puneți diagnosticele! Mare atenție unde vă duceţi să vă trataţi în caz de nevoie”, a mai explicat medicul.

Parodontoza, boală cronică

Parodontoza este o afecțiune numită și boală gingivală, este o infecție gingivală gravă care dăunează țesutului moale. Parodontoza poate distruge osul care susține dinții. Parodontita poate determina slăbirea dinților sau poate duce la pierderea dinților.

Parodontita este comună, dar poate fi prevenită în mare măsură. De obicei, este rezultatul unei igiene orale precare.

Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea de controale stomatologice regulate vă pot îmbunătăți considerabil șansele de tratament de succes pentru parodontită și vă pot reduce, de asemenea, șansele de a o dezvolta.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel