Durerea lombară, de la cauzele fizice la cele emoționale. Terapeut: Dacă mă uit în ambele direcții, rezultatul este mult mai rapid

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea lombara. FOTO: Freepik @kittima05
durerea lombara. FOTO: Freepik @kittima05

Durerea lombară poate avea cauze surprinzătoare. Vezi care este legătura dintre durere și emoții.

Durerile de spate au devenit ceva comun în ultimii ani, perioadă în care mulți dintre noi, adulți și tineri, dar și copii am lucrat de acasă, într-u birou improvizat pe canapea sau pe masa de la bucătărie.

Terapeutul Marius Dincă a explicat, la Digi 24, care sunt cauzele apariției durerii lombare, dar și cum se poate remedia aceasta.

”Am observat în ultimii ani că durerea de spate s-a acutizat, la din ce în ce mai mulți oameni. Tineri, dar și copii, căci și aceștia au lucrat la calculator.

Dacă înainte durerea de spate apărea după 40 de ani, acum am observat că apare de la o vârstă mai mică, de pe la 25 de ani și lucrând în pandemie de acasă, mulți au lucrat de pe jos, de pe pat, de pe canapea, în diverse poziții, iar musculatura din față s-a slăbit, mușchii din spate s-au alungit, discurile s-au tasat stând în poziții de cocoșat și atunci oamenii au început deja să resimtă”, a explicat Marius Dincă, terapeut postural la Tinerețe pentru Bătrânețe de la Digi 24.

În privința diagnosticării, sfatul terapeutului este ca la prima durere, poate nu chiar din prima zi, persoana să meargă la un specialist.

”Acesta poate să fie medicul de recuperare, medicul neurolog, mai puțin ortopedul, să meargă să vadă despre ce este vorba și să îi facă un control. Sau, dacă deja are un kinetoterapeut bun pe care îl cunoaște și este și profesionist să meargă la acesta pentru a-i face o evaluare și a vedea cauza pentru care îl doare spatele”, a mai spus Dincă.

Vezi și: Cum se stă CORECT la birou pentru a nu avea dureri de spate și cum se reglează corect scaunul: Coloana trebuie mișcată la fiecare 45 de minute

Care sunt cauzele durerilor de spate

Potrivit terapeutului, cauzele durerilor de spate sunt de mai multe feluri, ”una dintre ele fiind aceasta de bio-mecanică, modul în care stăm, pentru că forța gravitațională ne trage în jos și cu cât stăm mai aplecați, cu atât este o presiune mai mare în zona lombară”, a spus Dincă, subliniind că musculatura percepe o greutate de 10 ori mai mare atunci când stăm aplecați spre în față decât în momentul în care stăm la verticală, iar în pandemie s-au utilizat foarte mult telefonul și laptopul, cu pauze foarte puține.

”A doua cauză este psiho-emoțională, pentru că în ultimii ani, totul a fost o incertitudine și încă este, iar zona lombară are legătură cu siguranța. Așa cum dacă ne încruntăm, ca să înțeleagă oamenii, înseamnă o emoție de Nu sunt de acord cu... sau Vreau să fiu atent la... Sau dacă ridic umerii înseamnă că sunt puțin supărat, nervos, vreau să fug.

Fiecare emoție transmite o relaxare sau o încordare unei grupe musculare. Atunci când sunt bucuros ridic puțin comisurile și afișez un zâmbet, la fel și când sunt trist.

Iar mușchii de la spate au această legătură cu incertitudinea, cu nesiguranța, cu frica de viitor sau de bani. Zona lombară are legătură cu o intersecție, adică o iau spre stânga sau spre dreapta, ”divorțez” de casă, de soție, de job, iar când apare un astfel de gând în mintea noastră  apare și un blocaj muscular la nivelul zonei lombare”, a mai spus terapeutul.

De asemenea, acesta a ținut să sublinieze o altă problemă la care își dorește ca oamenii să fie ceva mai atenți. ”Durerea lombară poate să apară din cauza unui dezechilibru muscular la nivelul genunchiului sau gleznei.

La modul că m-a durut genunchiul și nu l-am tratat, cel mai mult cu indiferență, și a trecut durerea. Dar nu mai repartizez greutatea pe acel picior, ci pe celălalt”, a mai spus terapeutul, care a subliniat că acest dezechilibru, în ani de zile se răsfrânge și asupra bazinului și coloanei.

Totodată, mai spune terapeutul, persoanele care acuză dureri de spate trebuie să caute soluția în ambele direcții, și în cea fizică, dar și cea psiho-emoțională. ”Dacă mă uit în ambele direcții, rezultatul este mult mai rapid.

Lipsa durerii apare mai rapid, pentru că majoritatea ne dorim nu să ne uităm la cauză, ci să ne treacă mai repede durerea, să fim din nou funcționali”, a mai spus Marius Dincă.

Vezi și: TELEMUNCA ”nu a fost o prostie”. Pânișoară: Trebuie să altoim ceea ce am învățat

Durere de spate, când se ajunge la cuțit. Semnul amorțelii de care trebuie să știi. Grămescu: Te doare, dar asta nu înseamnă că gata, operația

Nu există om care să nu se plângă de durere de spate, iar sedentarismul și munca la birou, statul pe scaun, sunt printre principalele cauze. De cele mai multe ori, apelăm la medicii ortopezi pentru aceste probleme, însă de această patologie răspunde medicul neurochirurg. 

"Se ocupă și ortopedul, dar problema este că partea neurologică este apanajul neurochirurgiei. Aici e elementul de bază, compresiunea pe măduvă, pe nervi, când vorbim de partea spinală, dar și pe creier la partea cerebrală.

Într-adevăr, durerile de spate sunt apanajul unei vârste mai înaintate, după o anumită vârstă, când apare uzura. Dar în ultimii 10 - 15 ani, am observat la cei care stau mult la birou, îi fură calculatorul și nu se mai ridică de pe scaun și ajung să aibă probleme. E vorba de oameni de 30 - 40 de ani, ceea ce înainte era mai greu.  Citește mai departe AICI.

Vezi și: Durerile cervicale, extinse și în rândul tinerilor. Kinetoterapeut: Aproape 90% dintre cazuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel