”Dacă avem articulațiile sănătoase, clar nu resimțim dureri sau probleme. Ca să vă dau un exemplu real, pe care cu toți l-am trăit măcar o dată, dacă ni s-a întâmplat. Dacă te tai puțin la piele și după aceea ai un parfum sau sare sau lămâie, imediat simți și te doare. Dacă nu ai nicio tăietură, pielea este intactă, nu simți nimic în contact cu tot ce am zis.
Același lucru și la os. Dacă avem o leziune, o problemă, atunci când se schimbă vremea resimțim dureri, disconfort. Dacă nu avem nicio problemă nu ar trebui să simțim ceva la schimbarea de vreme”, a explicat dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie, medicină sportivă, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Problemele pot fi de natură reumatică sau ortopedică
Problemele sunt de natură reumatică, unde deja ne știm cu o boală reumatică și la schimbarea de vreme mereu o să o resimțim, sau probleme de natură ortopedică și aici este o gamă foarte largă de leziuni: de cartilaj, de ligament, de mușchi, de tendoane. ”Dacă ne dispunem la umiditate sau frig, mult timp, avem dispoziție de a face o boală reumatică”, a mai spus medicul.
Cât privește resimțirea schimbărilor de temperatură, acesta a explicat-o prin faptul că la scăderea temperaturii ”scade foarte mult presiunea atmosferică, iar prin compensare crește presiunea interarticulară, iar atunci când avem deja probleme, aceasta apasă pe zona afectată, fie că este țesut, mușchi, tendon sau os, și provoacă disconfort, care poate să fie unul minor, dar resimțim că urmează o vreme mai ploioasă, mai friguroasă”.
Faptul că acestea se resimt în special la nivelul articulațiilor de la genunchi este dat de un motiv foarte simplu, acela că nu putem evita mersul pe jos la fel cum putem evita acțiunile care provoacă dureri la nivelul umerilor, de exemplu. La nivelul mâinilor, durerile care fac posibilă sensibilitatea la schimbarea vremii sunt artritele sau tendinitele.
PANCREATITA. Cauze, simptome, tratament. Ce ceaiuri previn apariția sa
Cum putem preveni problemele articulare
”Teoretic, dacă avem o alimentație bună, dacă ne îmbrăcăm gros, mai ales pe vreme rea, prevenim acest lucru. Iar cu sport pregătim articulațiile, dar nu putem să garantăm 100 la sută că nu se ajunge la astfel de situații (n.r. de a resimți schimbarea vremii) pentru că mai există și predispoziție genetică, locul de muncă – poate să solicite și să provoace artroză, sau accidentările, care pot provoca leziuni care sunt mai sensibile. (...)
Există o vârstă la care ne așteptăm să se instaleze așa-zisa artroză, distrugerea cartilajului, de obicei după vârsta de 55 de ani”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Diferența dintre artrită și artroză. Ce rol joacă încălțămintea cu toc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.