Durerea articulară este o afecțiune comună care implică disconfort, dureri și durere la nivelul articulațiilor, cum ar fi umerii, șoldurile, coatele și genunchii. Ea poate fi cauzată de diverse afecțiuni sau factori, inclusiv de artrită, care este o cauză frecventă.
Osteoartrita este cea mai frecventă formă, afectând articulații utilizate frecvent, cum ar fi încheieturile mâinilor, mâinile, șoldurile și genunchii. Aceasta progresează lent și provoacă durere din cauza degradării cartilajului, care servește drept pernă și amortizor pentru articulații.
Artrită reumatoidă, a doua formă, poate deforma și debilita articulațiile în timp, cauzând durere, inflamație și acumularea de lichid în articulații. Alte cauze ale durerilor articulare includ bursita, lupusul, guta, bolile infecțioase, condromalacia rotulei, o leziune, tendinita, o infecție a osului sau a articulației, utilizarea excesivă a unei articulații, cancerul, fibromialgia, osteoporoza, sarcoidoza și rahitismul. Durerea articulară este o afecțiune frecventă și nu necesită de obicei o vizită la spital.
Artrita, fibromialgia și alte afecțiuni cronice pot provoca dureri articulare în mai multe articulații. Durerile articulare la nivelul întregului corp pot fi, de asemenea, un simptom al acestor afecțiuni. Formele inflamatorii de artrită, leziunile și infecțiile cauzează de obicei dureri articulare cu umflături.
Dacă durerea articulară în mai multe articulații fără umflături este cauzată de osteoartrită, aceasta s-ar putea datora sindromului de hipermobilitate articulară, care face articulațiile mai flexibile decât de obicei. Cancerul osos și leucemia pot provoca, de asemenea, dureri articulare fără umflături.
Foto: Freepik @chanakonlaorob
Simptome
Durerile articulare pot fi o problemă gravă care necesită asistență medicală. Este important să programați o consultație dacă nu cunoașteți cauza și dacă prezentați alte simptome inexplicabile.
Dacă zona articulației este umflată, roșie, sensibilă sau caldă, durerea persistă timp de trei zile sau mai mult și aveți febră fără simptome de gripă, trebuie să consultați un medic. Dacă ați suferit o leziune gravă, articulația pare deformată, se umflă brusc, articulația este imobilizată sau aveți dureri articulare severe, ar trebui să solicitați asistență medicală.
Diagnostic
Medicul poate efectua un examen fizic și pune întrebări despre durerile articulare pentru a identifica cauzele potențiale. O radiografie a articulațiilor poate fi necesară pentru a identifica leziunile legate de artrită.
Dacă se suspectează tulburări autoimune, se poate solicita un test de sânge, un test al vitezei de sedimentare sau o hemogramă completă pentru a depista tulburările autoimune, nivelurile de inflamație sau hemograma completă.
Tratament
Afecțiunile cronice precum artrita și artrita reumatoidă (AR) sunt considerate cronice și nu au un tratament actual. Cu toate acestea, tratamentul la domiciliu poate ajuta la gestionarea durerii prin utilizarea de analgezice topice sau de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, menținerea activității fizice, întinderea înainte de exerciții și menținerea unei greutăți sănătoase. Dacă durerea nu se datorează artritei, medicamentele antiinflamatoare eliberate fără prescripție medicală, masajele, băile calde, întinderile și odihna adecvată pot ajuta.
Opțiunile de tratament medical depind de cauza durerii și pot include extragerea lichidului acumulat pentru a depista o infecție sau gută sau sugerarea unei intervenții chirurgicale pentru înlocuirea articulației.
Alte metode de tratament nechirurgical includ modificări ale stilului de viață sau medicamente care pot face ca AR să intre în remisie. În cazul artritei reumatoide, medicii se ocupă mai întâi de inflamație, iar tratamentul medical se concentrează pe menținerea afecțiunii sub control pentru a evita erupțiile.
Durerile articulare pot fi cauzate de uzura normală sau de infecții și este esențial să consultați un medic dacă persistă mai mult de câteva zile. Detectarea și diagnosticarea precoce pot ajuta la identificarea cauzei care stă la baza disconfortului, permițând un tratament eficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.