De ce ne dor articulațiile. Dr. Ovidiu Grămescu: Tendința este să te anchilozezi odată cu vârsta

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
dureri articulare - FOTO: Freepik
dureri articulare - FOTO: Freepik

Pe măsură ce îmbătrânim simțim că ne dor toate. Dr. Ovidiu Grămescu ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătatea articulațiilor.

Articulațiile sunt expuse constant la stres mecanic și uzură. Cu fiecare pas, fiecare mișcare, cartilajul articular suferă microtraumatisme care, în timp, duc la degradare. Procesul natural de îmbătrânire reduce capacitatea corpului de a repara aceste daune.

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce trebuie să facem pentru a ne menține mobilitatea articulațiilor.

"Vârsta unui om e dată de vârsta articulațiilor. Tendița este să te anchilozezi odată cu vârsta, să te rigidizezi", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de artroză, este responsabil pentru durerile și disconfortul care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

Cum să ne menținem mobilitatea articulațiilor

Dureri articulare - FOTO: Freepik

Deși procesul de îmbătrânire este inevitabil, dr. Ovidiu Grămescu subliniază importanța menținerii unei activități fizice regulate pentru a încetini acest proces.

"Atunci, trebuie să faci exercițiile astea. Dacă forțezi genunchiul, ai greutate mare a corpului, șoldul, dacă o ții chiar și sub un exercițiu moderat, tot îmbătrânește, tot ne uzăm, dar într-un ritm mai lent", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Deși îmbătrânirea este un proces inevitabil, impactul său asupra articulațiilor poate fi gestionat printr-un stil de viață activ și echilibrat.

Artroza, ce este

Artroza este o boală cronică a articulațiilor, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular. Cartilajul este o țesută flexibilă și moale care acoperă capetele oaselor în articulații, permițându-le să alunece ușor unul peste altul. În artroză, acest cartilaj se deteriorează treptat și devine mai subțire și mai fragil.

Principalele simptome ale artrozei includ durere articulară, rigiditate articulară (mai ales dimineața sau după perioade de inactivitate), și pierderea flexibilității articulare. De-a lungul timpului, articulația afectată poate prezenta inflamație și umflare.

Artroza poate afecta orice articulație, dar este mai frecventă în articulațiile care suportă o sarcină mare sau care sunt supuse uzurii cronice, cum ar fi articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Tratamentul pentru artroză are ca obiective gestionarea durerii, menținerea sau îmbunătățirea funcției articulației și încetinirea progresiei bolii. Aceasta poate include modificări ale stilului de viață (cum ar fi pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate), terapie fizică, medicamente pentru durere și inflamație, injecții intra-articulare și, în unele cazuri severe, intervenții chirurgicale precum înlocuirea articulației, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel